Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Britta Lundkvist vill hjälpa föräldrapar att hitta tillbaka till det de föll för hos varandra från början. Foto: Anna Pella.

”Lägg tid på relationen”

Ur Tema Kärlek & relationer i Föräldrakraft nr 3, 2013.

Det är lätt att man glömmer bort varandra när man har ett barn med särskilda behov.
– För att ha en relation måste man lägga tid på den. Det man inte lägger tid på försvinner, säger Britta Lundkvist, beteendevetaren som startade parkurser när hennes egen relation gick i kras.


Publicerad: 2013-05-24

Foto: Anna Pella.

Bemötande: Brevet från Saga hjälpte omgivningen

Ur Tema Kärlek & relationer i Föräldrakraft nr 3, 2013.

Varför är bemötandet från den närmaste omgivningen så känsloladdat när man blir förälder till ett barn med funktionsnedsättning? Vad handlar bemötande om egentligen? När Saga Becker var fem dagar gammal skrev hennes mamma och pappa ett brev till familj och vänner om hur de ville bli bemötta. Här är deras berättelse.


Publicerad: 2013-05-24

På fritiden gillar Patrik att blogga, snacka med släkt och vänner via mail, skype och facebook, fotografera, spela spel, se på film, skriva dagbok och jobba med hemsidan. Foto: Stina Johansson.

Tekniken ger Patrik frihet

Ur Tema Kommunikation i Föräldrakraft nr 3, 2013.

För Patrik Haase, 40 år, skapar kognitiva hjälpmedel som Memoplanner och en tryckkänslig skärm en känsla av frihet och självständighet. Här berättar han hur arbetet som reporter på Svenska JAG-bladet och olika aktiviteter på fritiden underlättas av den senaste tekniken.


Publicerad: 2013-05-24

Artikelförfattarens son Tim använder en app på familjens iPad. Foto: Tina Wiman.

10 heta nya appar och fem ”gamla godingar”

Appar för kommunikation och kognition ur Tema Kommunikation i Föräldrakraft nr 3, 2013.

Mobiler och surfplattor har kommit till hjälpmedelsvärlden för att stanna. Det senaste halvåret har antalet appar för kognition och kommunikation ökat explosionsartat. Föräldrakraft har sållat bland nyheterna och valt ut tio intressanta appar, allt från enkla timstockar till känslomemory. Vilken blir din favorit?


Publicerad: 2013-05-24

Anna Pellas krönika är en del av Tema Föräldrastöd i Föräldrakraft nr 3, 2013 som utkom den 24 maj.

Hur gör vi det så enkelt som möjligt?

Krönika om samordning - ur Tema Föräldrastöd i Föräldrakraft nr 3, 2013

Blunda och tänk tillbaka på de där sekunderna när du fick ditt barns diagnos. Och när du i nästa steg, utan förvarning, kastades in en värld med oändligt många kontakter som du skulle försöka samordna och koordinera. Vilket stöd hade du behövt då?


Publicerad: 2013-05-28

Svårt att få en utredning om ADHD

Det kan ta alldeles för lång tid att få genomgå en utredning vid misstanke om ADHD eller annan neuropsykatrisk funktionsnedsättning.
Det anser Riksförbundet Attention som i ett uttalande kräver att regeringen inför en utredningsgaranti.


Publicerad: 2013-05-29

Maria Johansson (i mitten) har fått allt fler handikappförbund att börja demonstrera för en skärpning av diskrimineringslagen. Här en bild från våren 2012.

Demonstration väntas slå rekord på torsdag

Protesterna mot att regeringen inte skärper diskrimineringslagen växer. På torsdag morgon väntas handikapprörelsens ”Torsdagsaktion” samla fler demonstranter än någonsin tidigare.


Publicerad: 2013-05-29

”Det värsta är om ingen reagerar på nya tv-såpan”

Just nu pågår en het debatt på nätet om Kanal 5:s planer på att i höst sända en ny tv-såpa om singlar med funktionsnedsättningar.
– Jag vill normalisera mitt funktionshinder och bli en del av det övriga samhället, även vad gäller relationer och kärlek, säger Emelie Felderman.


Publicerad: 2013-05-30

- Vi behöver också samla vår kunskap kring hur vi rent praktiskt bäst kan hjälpa barnen att fungera i sin vardag nu och i framtiden, säger Mats Granlund.

60 forskare samlas för att hjälpa barn med funktionsnedsättning

Ett 60-tal svenska barnforskare går samman i ett nytt nätverk för barn med funktionsnedsättningar. Starten sker på måndag, den 3 juni, då forskarna träffas på Högskolan i Jönköping.
– Vi behöver också samla vår kunskap kring hur vi rent praktiskt bäst kan hjälpa barnen, säger Mats Granlund.


Publicerad: 2013-06-01

189