Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Mirjam Ekstedt. Foto: Anna Pella.

Föräldrars återhämtning på agendan vid nationell konferens

– Jag trodde att det var en bra lösning att jobba natt samtidigt som barnen var små, men resultatet blev att jag ständigt var på jakt efter sömn, berättar sömnforskaren Mirjam Ekstedt.


Publicerad: 2013-12-03

Den 9 november 2011 föddes Vincent, 10 veckor för tidigt. Det dröjde till sommaren 2012 innan han fick diagnosen spastisk diplegi, en cp-skada som påverkar motoriken i hela kroppen. Foto: Anna Pella.

”Vi är stolta över Vincent precis som han är”

Ett reportage ur Baby- & Barnspecialen som kommer i Föräldrakraft nr 1, 2014 (januari).

”Ingen kan säga vad som händer. Aldrig vet vi vad som kommer ske.”
Så sjunger Viktor Johansson om sin son Vincent, 2, som har en cp-skada. Att öppet berätta om sin situation har varit ett sätt att bearbeta det som hänt, och med låten ”Ända sen den dagen” hoppas han och hans fru Linda att andra ska få mod att göra detsamma.


Publicerad: 2013-11-25

Emanuel Mörk och Harald Strand.

Inför rättshjälp så att LSS kan fungera som det var tänkt

Debattartikel av Harald Strand och Emanuel Mörk, FUB

DEBATTARTIKEL. Den enskilde står svag gentemot kommunen i förvaltningsrätterna. Kommuner har ekonomiska möjligheter att anlita jurister. Personer med omfattande funktionsnedsättningar kan sällan göra det, skriver Harald Strand och Emanuel Mörk, FUB.
De påminner om att en statlig utredning redan 1991 slog fast att det borde vara lättare att få rättshjälp.


Publicerad: 2013-11-30

Föräldrakraft testar surfplattor som hjälpmedel. Vilken passar dig bäst?

Surfplatta som hjälpmedel – vilken är bäst?

Föräldrakraft testar sju populära modeller - och utser vinnare

UPPDATERAD. Surfplattor står högt på önskelistorna inför julen. Men vilken modell är bäst om man inte bara surfar och ser film utan även vill ha den som hjälpmedel? Föräldrakraft har genomfört ett unikt test av sju plattor ur funkisperspektiv, däribland den helt nya iPad Air.
Publicerad: 2013-11-29

Pias Facebook­grupp om språk­störning är öppen så alla kan läsa  allt utan att vara medlem. ”Blir du medlem och ställer din fråga  så garanterar jag att du får svar både av peda­goger och  föräldrar”,  säger Pia. Foto: Linnea Bengtsson

Mamman som tar hjälp av Facebook

Ur Tema Skola & särskilt stöd i Föräldrakraft nr 6. 2013.

Nästan tusen medlemmar har Facebook-gruppen ”Språkstörning – tala, lyssna, förstå”, som Pia Borg på Ingarö har startat. ”Det finns många olika sorters språkstörning och ett stort behov av att utbyta erfarenheter”, konstaterar Pia.


Publicerad: 2013-12-01

Överklagandenämnden sammanträder regelbundet på Sveavägen i Stockholm.  Här är hela nämnden samlad för ett sammanträde. Foto: Linnea Bengtsson.

De har sista ordet om särskilt stöd

Ur Tema Skola & särskilt stöd i Föräldrakraft nr 6. 2013.

Barbro Molander och ledamöterna av Skolväsendets över­klagan­denämnd har sista ordet i många heta skolfrågor. I hälften av nämndens beslut om särskilt stöd har elev och föräldrarna fått rätt. I två omstridda frågor går nämnden emot både föräldrar och handikapprörelse.


Publicerad: 2013-12-01

Anders Peterson är ordförande för Riks-Klippan som består av ledamöter med utvecklingsstörning. Foto: Victoria Sjöström.

Han protesterar mot hånskratten

– Vi blir besvikna, bestörta och känner oss blottade.
En debattartikel från Anders Peterson, ordförande för Riks-Klippan, väcker uppmärksamhet.


Publicerad: 2013-11-29

”Alingsås bästa skola” tycker Sofia Persson, längst t.v. Med på bilden tillsammans med rektor Ann-Christin Pinola är också Amelia Ekstrand, Felicia Heed och Filippa Ekstrand. Foto: Anders Lindström.

Gustav Adolfsskolan: Här kan alla växa till

Ur Tema Skola & särskilt stöd i Föräldrakraft nr 6, 2013.

”Om vi har ett rullstolsburet barn i klassen så har vi inte samling för orientering längst upp på berget. Det borde vara självklart att tänka likadant för barn med dolda funktionsnedsättningar.” Så beskriver Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås, en del av filosofin på en skola som har fått positiv uppmärksamhet.


Publicerad: 2013-12-01

Foto: Elin B Hedberg.

Håll kollen! 10 appar som vi rekommenderar

Här är apparna som Tina Wiman har valt ut, kvalitetsgranskat och nu kan rekommendera till Föräldrakrafts läsare.


Publicerad: 2013-12-01

174