Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Jeffrey Ige under ett träningspass i Sätrahallen.

Tar sats mot guld

Reportage från Föräldrakraft nr 3, 2012.

Från inomhussäsongen tar han med sig SM-guld, VM-guld, och inte mindre än tre världsrekord i kulstötning. Vi har träffat ett av Sveriges största guldhopp i sommarens Paralympics under ett av många träningspass i Sätrahallen utanför Stockholm.


Publicerad: 2012-05-03

Glada miner i Rosenbad på fredagsförmiddagen när Cristina Husmark Pehrsson (t v) överlämnade utredningen om nya lönestöd till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Så vill regeringens utredare skapa fler jobb och högre ersättning

Gör det enklare och mer lönsamt att anställa personer med lönestöd, föreslår Cristina Husmark Pehrsson. Idag överlämnade hon sin utredning till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.


Publicerad: 2012-05-04

- Det är viktigt att synliggöra personer med funktionsnedsättningars livsvillkor och få in det i historien, säger Diana Chafik, en av initiativtagarna till projektet Livsbild.

Låt ditt liv bli en del av kulturarvet

Ett i högsta grad levande projekt pågår just nu på Nordiska museet. Under 2012 samlas texter och fotografier in från personer med funktionsnedsättning och anhöriga. Syftet är att öka kunskapen om vardagslivet för människor i Sverige.


Publicerad: 2012-05-08

collage_fk_fri2012_380_0.jpg

Föräldrakraft officiell mässtidning för Malmös nya hjälpmedelsmässa

Föräldrakraft är officiell mässtidning för Malmös nya stora hjälpmedelsmässa FRI 2012 den 26-27 september 2012.
Bakgrunden är att både mässarrangören och tidningen vill slå ett slag för ökad kunskap om nya hjälpmedel och hur personlig assistans fungerar.


Publicerad: 2012-05-08

Åsa Garding och hennes familj gjorde 2006 en anmälan till dåvarande HSAN och nu efter sex år har de fått skadan klassad som förlossningsskada till 100 procent. (Foto: Stina Johansson)

Ersättning för förlossningsskada

Efter sex års kamp ger Patientskadenämnden familjen Garding från Upplands Väsby rätt. Cp-skadade Lucas, 7, beviljas ersättning för sin förlossningsskada. Beskedet kom helt nyligt.
– Jag kan nästan inte tro att det är sant, utbrister mamma Åsa Garding.


Publicerad: 2012-05-09

Jessica Steje var en av deltagarna på FN-konferensen i New York som anordnades i anslutning till World Down Syndrome day den 21 mars 2012. (Foto: Veronica Hallberg-Magnusson)

Senaste nytt om Downs syndrom

Se till att synas i media, var uppmärksam på att alzheimers kan vara depression och framför allt: fokusera på det positiva. Det var några av de råd som gavs på FN-konfererensen i New York om Downs syndrom den 21 mars 2012.


Publicerad: 2012-05-10

Glada för det stora intresset för årets rikskonferens: Christer Erlandsson, Olle Andrén och Christer Berneskog.

Särskoleelever på catwalk lyfte rikskonferensen

Oro och irritation bland 700 deltagare

Fyra elever från Kungsmadsskolan gjorde succé med en catwalk på scenen när Särskolans rikskonferens drog igång i Konserthuset i Växjö på onsdagen.
På plats var Funki Models ledare Lou Rehnlund, för att ge tips och råd om hur man ökar självkänslan hos unga med funktionsnedsättningar.


Publicerad: 2012-05-10

Vill ha klarhet Annika af Winklerfelt, här på sitt kontor i Stockholm, ser ett behov av att klargöra begrepp som tillgänglighet. Foto: Valter Bengtsson

Hon vill återupprätta föreningslivets roll

Intervju publicerad i Föräldrakraft nr 3, 2012.

”Det viktiga är att vi får personer med funktionsnedsättning i rörelse. Det handlar om integrering och inklusion. Klyschor, javisst, och vår utmaning är att omsätta dem i praktiken.”


Publicerad: 2012-05-10

Aj Personskador AB har mångårig erfarenhet av att driva förlossningsskadeärenden. Christer Nyström och Marie Nilsson rekommenderar att alltid anmäla en skada som uppstår inom vården, även om den kan tyckas liten.

Ge inte upp: Överklaga!

Varje år tar LÖF, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, emot närmare 50 anmälningar från familjer vars barn har råkat ut för en allvarlig förlossningsskada med syrebrist som följd. Många av barnen har skadats helt i onödan. Föräldrakraft har pratat med Aj Personskador AB, ett företag med mångårig erfarenhet av att driva sådana ärenden.


Publicerad: 2012-05-11

245