Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Vilhelm Ekensteen, ordförande för IfA, och Maria Johansson, ordförande för DHR, (till vänster) protesterar skarpt mot Maria Larssons och regeringens förslag om ökad kontroll av assistansberättigade.

Regeringen får mycket hård kritik från DHR och IfA

”Vi är tillbaka till ett liv utan självbestämmande där andra ska kontrollera våra vardagsvanor.” Så sammanfattar DHR regeringens nya lagförslag om personlig assistans i en ovanligt skarp protest.


Publicerad: 2012-06-12

riksdagen550_2_0.jpg

Jubel över historiskt beslut om ny lag mot diskriminering

Riksdagen vill ha lagstiftning mot bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. ”Äntligen!” är kommentaren från många berörda.


Publicerad: 2012-06-14

Carl Älfvåg.

Myndigheter dåliga på att anställa

Bara ett fåtal av myndigheterna uppfyllde förra året statliga löften om jobb till personer som har funktionsnedsättningar. Nu får man kritik av Carl Älfvåg, Handisam.


Publicerad: 2012-06-15

Försäkringskassan: Satsa mer på barn med vårdbidrag

Fler barn får vårdbidrag. Och pojkarna dominerar, de får två tredjedelar av alla vårdbidrag. Vanligaste orsaken är psykiska sjukdomar och syndrom. Nu efterlyser Försäkringskassan ytterligare insatser för den här gruppen.


Publicerad: 2012-06-17

Så vill Socialstyrelsen förbättra LSS-boenden för unga

Cirka 1300 barn och ungdomar kan inte bo kvar hemma och har därför insatsen ”boende med särskild service”.
Nu vill Socialstyrelsen säkerställa att de får bra stöd. Det gör man bland annat genom att slå fast att det ska vara små grupper av barn som bor i en hemlik miljö.


Publicerad: 2012-06-18

Bengt Westerberg delar ut det första priset till "Bästa LSS-kommun" den 18 augusti 2016.

Bengt Westerberg: Det är hög tid att utöka sysselsättningsgarantin

Föräldrakraft möter assistansreformens "pappa"

– Det finns ett tyst motstånd. De flesta är positiva i princip, men när det gäller avgörande beslut i handikappfrågor får man inte alltid stöd för insatser som behövs. Det säger Bengt Westerberg i denna öppenhjärtiga intervju där han ger sin syn på striderna kring LSS.
Här efterlyser han också en utökad sysselsättningsgaranti som nästa steg i LSS/LASS-reformen.


Publicerad: 2012-06-18

Hur går det med jobben? Den 3 juli 2012 får vi svar av politikerna, myndigheterna och arbetsmarknadens parter.

Missa inte Almedalens viktigaste debatt om jobben

Nu är allt klart för Almedalens viktigaste debatt om arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar. Alla viktiga aktörer från politik, myndigheter och arbetsmarknad är på plats den 3 juli i Visby. Inleder gör Kenneth Bengtsson och Pär Johansson, nyckelpersonerna bakom Icas rekrytering av 700 personer.


Publicerad: 2012-06-20

- Lagen är fruktansvärt uddlös, säger Maja Frank.

Fick rätt till slut – men då var det för sent

Familjen åkte utomlands för att jobba i tre månader. När de kom tillbaka fick dottern Viktoria inte gå kvar i sin skola. En anmälan gjordes till Skolinspektionen som gav familjen rätt. Trots detta får skolans  agerande ingen påföljd.
– Lagen är fruktansvärt uddlös, säger Maja Frank.


Publicerad: 2012-06-21

”Regeringen löser upp assistansreformen”

Regeringens förslag till radikala ändringar inom personlig assistans upplöser grundläggande principer om självbestämmande och integritet.
Det säger arbetsgivarorganisationen KFO i ett skarpt fomulerat pressmeddelande som är rubricerat ” Tio minuter på toaletten? Eller hur länge sitter du?”


Publicerad: 2012-06-23

236