Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Elever i behov av stöd får ökade rättigheter

Den elev som behöver hjälp och stöd ska ha rätt till det och den som är duktig ska ha rätt till stimulans. Det anser Jan Björklund vara det allra viktigaste i propositionen om ny skollag som regeringen idag överlämnar till riksdagen.


Publicerad: 2010-03-23

zebastian_press_500_0_1.jpg

“Zebastian har chockat alla”

När den svenska Paralympicstruppen på onsdagen landar i Arlanda kan den räkna med en hel del uppvaktning. Och flest blickar lär riktas mot spelens yngste deltagare, längdskidåkaren Zebastian Modin (till vänster på bilden ovan).
– Han har verkligen chockat alla med sin medalj, säger truppledaren och Svenska handikappidrottsförbundets sportchef Hans Säfström när Föräldrakraft når honom inför hemresan från Vancouver.


Publicerad: 2010-03-23

bilstod_genre_mn_0_0.jpg

Möjligt att få nytt bilstöd tidigare än nio år

Försäkringskassan har öppnat för möjligheten att få nytt bilstöd tidigare än nio år i de fall behoven ändrats till följd av att barnet växt. Vägverkets trafikinspektörer ska alltid se offerten från bilanpassningsföretaget innan beslut om bilstöd fattas. Försäkringskassan informerar om nya rutiner på Hjultorget i början av juni.


Publicerad: 2010-04-01

Thomas och Gustaf Stenholm

“Nu är det dags att de som drabbas av den här jävla sjukdomen får lite hjälp”

Har ni någonsin hört talas om Friedreichs Ataxi, FA? Troligtvis inte. Då kan man säga grattis och ni är inte ensamma. Själv har vi precis mist vår 15 år gamla son Gustav på grund av denna hemska och okända sjukdom.
Det skriver Thomas Stenholm, förälder och grundare av en minnesfond där alla medel går till forskning om Friedreichs Ataxi, i denna personliga berättelse och debattartikel.


Publicerad: 2010-04-01

extrabalte_careva_pr_0_0.jpg

Tvillingmamma tvingas åka med en son i taget till samma förskola

Tvillingmamman Karolina Ehrnstedt fick avslag på ansökan om bilstöd till sina två söner då Försäkringskassan anser att hon kan åka allmänna färdmedel med en son i taget, till samma förskola. Och utan rätt till bilstöd kan hon heller inte få de två extrabälten för 10 000 kronor som hennes söner behöver för att kunna åka trafiksäkert.


Publicerad: 2010-04-05

Stefan Lahti

“Tio gånger fler kan få anställning”

Många personer som idag har daglig verksamhet kan få jobb på den öppna arbetsmarknaden.
– Mellan sex och sju procent av de som vi ger daglig verksamhet får jobb, säger Stefan Lahti, vd för Misa AB.
Det kan jämföras med Socialstyrelsens bedömning att mindre än en procent normalt sett får anställning.


Publicerad: 2010-04-06

Läsarfråga till politikerna: Hur ska barn med språkstörning få rätt stöd i skolan?

ALMEDALEN 2010. Vilka frågor vill DU ha svar på i valrörelsen? Ställ din fråga via Föräldrakraft, så ser vi till att du får svar av respektive partiledare eller partiets talesperson i den aktuella frågan.
Annika Westermark i Västerljung är en av Föräldrakrafts läsare som hört av sig med en fråga:
Hur ska politikerna se till att barn med språkstörning får bättre stöd i skolan?


Publicerad: 2010-04-06

Jonas Helgesson med fru

Nu kommer Jonas Helgessons nya bok Ett CP-bra liv

Den 15 april utkommer Jonas Helgessons nya bok ”Ett CP-bra liv”. I boken får vi ta del av de viktigaste lärdomar Jonas hittills dragit av sina egna erfarenheter som ung med funktionsnedsättning och som egen företagare – och andra utmaningar. Här kan du lyssna på ett utdrag ut boken.


Publicerad: 2010-04-06

Julia Willig

Ungdomsorganisationer vill ha besked före valet

ALMEDALEN 2010. Två ungdomsorganisationer, Unga Rörelsehindrade och Unga Hörselskadade, vill ha svar av politikerna i frågor om tillgängliga tågresor respektive teckenspråk.
När ska Sverige börja följa vår egen språklag och ge elever med hörselskada rätt att lära sig teckenspråk? säger Julia Willig, ordförande för Unga Hörselskadade.


Publicerad: 2010-04-07

340