Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Vid en demonstration för tillgänglighet sommaren 2009 lovade politiker från alla riksdagspartier att införa en skarpare diskrimineringslag. Fortfarande har inget hänt.

I december ställs svenska politiker åter vid skampålen

När blir det förbjudet att diskriminera genom dålig tillgänglighet?
I Norge blev det möjligt redan 2008. Och svenska politiker har upprepade gånger lovat att klassa otillgänglighet som diskriminering även här. Men trots dessa löften är det fortfarande tyst från regeringen.


Publicerad: 2011-11-08

Svårare att överklaga beslut om bostadsanpassning

Det har blivit svårare att få bidrag till bostadsanpassning, att döma av en ny rapport från Boverket. Det har också blivit betydligt svårare att överklaga kommunernas beslut.


Publicerad: 2011-11-08

tre-steg-till-arbete700_0.jpg

Här är de konkreta verktygen som leder till jobb

Nu kommer boken om den kanske mest framgångsrika metoden att öppna vägen till arbete för personer med funktionsnedsättningar. Det är Misa som denna vecka släpper ”Tre steg till arbete”.


Publicerad: 2011-11-08

- Det viktigaste är att det ramlar på uppdrag och att det finns en härlig stämning hos medarbetarna, säger Lennart Jönsson.

Succé för företaget som frigör dolda resurser

Vi frigör Sveriges dolda resurs. Så lyder slagordet för ”nya” Left is Right, som gör succé efter omstarten. – Vi är fler än 20 personer om ett år, säger ägaren Lennart Jönsson.


Publicerad: 2011-11-08

Nya gruppbostäder med personlig assistans planeras nu i flera olika städer, skriver handikapporganisationerna. Oron är stor att de nya assistansboendena skapar nya institutioner.

Protester mot nya assistansbostäder

Nya gruppbostäder med personlig assistans möts av tunga protester. – Vi är oroade över assistansboende där boendet är kopplat till att man är kund hos en viss assistansanordnare, skriver flera handikapporganisationer i ett brev till statsrådet Maria Larsson.


Publicerad: 2011-11-09

Rikard Södergren jagar från fyrhjuling - vilket inte är helt lätt att få tillstånd till. Foto: Niklas Södergren.

Lagkrångel stoppar älgjakt för många

Lagen hindrar många personer med funktionsnedsättning att delta i årets älgjakt, som drar igång i södra Sverige på måndag. Det hävdar Svenska Jägareförbundet.


Publicerad: 2011-10-07

Demonstranter och EU-parlamentariker möttes tidigare i höst. Foto: Jessica Linder Jansson, Föreningen JAG.

Svenska EU-politiker kräver avveckling av institutioner

Protesterna ger resultat. Svenska EU-parlamentariker, från nästan alla partier, kräver nu gemensamt att Europas ”inhumana institutioner” ska avvecklas. Istället vill man ha satsningar på personlig assistans.


Publicerad: 2011-10-07

Kasper Hult  var inte så här glad när han blev placerad på tionde bänk på teatern. Här med mamma Ann-Sofie.

Rullstol + synskada = svårtillgängligt

Ur Tema Fritid & vänner i Föräldrakraft nr 5, 2011.

Det skulle bli en dag att minnas för familjen Hult i Stockholm. Det blev det också, men av helt andra orsaker än planerat.


Publicerad: 2011-10-10

Hannes Glavå och Viktor Ahnfelt träffades på Ågrenska för många år sedan och har varit ett radarpar sedan dess. Foto: Rikard Lavitskij.

Alla vill ha en riktig vän

Ur Tema Fritid & vänner i Föräldrakraft nr 5, 2011.

Har man en funktionsnedsättning kan det finnas flera aspekter att ta hänsyn till när det gäller att hitta och träffa kamrater.


Publicerad: 2011-10-10

270