Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Dockans viktigaste uppgift är att locka fram en reaktion. Får vi frågor kan vi svara, säger Anders Westgerd, GIL. Foto: Caroline Bräutigam.

”Vi måste provocera för att nå ut”

CP-dockan chockade många när den lanserades. Oavsett vad man tyckte har kampanjen lett till ökad kunskap om hur personer med funktionsnedsättningar bemöts. Nu kan dockan få fortsatt liv inom skolvärlden, avslöjar Anders Westgerd.


Publicerad: 2012-06-24

- Kompetensen hos personalen på Åsbackaskolan har varit ovärderlig för min son Jesper, säger Anna Werner. Nu försöker hon stoppa nedläggningen genom att starta en facebookgrupp.

Föräldrar protesterar mot att statlig specialskola försvinner

Föräldrar protesterar mot att Åsbackaskolan i Gnesta föreslås försvinna.
– Vi är förtvivlade över att den försvinner, det är en skola som inte har sin like någon annanstans, säger Anna Werner som startat en facebookgrupp för att skapa opinion.


Publicerad: 2012-06-25

- Man kan aldrig acceptera att man inte kommer att finnas där för sina barn, säger Elisabeth. Foto: Karolina Ehrenpil, Essence Vitae

”Ta vara på livet”

Möt cancersjuka Elisabeth som ägnar sin kvarvarande tid åt att planera för sonen Joel.

Du kanske har läst om henne i DN eller sett henne i Sofias änglar på teve. Möt Elisabeth Ollas Mattsson, som har obotlig cancer och ägnar sin sista tid åt att förbereda sina söners, och i synnerhet sin yngsta sons, framtid.


Publicerad: 2012-06-25

Jag vet aldrig hur jag kommer att reagera, men jag är inte rädd att möta någon som är sjuk, säger Jennie Johansson.

Fotoprojekt skapar minnen för livet

Fotoprojektet Essence Vitae, som fotograferat Elisabeth Ollas Mattsson med familj, erbjuder gratisfotograferingar till familjer i hela landet där en familjemedlem har en oviss framtid.
Jennie Johansson gick med för ett år sedan. Nu är hon en av ambassadörerna för projektet.


Publicerad: 2012-06-25

Plugga eller jobba utan att riskera aktivitetsersättningen

Prova att studera eller arbeta utan risk för att förlora aktivitetsersättningen. Den förändringen föreslås av regeringen.


Publicerad: 2012-06-26

Här är myndigheterna som försämrade tillgängligheten mest

Statliga myndigheter får bottenbetyg för tillgänglighetsarbetet. På många håll har situationen försämrats det senaste året. Bland de som backat mest finns Luftfartsverket, Brottsoffermyndigheten, Exportkreditnämnden och Högskolan i Skövde.


Publicerad: 2012-06-27

fickguideomslag700_0.gif

Ladda ned Föräldrakrafts fickguide till Almedalen 2012

Nu finns Föräldrakrafts fickguide till Almedalen 2012 att hämta som en pdf-fil. Guiden är på 36 sidor i praktiskt A6-format. Den tryckta versionen distribueras på plats i Almedalen från och med söndag den 1 juli.


Publicerad: 2012-06-27

Oskar, 5 år, är ett av de barn som tvingats bo på sjukhus under lång tid för att familjen vägrats personlig assistans.

Lång kamp för att få hem sitt barn

Barn vägras assistans - tvingas bo på sjukhus

Barn med andningshandikapp tvingas att bo på sjukhus under lång tid i onödan, för att de inte får personlig assistans. Cecilia Kellberg är mamma till Oskar, 5, som fick vara kvar på sjukhuset i fyra månader trots att han var färdigbehandlad.
Kommunen ansåg att det var föräldrarnas ansvar när man sökte assistans.


Publicerad: 2012-06-27

Ofta tar det lång tid att få beslut om personlig assistans. Efter överklaganden det dock alltid slutat på samma sätt, att barnet får rätt till assistans, berättar kuratorn Anette Sandell. Foto: Anna Pella.

Kuratorn: Det är självklart att dessa barn behöver assistans dygnet runt

Kuratorn Anette Sandell hjälper familjerna att överklaga och få rätt

Anette Sandell är sjukhuskuratorn som hjälper familjer att överklaga så att deras barn får rätt till assistans.
– När jag började här så tänkte jag att det borde vara självklart att dessa barn ska få 24 timmars assistans. Men jag fick ofta höra från handläggarna ”De är så små, och då har man ju som förälder tillsyn 24 timmar ändå, det ingår i föräldraansvaret”.


Publicerad: 2012-06-27

237