Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Djurvänner – psykologen Kristina Byström har stöttat Marie Johansson.

Kristina och Marie står djuren nära

Reportage från Tema habilitering i Föräldrakraft nr 3, 2012.

Psykologen och forskaren Kristina Byström tar hjälp av djuren för att behandla andra. Marie Johansson vet att det fungerar. Föräldrakraft har tagit pulsen på ett par sanna djurvänner.


Publicerad: 2012-05-02

marie-och-fixi700_0.jpg

Marie får hjälp av Fixi

Reportage från Tema habilitering i Föräldrakraft nr 3, 2012.

En av dem som kommit Kristina By­ström riktigt nära är Marie Johansson, som idag  är 21 år. Marie har flera diagnoser; autism, adhd och dyslexi med svåra tal-, skriv- och lässvårigheter.


Publicerad: 2012-05-02

Stolt över sin vän. Tack vare hunden Roris kan både Adam och föräldrarna känna sig trygga. Roris har bidragit till Adams positiva utveckling på många olika sätt.

Roris hämtar hjälp

Reportage från Föräldrakraft nr 3, 2012.

Med hjälp av epilepsihunden Roris kan Adam Nilsson och hans föräldrar numera sova lugnt på natten. Roris hämtar hjälp när ett anfall är på väg.


Publicerad: 2012-05-02

Felix i arbete. Foto: Anna Pella.

När Felix fann orden

Reportage från Tema Kommunikation i Föräldrakraft nr 3, 2012.

En tuff start gjorde att Felix, 3,5, fick en försenad språkutveckling. Sedan ett drygt år har familjen haft logopedstöd, och genom tecken och bilder har talet kommit mer och mer. Här är solskenshistorien om när Felix fann orden.


Publicerad: 2012-05-02

En av många appar som håller koll på dagens uppgifter. Foto: Tina Wiman.

Appen för dagen

Artikel från Tema Kommunikation i Föräldrakraft nr 3, 2012.

Antalet appar har formligen exploderat de senaste åren. Flera kan användas som kognitivt stöd eller som stöd i kommunikationen för personer med funktionsnedsättningar. Hur hittar man rätt i snårskogen?


Publicerad: 2012-05-02

Jeffrey Ige under ett träningspass i Sätrahallen.

Tar sats mot guld

Reportage från Föräldrakraft nr 3, 2012.

Från inomhussäsongen tar han med sig SM-guld, VM-guld, och inte mindre än tre världsrekord i kulstötning. Vi har träffat ett av Sveriges största guldhopp i sommarens Paralympics under ett av många träningspass i Sätrahallen utanför Stockholm.


Publicerad: 2012-05-03

- Det är viktigt att synliggöra personer med funktionsnedsättningars livsvillkor och få in det i historien, säger Diana Chafik, en av initiativtagarna till projektet Livsbild.

Låt ditt liv bli en del av kulturarvet

Ett i högsta grad levande projekt pågår just nu på Nordiska museet. Under 2012 samlas texter och fotografier in från personer med funktionsnedsättning och anhöriga. Syftet är att öka kunskapen om vardagslivet för människor i Sverige.


Publicerad: 2012-05-08

collage_fk_fri2012_380_0.jpg

Föräldrakraft officiell mässtidning för Malmös nya hjälpmedelsmässa

Föräldrakraft är officiell mässtidning för Malmös nya stora hjälpmedelsmässa FRI 2012 den 26-27 september 2012.
Bakgrunden är att både mässarrangören och tidningen vill slå ett slag för ökad kunskap om nya hjälpmedel och hur personlig assistans fungerar.


Publicerad: 2012-05-08

Åsa Garding och hennes familj gjorde 2006 en anmälan till dåvarande HSAN och nu efter sex år har de fått skadan klassad som förlossningsskada till 100 procent. (Foto: Stina Johansson)

Ersättning för förlossningsskada

Efter sex års kamp ger Patientskadenämnden familjen Garding från Upplands Väsby rätt. Cp-skadade Lucas, 7, beviljas ersättning för sin förlossningsskada. Beskedet kom helt nyligt.
– Jag kan nästan inte tro att det är sant, utbrister mamma Åsa Garding.


Publicerad: 2012-05-09

234