Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Linda har genom åren testat både innebandy, bowling och ridningn men inget av det har funkat särskilt bra. Yoga däremot, vill hon gärna göra igen. Foto: Stina Johansson.

Som en övning i koncentration

Föräldrakrafts artikelserie om Livsstil & Hälsa: Yoga

Roligt, spännande och avslappnande. Så beskriver Linda Grundstedt, 18 år, sin första yogalektion. Här får vi följa med henne på ett pass i Vallentuna sporthall och höra mer om hennes upplevelser.


Publicerad: 2013-08-15

Yoga ett steg längre

”Den yogaform som jag använder mig av i yogan för personer med funktionsnedsätting är IMY yoga, som härstammar från Kundaliniyogan. Yogan är ett utpräglat terapeutiskt system som kan användas såväl enskilt som för rehabilitering för grupper. Vid olika former av symtom som sömnstörningar, Parkinson och migrän.”


Publicerad: 2013-08-15

Artikelförfattarens son Tim använder en app på familjens iPad. Foto: Tina Wiman.

10 heta nya appar och fem ”gamla godingar”

Appar för kommunikation och kognition ur Tema Kommunikation i Föräldrakraft nr 3, 2013.

Mobiler och surfplattor har kommit till hjälpmedelsvärlden för att stanna. Det senaste halvåret har antalet appar för kognition och kommunikation ökat explosionsartat. Föräldrakraft har sållat bland nyheterna och valt ut tio intressanta appar, allt från enkla timstockar till känslomemory. Vilken blir din favorit?


Publicerad: 2013-05-24

Utlovad samordning försenas ytterligare

Samordning för familjer har som har barn med funktionsnedsättningar försenas. En försöksverksamhet skulle ha inletts under 2012 men har ännu inte kommit igång och ingen vet när det kan bli verklighet.


Publicerad: 2013-05-28

Anna Pellas krönika är en del av Tema Föräldrastöd i Föräldrakraft nr 3, 2013 som utkom den 24 maj.

Hur gör vi det så enkelt som möjligt?

Krönika om samordning - ur Tema Föräldrastöd i Föräldrakraft nr 3, 2013

Blunda och tänk tillbaka på de där sekunderna när du fick ditt barns diagnos. Och när du i nästa steg, utan förvarning, kastades in en värld med oändligt många kontakter som du skulle försöka samordna och koordinera. Vilket stöd hade du behövt då?


Publicerad: 2013-05-28

Svårt att få en utredning om ADHD

Det kan ta alldeles för lång tid att få genomgå en utredning vid misstanke om ADHD eller annan neuropsykatrisk funktionsnedsättning.
Det anser Riksförbundet Attention som i ett uttalande kräver att regeringen inför en utredningsgaranti.


Publicerad: 2013-05-29

Maria Johansson (i mitten) har fått allt fler handikappförbund att börja demonstrera för en skärpning av diskrimineringslagen. Här en bild från våren 2012.

Demonstration väntas slå rekord på torsdag

Protesterna mot att regeringen inte skärper diskrimineringslagen växer. På torsdag morgon väntas handikapprörelsens “Torsdagsaktion” samla fler demonstranter än någonsin tidigare.


Publicerad: 2013-05-29

“Det värsta är om ingen reagerar på nya tv-såpan”

Just nu pågår en het debatt på nätet om Kanal 5:s planer på att i höst sända en ny tv-såpa om singlar med funktionsnedsättningar.
– Jag vill normalisera mitt funktionshinder och bli en del av det övriga samhället, även vad gäller relationer och kärlek, säger Emelie Felderman.


Publicerad: 2013-05-30

- Vi behöver också samla vår kunskap kring hur vi rent praktiskt bäst kan hjälpa barnen att fungera i sin vardag nu och i framtiden, säger Mats Granlund.

60 forskare samlas för att hjälpa barn med funktionsnedsättning

Ett 60-tal svenska barnforskare går samman i ett nytt nätverk för barn med funktionsnedsättningar. Starten sker på måndag, den 3 juni, då forskarna träffas på Högskolan i Jönköping.
– Vi behöver också samla vår kunskap kring hur vi rent praktiskt bäst kan hjälpa barnen, säger Mats Granlund.


Publicerad: 2013-06-01

201