Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Praktikplats här? Regeringskansliet och andra myndigheter måste ta mer ansvar, anser Hillevi Engström. Foto: Pawel Flato och Linnea Bengtsson.

Funktionsnedsättning? Då kan du få praktik i regeringskansliet!

Regeringskansliet och andra statliga myndigheter måste ta emot praktikanter som har funktionsnedsättningar. Det skriver arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.


Publicerad: 2011-12-14

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Enklare regler ska stoppa organiserade bidragsbrott

Småfusket tycks minska medan den organiserade bidragsbrottsligheten verkar öka. Nu vill socialförsäkringsminister Ulf Kristersson ha enklare regler som gör det lättare för enskilda att göra rätt.


Publicerad: 2011-12-15

Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister, och Dan Eliasson, generaldirektör för Försäkringskassan.

Nya misstankar om fusk hos 20 assistansbolag

Försäkringskassan misstänker att drygt 20 assistansbolag bedriver organiserat fusk med assistansersättning. – Ingen av brukarna ska bli utan sitt stöd. Men den som fuskar med assistansersättningen ska känna oro, säger Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör.


Publicerad: 2011-12-15

Linda Forshaw.

Ögon som bär sorg blir större

Krönika av Linda Forshaw

Här trängs över 23 miljoner liv, en stad fylld till brädden av människor. Jag skriver med utsikt över Huangpu-floden i centrala Shanghai, min nya hemstad. Vi försöker hitta en ny vardag, på denna kaotiska men fascinerande plats.


Publicerad: 2011-12-27

Per-Olof Larsson och Jörgen Lundälv - två forskare som är kritiska till att regeringens politik saknar tydliga och mätbara mål.

Forskare ifrågasätter den nya funktionshinderspolitiken

Svensk funktionshinderpolitik – ett drömspel som bör kunna mätas?

Varför är regeringen så försiktig med att kräva förbättringar inom funktionshinderspolitiken? Den frågan ställer forskarna Jörgen Lundälv och Per-Olof Larsson i en debattartikel.
De anser att regeringen borde ha tydliga och mätbara mål istället för att använda sig av ordet ”bör”.


Publicerad: 2011-12-27

– Funktionsnedsättningen får aldrig bli en ursäkt för att inte studera, säger Andrea Bondesson. Foto: Helen Adolfsson.

Andrea ser bara möjligheter

Rapport från skolbänken - Tema i Föräldrakraft nr 6, 2011

Med toppbetyg i gymnasiet gick Andrea Bondesson, efter att ha läst historia i en termin, vidare till juristprogrammet på Stockholms Universitet.  Hon har hög ambition och strävar alltid mot högsta betyg. Målet är att arbeta med mänskliga rättigheter. Den medfödda sjukdomen AMC har inte hindrat henne. Tvärtom!


Publicerad: 2011-12-09

Trots att Michaela får hjälp med den medicinska samordningen av habiliteringen, lägger mamma Susanne ändå en timme om dagen, för att koordinera de drygt 20 kontakterna hos kommun, försäkringskassa och landsting. Foto: Anna Pella.

Medicinsk samordning får Michaela att må bra

När allt hänger samman - Reportage ur Tema flerfunktionshinder i Föräldrakraft nr 6, 2011.

Michaela Blom, 20, har tack vare habiliteringen i Uppsala fått mycket hjälp med den medicinska samordningen kring sitt flerfunktionshinder ända sen hon föddes.


Publicerad: 2011-12-09

Sångstunden skapar många leenden. Foto: Anna Pella.

Föräldrakraft tittar in på Tittut: Idag träffas gruppen för sköra barn

Reportage från Tema Flerfunktionshinder i Föräldrakraft nr 6, 2011.

Vid Odenplan i Stockholm ligger Tittut, en mötesplats för familjer med barn som har särskilda behov. Idag träffas gruppen för sköra barn, där de flesta har flerfunktionshinder och stora medicinska problem.


Publicerad: 2011-12-09

Ann-Kristin Ölund är habiliteringsläkare och kontaktperson i en arbetsgrupp för personer med flerfunktionsnedsättning inom svensk neuropediatrisk förening. Hon har skrivit detta öppna brev tillsammans med åtta andra personer inom vården. Foto: Anna Pella.

Multiprofessionell kompetens

Intervju från Tema Flerfunktionshinder i Föräldrakraft nrt 6, 2011.

På Habiliteringen för barn och vuxna i Uppsala län brinner man lite extra för barn och ungdomar med flerfunktionshinder. Ann-Kristin Ölund, överläkare, är en av eldsjälarna som ser till att dessa barn får multiprofessionella medicinska bedömningar.


Publicerad: 2011-12-09

259