Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Beslutet att utvisa 13-årige Alexey Prosvirnikov måste omprövas, kräver Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet, i ett öppet brev till Anders Danielsson på Migrationsverket.

”Utvisning är ett brott mot barnkonventionen”

Neuroförbundet kräver att Migrationsverkets chef Anders Danielsson river upp beslutet om utvisning av 13-årige Alexey Prosvirnikov som har den mycket svåra muskelsjukdomen SMA II.
– Beslutet om utvisning bryter mot barnkonventionen och konventionen för mänskliga rättigheter, säger Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet.


Publicerad: 2013-12-06

collagesidor1306a_700.jpg

Nu kan du lyssna på Föräldrakraft nr 6, 2013

Idag släpper vi ljudversionen av vårt decembernummer – Föräldrakraft nr 6, 2013. Papperstidningen når prenumeranterna via posten runt den 5 december men den inlästa versionen finns alltså att hämta hem till datorn eller mobilen redan idag.


Publicerad: 2013-12-06

Alexeys muskelsjukdom gör att han behöver hjälp att hosta upp slem och läkare tror att det är livsfarligt för honom att utvisas till Ryssland.

Alexey utvisas på onsdag trots att hans liv är i fara

13-årige Alexey Prosvinikov har spinal muskelatrofi och kom till Sverige för två år sedan för att få hjälp. Den 11 december ska han utvisas till sitt hemland Ryssland trots att hans läkare intygat att det kan innebära livsfara.


Publicerad: 2013-12-05

Carina Ågren berättar i denna artikel om glädjen av att träffa andra familjer i samma situation.

Äntligen får jag träffa andra familjer i samma situation

Förälder berättar om nystartad förening för en ovanlig diagnos

Äntligen! Efter många års stretande på egen hand har jag nu äntligen fått träffa andra familjer i liknande situation. Familjer som har ett barn som även de fått diagnosen Dravets syndrom.


Publicerad: 2013-12-03

Mirjam Ekstedt. Foto: Anna Pella.

Föräldrars återhämtning på agendan vid nationell konferens

– Jag trodde att det var en bra lösning att jobba natt samtidigt som barnen var små, men resultatet blev att jag ständigt var på jakt efter sömn, berättar sömnforskaren Mirjam Ekstedt.


Publicerad: 2013-12-03

”Skolornas ledning måste också granskas”

Om det är sant att elever som larmat om kränkningar inte tagits på allvar är det ett dubbelt övergrepp på dessa barn.
Det uttalar styrelsen för SDR, Sveriges Dövas Riksförbund, med anledning av avslöjandet av sexövergrepp på statliga dövskolor.


Publicerad: 2013-11-30

- Det eleverna berättar om gör mig bedrövad, säger Greger Bååth, generaldirektör på SPSM.

Sexuella övergrepp på statliga specialskolor

Sexuella övergrepp kan ha pågått under flera decennier på statlig specialskolor. Det avslöjas idag av tidningen Expressen.
Tidigare elever berättar att en lärare tvingade döva skolflickor att klä av sig nakna. Läraren jobbade kvar fram till juni 2013.


Publicerad: 2013-11-30

Överklagandenämnden sammanträder regelbundet på Sveavägen i Stockholm.  Här är hela nämnden samlad för ett sammanträde. Foto: Linnea Bengtsson.

De har sista ordet om särskilt stöd

Ur Tema Skola & särskilt stöd i Föräldrakraft nr 6. 2013.

Barbro Molander och ledamöterna av Skolväsendets över­klagan­denämnd har sista ordet i många heta skolfrågor. I hälften av nämndens beslut om särskilt stöd har elev och föräldrarna fått rätt. I två omstridda frågor går nämnden emot både föräldrar och handikapprörelse.


Publicerad: 2013-12-01

Tink är en app som Föräldrakrafts Tina Wiman ser stora fördelar med.

Appar för privatekonomi

Få bättre koll på din budget och handla billigare. Ur Tema Ekonomi i Föräldrakraft nr 6, 2013.

Hejdå, långa OCR-nummer och krångliga budgetprogram. Välkommen visuell budget, digitala kvitton och inköpslistan som skannar varorna. Den nya tekniken gör det både enklare och roligare att hålla koll på ekonomin.
Publicerad: 2013-12-01

173