Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Foto: Linnea Bengtsson.

Stefans väg till toppen

Ur Tema Idrott i Föräldrakraft nr 6, 2013.

Från nybörjare till rullstolsrugbyns världselit. Nyblivna europamästaren Stefan Jansson berättar om den långa vägen till toppen.


Publicerad: 2013-12-10

friskis_700_2.jpg

En gympasal fylld med sann glädje

Ur Tema Livsstil & Hälsa (Del 6: Friskisgympa) i Föräldrakraft nr 6, 2013.

För Susanne Qwist är regelbunden träning grundläggande för att få livet som egen företagare och småbarnsmamma att gå ihop. Här får vi följa med henne på ett gympapass som är anpassat för personer med en funktionsnedsättning.


Publicerad: 2013-12-10

”Du skyddar din tonåring om du pratar om sex”

Ur Tema NPF i Föräldrakraft nr 1, 2014.

Isabelle Hénault är sexologen som vigt sitt liv åt att hjälpa ungdomar inom autismspektrum att hitta en hälsosam sexualitet. Nyligen besökte hon Sverige för att uppmuntra föräldrar och professionella att våga prata om sex, både i skyddande och självstärkande syfte.


Publicerad: 2014-01-08

Regeringen granskar hur kommunerna sköter LSS

Regeringen vill granska hur kommunerna sköter LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
– Det är viktigt att de insatser som beviljas enligt LSS ges på ett rättssäkert och likvärdigt sätt, säger Maria Larsson, barn- och äldreminister.


Publicerad: 2014-01-09

Trine Nyberg. Foto: Anna Pella.

Vad kan du göra för en utvakad mamma eller en söndersorgsen pappa?

Du missar väl inte Trine Nybergs blogg här på Föräldrakrafts webbplats? Sedan starten i november har Trine fått många läsare av blogginläggen som skildrar livet som mamma till en dotter med särskilda behov.


Publicerad: 2013-12-19

Efter flera avslag får Kristina nu ut cirka 1800 kronor i månaden i vårdbidrag. Detta ska täcka inkomstbortfall samt det merarbete och de merkostnader Auroras funktionsnedsättning medför. Foto: Anna Pella.

”Vi anpassar munnen efter matsäcken”

Ur Tema Ekonomi i Föräldrakaft nr 6, 2013.

Många föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan inte arbeta i samma utsträckning som andra. Vårdbidraget ska täcka upp för förlorad arbetsinkomst samt ersätta extra kostnader. Men funkar det i praktiken? Inte om du frågar Kristina Leksell, mamma till Aurora, 6 år.


Publicerad: 2013-12-10

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) satsar på att utöka valfriheten inom hjälpmedel redan i sommar.

Fritt val av hjälpmedel utökas i sommar?

Regeringen lägger nu fram det omstridda men länge väntade förslaget om ökad valfrihet inom hjälpmedel. Propositionen ”Mer inflytande för den enskilde i valet av hjälpmedel” presenteras idag.


Publicerad: 2014-01-28

Var fjärde förlorar kommunal assistans varje år

Att många brukare förlorar sin kommunala personliga assistans oroar Socialstyrelsen. Analyser visar att 23–27 procent av brukarna förlorar sin kommunala assistans varje år och de flesta får inga andra insatser.


Publicerad: 2014-02-03

Några av Kaustiks medarbetare, från vänster ser vi Arvid Kästel, Anna Bonnevier, Martin Qvistgård, David Jørgensen, Christian Sipola samt Christian Cromnow. Foto: Linnea Bengtsson.

Här blir drömmar verklighet

Ur Tema Personlig assistans i Föräldrakraft nr 1, 2014.

I ett gammalt vindsmagasin på Esperantoplatsen i Göteborg förverkligas drömmar med hjälp av ny teknik. Tusentals personer får bättre koll på sin assistans. Och därmed mer makt över sina liv.
Publicerad: 2014-01-31

175