Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

nyttnummer_700_3.jpg

Ute nu – nytt nummer av Föräldrakraft fullspäckat med tips och råd

Nu har det nya numret av Föräldrakraft (nr 1, 2014) äntligen hamnat i brevlådorna hos prenumeranter runt om i landet. På hundra sidor möter vi många härliga människor som delar med sig av engagemang och tips och råd. Den här gången har vi dock satsat extra mycket på just små barn.


Publicerad: 2014-01-10

Hur vill de utveckla särskolan? Bertil Östberg (FP), Ibrahim Baylan (S) och professorn Martin Ingvar är tre dragplåster på Särskolans Rikskonferens i Borlänge i maj 2014.

Brist på speciallärare nytt hot mot särskolan

Särskolan står inför en ny utmaning. Bristen på speciallärare som är utbildade för särskolan blir allt större.
När Särskolans rikskonferens i maj samlas i Borlänge hoppas man få besked från politikerna om hur lärarkrisen ska lösas.
Publicerad: 2014-01-10

Ny lag ska bota missnöje med vården

Missnöjd med vården? Redan om ett år kan det bli enklare att söka vård i andra landsting än där man bor. Rätten till ”second opinion” utökas också, liksom barns inflytande över sin sjukvård.


Publicerad: 2014-01-23

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) satsar på att utöka valfriheten inom hjälpmedel redan i sommar.

Fritt val av hjälpmedel utökas i sommar?

Regeringen lägger nu fram det omstridda men länge väntade förslaget om ökad valfrihet inom hjälpmedel. Propositionen ”Mer inflytande för den enskilde i valet av hjälpmedel” presenteras idag.


Publicerad: 2014-01-28

Dagens Arena: Det är hög tid att Moderatledaren Ulf Kristersson svarar på ett antal viktiga frågor: Varför vill han höja skatten för sjuka och funktionshindrade?

Merkostnader granskas

Ska ersättning för merkostnader frikopplas från vårdbidrag och handikappersättning? Den frågan funderar regeringen över.


Publicerad: 2014-01-24

Petter Borna - en av många barnläkare som kämpar för jämlik vård, både nationellt och globalt. Foto: Linnea Bengtsson.

Jämlik vård engagerar barnläkare

Jämlik vård engagerar barnläkare runt om i landet.
– Det är ett ämne som står högt på agendan, säger Petter Borna, barnläkaren som är huvudansvarig för Barnveckan i Malmö i april.


Publicerad: 2014-01-23

Var fjärde förlorar kommunal assistans varje år

Att många brukare förlorar sin kommunala personliga assistans oroar Socialstyrelsen. Analyser visar att 23–27 procent av brukarna förlorar sin kommunala assistans varje år och de flesta får inga andra insatser.


Publicerad: 2014-02-03

Torkel Klingberg är en av forskarna bakom studien.

Hjärnskanning kan förutse kognitiva förmågor hos barn

Barns kognitiva utveckling kan förutses med hjälp av hjärnskanning.
Det menar Torkel Klinberg och två andra forskare vid Karolinska Institutet som tror att resultaten kan få stor betydelse för barn som har kognitiva svårigheter.


Publicerad: 2014-01-29

Några av Kaustiks medarbetare, från vänster ser vi Arvid Kästel, Anna Bonnevier, Martin Qvistgård, David Jørgensen, Christian Sipola samt Christian Cromnow. Foto: Linnea Bengtsson.

Här blir drömmar verklighet

Ur Tema Personlig assistans i Föräldrakraft nr 1, 2014.

I ett gammalt vindsmagasin på Esperantoplatsen i Göteborg förverkligas drömmar med hjälp av ny teknik. Tusentals personer får bättre koll på sin assistans. Och därmed mer makt över sina liv.
Publicerad: 2014-01-31

168