Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Beslutet att utvisa 13-årige Alexey Prosvirnikov måste omprövas, kräver Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet, i ett öppet brev till Anders Danielsson på Migrationsverket.

”Utvisning är ett brott mot barnkonventionen”

Neuroförbundet kräver att Migrationsverkets chef Anders Danielsson river upp beslutet om utvisning av 13-årige Alexey Prosvirnikov som har den mycket svåra muskelsjukdomen SMA II.
– Beslutet om utvisning bryter mot barnkonventionen och konventionen för mänskliga rättigheter, säger Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet.


Publicerad: 2013-12-06

Mirjam Ekstedt. Foto: Anna Pella.

Föräldrars återhämtning på agendan vid nationell konferens

– Jag trodde att det var en bra lösning att jobba natt samtidigt som barnen var små, men resultatet blev att jag ständigt var på jakt efter sömn, berättar sömnforskaren Mirjam Ekstedt.


Publicerad: 2013-12-03

collagesidor1306a_700.jpg

Nu kan du lyssna på Föräldrakraft nr 6, 2013

Idag släpper vi ljudversionen av vårt decembernummer – Föräldrakraft nr 6, 2013. Papperstidningen når prenumeranterna via posten runt den 5 december men den inlästa versionen finns alltså att hämta hem till datorn eller mobilen redan idag.


Publicerad: 2013-12-06

Alexeys muskelsjukdom gör att han behöver hjälp att hosta upp slem och läkare tror att det är livsfarligt för honom att utvisas till Ryssland.

Alexey utvisas på onsdag trots att hans liv är i fara

13-årige Alexey Prosvinikov har spinal muskelatrofi och kom till Sverige för två år sedan för att få hjälp. Den 11 december ska han utvisas till sitt hemland Ryssland trots att hans läkare intygat att det kan innebära livsfara.


Publicerad: 2013-12-05

”Jag tänker på henne varje dag”

Ur Tema Förlust & sorg i Föräldrakraft nr 5, 2013.

Det skiljde tre år mellan systrarna. Storasyster Lottie hade en svår flerfunktionsnedsättning med andningsproblematik, och redan i tidiga år förstod Petra att hon hade en annorlunda storasyster.


Publicerad: 2013-10-15

De senaste dagarna har Miles mått bättre än på mycket länge, berättar Angela och Stefan. Foto: Anna Pella.

”Vi slutar aldrig drömma om mirakel”

Att leva i ovisshet: Ur Tema Förlust & sorg i Föräldrakraft nr 5, 2013.

När Miles var ett halvår gammal sa läkarna att han troligen inte skulle leva så länge till. Idag är han starkare än på mycket länge, och hans föräldrar försöker nu tänka att Miles kanske kommer att leva i många år. Möt familjen Olsson i ett samtal om hur de hanterar ovissheten kring framtiden.


Publicerad: 2013-10-15

– Jag älskar samspelet och tycker om alla som går här, säger Anna Ekberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Anna gillar att ha mycket att göra på jobbet

Ur Tema Arbete (daglig verksamhet) i Föräldrakraft nr 5, 2013.

Anna Ekberg är 29 år och går på Tantolundens dagliga verksamhet som är belägen på Södermalm i Stockholm. Verksamheten riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning.


Publicerad: 2013-10-15

regionenshus_700.jpg

”Förstående chef viktigast av allt för anhöriga”

GUIDE till en anhörigvänligare arbetsplats: Ur Tema Arbete (anhörig & karriär) i Föräldrakraft nr 5, 2013.

Regionförbundet i Kalmar län är en av de arbetsgivare som gått med i nätverket Arbets­givare för anhöriga. Här svarar Per-Ola Hall­berg, administrativ chef på Region­förbun­det, samt Karin Holmåker, kommunikatör för projektet, på frågor om hur man blir en anhörigvänligare arbetsplats.


Publicerad: 2013-10-15

Trine Nyberg jobbar heltid samtidigt som hon går upp flera gånger varje natt för att hjälpa dottern Hilda när hon krampar. Foto: Anna Pella.

Den (o)möjliga kombinationen

Ur Tema Arbete (anhörig & karriär) i Föräldrakraft nr 5, 2013.

Går det att kombinera en heltidstjänst med att vara förälder till ett barn med stora behov? Svaret är ja om du frågar Trine Nyberg. Men det kräver en mycket flexibel arbetsgivare. Och frågan är om det håller i längden.


Publicerad: 2013-10-15

172