Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Annelie Karlsson. Foto: Linnea Bengtsson.

Mitt barn klarar inte av att vara i skolan – vad kan jag göra?

Ny bok ger konkreta tips vid problematisk skolfrånvaro

Problematisk skolfrånvaro har ökat mycket de sista åren, barn och unga klarar inte alltid att komma till skolan. I denna artikel ger Annelie Karlsson tips om vad vi som föräldrar kan tänka på.
Publicerad: 2018-06-04

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, presenterade förslaget om slopad skattelättnad den 2 maj. Trots kritiken från bland annat Liberalerna står M fast vid planerna.

M står fast vid förslag om höjd skatt för personer med sjukersättning

”Vi vill omprioritera pengarna till exempelvis fler poliser”

Moderaterna backar inte från det kritiserade förslaget, i vårbudgetmotionen, att höja skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning.
Publicerad: 2018-06-03

- Det här är en milstolpe och något som Dyslexiförbundet kämpat för i många år, säger Bengt-Erik Johansson, Dyslexiförbundet.

”En milstolpe för att barn ska få stöd i skolan”

Riksdagen röstade igenom Läsa-, skriva-, räknagarantin

Till slut gick det igenom i riksdagen – förslaget om en Läsa-, skriva- räkna-garanti. Beslutet hyllas av funktionshinderorganisationerna, som varit med om att driva fram beslutet.
Publicerad: 2018-05-31

Valter Bengtsson, chefredaktör för Föräldrakraft. Foto: Linnea Bengtsson.

Vem bryr sig om jämlika levnadsvillkor?

Ledare ur Föräldrakraft nr 2, 2018

Det låter som ett fattigt utvecklingsland. Men det handlar om Sverige 2018. Skillnaderna i levnadsstandard ökar. Personer med funktionsnedsättningar får varken screening eller vård som andra. Tiotusentals unga med funktionsnedsättning får inget stöd i skolan, och sedan ingen rättvis chans till jobb. De mest utsatta hörs inte i debatten.
Publicerad: 2018-05-28

Alla foton: Linnea Bengtsson.

Om vårt barn förlorar sin assistans

Sex familjer berättar om oron för mardrömmen: Livet skulle bli ohållbart

Föräldrakraft frågade sex familjer som har barn med omfattande funktionsnedsättningar vad det skulle innebära om barnet förlorade sin personliga assistans.
Publicerad: 2018-05-29

Hur kan man jämföra föräldraansvaret med friska barn? Eija kan ju inte lämnas ensam över huvud taget, säger Eijas föräldrar. Foto: Linnea Bengtsson.

Eijas föräldrar kämpar för dottern: Ge vårt barn assistans!

Ovissheten bryter ned familjen

Sedan hon var ett år har föräldrarna larmat om att hon behöver personlig assistans för kunna bo kvar hemma. Men inte ens när de på grund av överansträngning förbjöds lyfta sin dotter fick de gehör. Nu har de samlat in pengar på egen hand för att Eija, 3, ska kunna få personlig assistans under deras rehabilitering. Här är deras berättelse.
Publicerad: 2018-05-29

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Harald Strand oväntat vald till ordförande för FUB

Het diskussion på FUB-stämman i helgen gav överraskande resultat

I helgen utsågs Harald Strand till ny ordförande för Riksförbundet FUB. Valet var oväntat eftersom valberedningen hade nominerat FUB:s vice ordförande Lillemor Holgersson.
Publicerad: 2018-05-27

Lena Hallengren måste formulera syftet med bilstödsreglerna och se till att bilstödet blir ändamålsenligt för användarna, säger Ingrid Bolin. Foto: Linnea Bengtsson.

Bilstödskrisen växer – i sommar blir det ännu värre

”Lena Hallengren måste se till att bilstödet blir ändamålsenligt för användarna”

Bilstödskrisen blir allt mer akut. På Hjultorget är känslorna upprörda över de växande problem som drabbat både enskilda användare och bilanpassningsföretag. Situationen hotar att bli allt värre. Nu ställs krav på att Lena Hallengren, ansvarig minister, agerar.
Publicerad: 2018-05-23

Jesper Petersson demonstrerar utrustningen för VR - perfekt för bland annat träning. Foto: Linnea Bengtsson.

”Alla borde få möjlighet att träna med VR”

Virtual Reality lockar på hjälpmedelsmässan Hjultorget

Hjultorget slog upp portarna på Kistamässan på onsdagsmorgonen. Nya VR-spel för träning var en av dragplåstren. – Alla borde ha VR som alternativ till annan träning, menar Jesper Petersson som var på plats för att visa upp projeket Cyberhjärta.
Publicerad: 2018-05-23

27