Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Det blir allt viktigare att se till att särskild kompetens byggs upp på ett mindre antal enheter, säger socialminister Göran Hägglund. Foto: Valter Bengtsson

Göran Hägglund: Kompetenscentrum enda vägen att gå

Ur Tema Sällsynta diagnoser i Föräldrakraft nr 1, 2012.

Att införa ett kostnadstak för särläkemedel är mycket främmande, anser socialminister Göran Hägglund. I denna intervju säger han vidare att han ser nationella kompetenscentrum som ”enda vägen att gå” för att få en bra vård för personer med sällsynta sjukdomar.


Publicerad: 2012-01-09

Sandra Derbring älskar sitt jobb som datalingvist, men försöker samtidigt komma igång med ett barnboksprojekt. Foto: Linnea Bengtsson

Datalingvisten som drömmer om att skriva för barn

Från Tema Sällsynta diagnoser i Föräldrakraft nr 1, 2012.

Att träffa Sandra är som att titta in i framtiden. Plötsligt känns allt möjligt. Det är den känslan hon förmedlar som person. Men också som professionell. Hon jobbar som datalingvist, fullt sysselsatt med tekniska genombrott. Men Sandras egen dröm är lite mer jordnära – att skriva böcker för barn. 


Publicerad: 2012-01-09

Familjen från Borlänge har varit här en gång förut, för fem år sedan. Från vänster: Emme-Linn, 13, storasyster Louise, mamma Nanna med lillasyster Nelly i famnen, samt pappa Per.

Här är det ovanliga vanligt

Reportage från Tema Sällsynta diagnoser i Föräldrakraft nr 1, 2012.

På Amundön strax söder om Göteborg ligger Stiftelsen Ågrenska. Här anordnas familjevistelser om sällsynta diagnoser, för att barnen själva, deras syskon, föräldrar och personal ska få så mycket kunskap som möjligt, så att de kommer hem med stärkt självförtroende och kompetens.


Publicerad: 2012-01-09

Elisabeth Wallenius beskriver livet som en promenad en solig vinterdag. Allt är vackert, men isen kan när som helst brista. Foto: Anna Pella.

Kampen för Cecilia blev en kamp för alla sällsynta

När Elisabeth Wallenius dotter Cecilia föddes med Aperts syndrom för 30 år sedan, bestämde sig Elisabeth för att kämpa för sin dotters rättigheter. Nu representerar hon flera tusen svenskar i sitt arbete på Riksförbundet för sällsynta diagnoser.


Publicerad: 2012-01-09

Freja på pappas axel.

Frejas ovanliga resa

Ett reportage från Tema Sällsynta diagnoser i Föräldrakraft nr 1, 2012.

Freja Bergner har varit utomlands fler gånger än många andra fyra­åringar. Men det är inte bara det som gör henne ovanlig. När pappa Jakob och mamma Elin tyckte att den svenska sjukvården inte räckte till ordnade de så att Freja fick specialisthjälp i Spanien.


Publicerad: 2012-01-10

John Högberg höjer ambitionerna för 2012 års Hjultorget och hoppas på 3000-4000 besökare. Mässbilderna är från 2010 års Hjultorget.

Hjultorget växer så det knakar när andra mässor backar

Mässan Hjultorget räknar med nya rekord när 2012 års upplaga slår upp portarna i maj.
– Anmälningarna har kommit in betydligt snabbare än vi räknade med så det kommer att bli en större mässa i år, säger John Högberg som är mässansvarig.


Publicerad: 2012-01-10

Statlig rapport ifrågasätter ADHD-behandlingar

Användningen av läkemedel mot ADHD har ökat kraftigt de senaste åren. Nu varnar statliga SBU för utvecklingen.
“Vissa läkemedel har på kort sikt visats lindra ADHD-symtom, men risken för biverkningar på lång sikt är oklar”, skriver SBU i en rapport.


Publicerad: 2012-01-11

Fjolårets melodifestivalvinnare Björn Berglund tillsammans med kommunalrådet Maria Fälth från Upplands Väsby.

Dags för unik melodifestival

På lördag, den 14 januari, är det dags för en ny upplaga av Sveriges enda melodifestival för personer med funktionsnedsättningar.


Publicerad: 2012-01-11

Tre nyckelpersoner på Särskolans rikskonferens - programansvarig Tage Gumaelius samt talarna statssekreterare Bertil Östberg och Funki Models chef Lou Rehnlund.

“Elever i särskolan behöver bli tuffare”

“Att få bestämma själv” är temat för Särskolans rikskonferens i år. Eleverna behöver bli tuffare och stå upp för sin egen vilja, säger Tage Gumaelius (till vänster på bilden).
Publicerad: 2012-01-11

263