Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Kristina Gustafsson Bonnier. Foto: Anna Pella.

Små barn ska få hjälp att uttrycka sig

"Många av barnen pratar sedan hemma och tar upp frågorna"

Syskongrupperna för små syskon är en del av ett större syskonprojekt som pågår under tre år.


Publicerad: 2011-01-15

lotta-helena-hulth700_0.jpg

Systrar som lever under olika villkor

För Helena Hulth var det en aha-upplevelse att få berätta hur det varit att växa upp med systern Lotta

Helena Hulth, 45, är näst äldst i en syskonskara på fyra syskon. När hon var fyra år gammal fick hennes lillasyster Lotta hjärnhinneinflammation som resulterade i bestående funktionsnedsättningar. Helena är ett av syskonen som berättar om sin situation i den nya boken ”Annorlunda syskon”.

Publicerad: 2011-01-15

istock_syskon-vid-hav700_1.jpg

18 frågor och svar: Syskonguide

Föräldrakraft ger vägledning med hjälp av psykologerna Christina Renlund och Karin Wallgren

Föräldrakraft ger vägledning med hjälp av psykologerna Christina Renlund och Karin Wallgren.


Publicerad: 2011-01-15

Titta gärna på oss. ”Vår skola är ett gott exempel på att man kan lyckas och vi vill gärna sprida våra erfarenheter”, säger Bosse Johansson och Johanna Lundén.

Nossebro skola gick från ris till ros på tre år

Näst sämst i Sverige. De öppna jämförelserna blev en kalldusch för Nossebro skola. ”Det var en fruktansvärd situation när eleverna inte kom vidare till gymnasiet”, säger Johanna Lundén. Tre år senare blev 100 procent av eleverna godkända.

Näst sämst i Sverige. De öppna jämförelserna blev en kalldusch för Nossebro skola. ”Det var en fruktansvärd situation när eleverna inte kom vidare till gymnasiet”, säger Johanna Lundén. Tre år senare blev 100 procent av eleverna godkända.


Publicerad: 2010-12-05

Uppdelning efter kunskapsnivå stoppades av Skolinspektionen

Centralskolan i Perstorp delade in eleverna efter kunskapsnivå. Men så får man inte göra. ”Sådan segregering strider mot skollagen”, konstaterar Skolinspektionen i en rapport.


Publicerad: 2010-12-05

Lyhört arbetslag. Monika Slätt, rektor, tillsammans med (från vänster) lärarna Christer Borg, Sylvia Sundevall, Mica Slätt och Hjalmar Friberg.

Tvåspråkig friskola redo att växa efter tio år

Små klasser, lugn miljö. Den ena utmärkelsen efter den andra.
Friskolan Nya Broskolan är friskolan ­med tecken­språksprofil öppen för alla.


Publicerad: 2010-12-05

Bra för alla. Mamma Ann-Marie, Jonathan och pappa Kent tycker att kontakten med Psykoterapimot­tag­ningen varit mycket positiv för hela familjen.

Idag mår Jonathan bra igen

Familjen Adielsson berättar om hur terapin hjälpte dem

Jonathan är en av många ungdomar som blivit retad under större delen av sin uppväxt. För tre år sedan kom familjen i kontakt med Psykote­rapi­mot­­tagningen för barn och ungdomar med funktionsnedsättning i Göteborg.
– Jag var inåtvänd och deprimerad under hela min grundskoletid. Idag mår jag bra igen, till stor del tack vare terapin, säger Jonathan.


Publicerad: 2010-12-05

Ser goda resultat. Jessica Johansson, Inger Claeson och Kerstin Larsson på Psykoterapimottagningen tar emot föräldrar och barn parallellt.

Här får barnen berätta sin egen historia

Psykoterapimottagningen berättar om många lyckade behandlingar.

På Psykoterapimot­tag­nin­gen i Göteborg får barn och ungdomar med funktionsnedsättning hjälp med att hitta sin identitet och stärka sin självkänsla.
– Hos oss får barnet, kanske för första gången i sitt liv, berätta sin egen historia, säger Inger Claeson, psykolog.


Publicerad: 2010-12-05

Malin Broberg är en av debattörerna som kräver hårdare tag mot kommuner som snålar med stödet till barn med funktionsnedsättningar. Foto: Anna Pella.

”Hjälp dig själv innan du hjälper ditt barn”

Många barn med funktionsnedsättningar lider av psykisk ohälsa. Att det kan finnas ett nära samband med hur föräldrarna mår, vet Malin Broberg, forskare och lektor vid psykologiska institutionen på Göteborgs universitet.
– Det är fortfarande lite tabu att söka hjälp för psykiska besvär. Men för att kunna vara en bra förälder måste man själv må bra och förstå sin situation. Som flygvärdinnan säger: ”Ta på syrgasmasken själv innan du hjälper ditt barn”.


Publicerad: 2010-12-05

310