Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Kritiska till offentliga arbetsgivare. Henrietta Stein på Arbetsförmedlingen och Monica Lingegård på Samhall.

Offentliga arbetsgivare pekas ut som dåliga exempel

– Det är skämmigt att offentliga arbetsgivare anställer så få personer med funktionsnedsättningar!
Stat och kommuner stämplades som dåliga exempel när Samhall höll seminarium i veckan. Kritiken kom bland annat från Henrietta Stein, Arbetsförmedlingen, och Monica Lingegård, ny vd för Samhall.


Publicerad: 2011-04-13

Ja eller nej till aktivitetsersättning? Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har förvarnat om att en proposition är på gång. Men många är kritiska till ett avskaffande och vill hellre rätta till bristerna.

Planer på slopad aktivitetsersättning möter motstånd

Vad tycker handikapporganisationer, partier, fack och arbetsgivare? Här finns svaren.

Ska aktivitetsersättningen avskaffas?
Frågan är högaktuell sedan socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i mars aviserade att en proposition om detta är på gång.
Troligen finns en majoritet i riksdagen för slopad aktivitetsersättning, eftersom förslaget får tummen upp även av Miljöpartiet. Men frågan är mycket kontroversiell och många motsätter sig ett slopande.


Publicerad: 2011-04-14

Marie-Louise Jungelin (till vänster) nekades arbete för att datorsystemet på Försäkringskassan inte var anpassat för hennes synnedsättning. Frågan har nu överklagats till FN av bland annat Unga synskadade med Victoria Öjefors (till höger) som ordförande.

Nekades jobb på grund av synskada – överklagar till FN

Fallet med Marie-Louise Jungelin, som anklagar Försäkringskassan för att ha nekat henne en anställning på grund av en synnedsättning, går vidare till FN.
– Arbetsdomstolen och regeringen tillåter diskriminering av personer med funktionsnedsättningar, heter det i ett överklagande till FN:s övervakningskommitté.


Publicerad: 2011-04-15

Personal kan bli skyldig anmäla om elev inte får rätt stöd

Från och med juli 2012 kan skolpersonal bli skyldig att anmäla missförhållanden, på motsvarande sätt som det finns anmälningsplikt för vårdpersonal, Lex Sarah.


Publicerad: 2011-04-15

Fyra års slit och spetskompetens från Monarck Exercise och Anatomic Sitt krävdes för att förverkliga en cykel som uppfyllde Emmas och pappa Roberts krav. Nu hoppas man på serieproduktion.

Äntligen en cykel som passar för Emma

Äntligen har Emma, 16 år, och hennes pappa Robert en cykel som passar deras behov. Föräldrakraft mötte dem på Leva & Fungera där de hade bråda dagar med att visa upp den nya cykeln som slår det mesta när det gäller stabilitet och komfort.
Publicerad: 2011-04-27

Riksrevisor Jan Landahl. Foto: Linus Hallgren.

Riksrevisionen: Nu måste familjerna få hjälp att samordna stödet

Samordnare behövs för att hjälpa föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. Det slår Riksrevisionen fast i en granskning.
– Det är allvarligt att samordningen av stödet brister och att föräldrar till barn med funktionsnedsättning inte får den hjälp de behöver, säger riksrevisor Jan Landahl.


Publicerad: 2011-04-28

Snart faller första domen om skadestånd för särskoleplacering

Två tvillingbröder får snart besked om de får skadestånd för att felaktigt ha placerats i särskola i Vellinge och Trelleborg under fem år. Frågan ska avgöras av tingsrätten i Malmö och många ser fram mot domen med stor spänning eftersom ett skadestånd kan utlösa en våg av nya krav från drabbade elever.
Publicerad: 2011-04-29

Världsförbättrare. Niclaz Eklund, Leif Öjvall, Gunilla Harryson, Johanna Karlsson och  Kristoffer Sandberg. Foto: TV3/Johnny Wohlin.

En trio i framkant

Samhall, Ica och Max framhålls som föredömen i Föräldrakrafts enkät våren 2011.

Vi bad politiker och beslutsfattare nämna bra exempel på hur personer med olika förutsättningar kan få jobb. Inte oväntat nämndes trion Samhall, Ica och Max flest gånger. Men även de nya tv-serierna som ”Världens bästa hotell” fick beröm.


Publicerad: 2011-04-30

Tekniken gör det mesta möjligt, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson.

Inte svårt att ge alla en rättvis chans

Föräldrakrafts enkät våren 2011.

Om viljan finns är det inga problem att ge alla en rättvis chans på arbetsmarknaden. Det är slutsatsen av Föräldrakrafts enkät.
Största problemet är fördomar och negativa attityder.
Det näst största är brister inom utbildningsvärlden och övergången till arbetslivet.


Publicerad: 2011-04-30

297