Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Samhällets stöd har försämrats, anser varannan RBU-familj

Varannan familj anser att samhällets stöd har försämrats, enligt en ny enkät bland RBU:s medlemmar. Enkäten visar på stora brister i stödet till barn med funktionsnedsättning.
– Ett exempel är de senaste årens hårdare bedömningar av rätten till personlig assistans, men också bristande resurser i skolan och dålig samordning av insatser, säger Henrik Petrén, förbundsjurist på RBU.


Publicerad: 2010-09-16

diagram_skolinsp_2009_500_0_0.gif

Två av fem grundskolor har brister i särskilt stöd

Många skolor brister i att ge elever det särskilda stöd de behöver för att nå målen för utbildningen, enligt Skolinspektionens årsrapport för 2009.
Två av fem grundskolor som inspekterades under 2009 hade sådana brister. Bland gymnasieskolorna hade var tredje brister och inom särskola och vuxenutbildning var sjätte skola.


Publicerad: 2010-09-16

jan_gronlund550b_0_1.jpg

Jobben viktigast för kritisk HI-chef: ”Varken fack eller arbetsgivare har tagit frågan på allvar”

Hjälpmedelsinstitutets nye chef Jan Grönlund har ett förflutet både från arbetsmarknadsdepartementet och landstingsvärlden.
Det är två erfarenheter som han tänker utnyttja på det nya jobb han började på i augusti.
Viktigast nu är att hjälpa fler personer med funktionsnedsättning att komma ut i arbetslivet.
Och att få landsting och kommuner att förstå att det är lönsamt att satsa på bra hjälpmedel.


Publicerad: 2010-09-18

skype550_6_0.jpg

Bästa sättet att bildtelefonera gratis

Det finns gott om gratisprogram för bildtelefoni via datorn. Problemet är att det kan vara svårt att välja. Nu har Hjälpmedelsinstitutet låtit testa 17 olika program och utsett Skype (BILDEN) och MSN till vinnare.


Publicerad: 2010-09-21

Fler polisanmälningar om flickor i sexhandel

Förra året kom fler anmälningar än någonsin tidigare om att flickor och kvinnor med mentala funktionsnedsättningar utnyttjas inom prostitution. Det visar Rikspolisstyrelsens rapport om människohandel för 2009.
Publicerad: 2010-09-21

Göran Fredriksson.

”Nedskärningar inom LSS görs i smyg utan ärlig debatt”

Nedskärningar görs i smyg, utan öppen och ärlig debatt.
Kritiken kommer från Göran Fredriksson, branschordförande för personlig assistans inom Vårdföretagarna och vd för Frösunda.


Publicerad: 2010-07-08

Maud Olofsson.

Ny samhällslön kan öka tryggheten för personer med funktionsnedsättningar

Centerpartiets ledare Maud Olofsson föreslår en ny samhällslön på 11 000-12 000 kronor per månad för personer som har mycket omfattande funktionsnedsättningar.
– Många av dessa människor lever idag under så tuffa ekonomiska förhållanden och ekonomisk osäkerhet att det är fullständigt orimligt, säger Maud Olofsson.
 


Publicerad: 2010-08-09

Göran Hägglund.

KD vill skapa 10 000 nya jobb till funktionshindrade

Kristdemokraterna vill skapa 10 000 nya jobb inom offentlig sektor för personer som har funktionsnedsättning. Lönebidragen ska förbättras, trygghetsanställningarna öka och den offentliga sektorn ska visa vägen. Det framgår av partiets valmanifest som presenterades idag.


Publicerad: 2010-08-09

Vem blir Sveriges Obama?

Ledare i Föräldrakraft nr 4, 2010.

Det är snart val och frågor om funktionsnedsättningar har fått ett lyft. Men på ett område har debatten spårat ur. Det gäller personlig assistans.


Publicerad: 2010-08-10

320