Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Habilitekets vision är att skapa en trygg och fungerande vardag för barn och unga med omfattande behov.

Habiliteket – skolan som tar barnen på allvar

Ur Tema Hjälpmedel i Föräldrakraft nr 4, 2009.

På Habiliteket jobbar lärare, specialpedagoger, barnskötare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, logoped och fritidspedagog sida vid sida i arbetslag – allt för att barnen inte ska behöva åka mellan olika instanser för att få hjälp.


Publicerad: 2009-09-10

Illustration: Photos.com

Från skola till arbete

Ur Tema Hjälpmedel i Föräldrakraft nr 4, 2009.

För första gången på många år storsatsar Hjälpmedelsinstitutet på barn och unga. Vid årsskiftet antog institutet ett nytt prioriterat område, ”Skola till arbete”. Målet är att förhindra att barn och unga hamnar mellan stolarna i den stora hjälpmedelsapparaten.


Publicerad: 2009-09-10

– Vi ville rensa ut det gamla, säger Pia Winnberg-Lindqvist.

Pia tvekade inte att starta eget

Ur Tema Hjälpmedel i Föräldrakraft nr 4, 2009.

Femton år efter starten är det fortfarande grundaren Pia Winnberg-Lind­qvist som driver verksamheten.


Publicerad: 2009-09-10

Annika Strömberg och Pia Winnberg-Lindqvist på Habiliteket som ligger i Täby norr om Stockholm.

Rullstolen passas in – sen börjar skolgången

Ur Tema Hjälpmedel i Föräldrakraft nr 4, 2009.

Det första som händer när ett nytt barn börjar på Habiliteket är att arbetsterapeuten ser till att rullstolen passar, att barnet har en arbetsstol, ett förflyttningshjälpmedel och andra hjälpmedel som barnet behöver i sin vardag. Ofta är barnens rullstolar redan för små när de börjar på Habiliteket och då får man hjälp att prova ut en ny.


Publicerad: 2009-09-10

Drottning Silvia överlämnade Ågrenskas stora pris till Terkel Andersen (t h). I mitten Ågrenskas vd Robert Hejdenberg.

Drottning Silvia: Vi måste fortsätta erövra det okända

Drottning Silvia firade under onsdagen Ågrenskas 20-årsjubileum tillsammans med hundratals experter, föräldrar och barn och ungdomar.
– Vi måste fortsätta att erövra det okända och forska mer om sällsynta diagnoser i samarbete med familjerna, sa Drottningen, som även delade ut Ågrenskas stora pris till Terkel Andersen.


Publicerad: 2009-06-03

marialarsson269x240_0.jpg

Maria Larsson – Fritt val kräver lagändring

Fritt val har varit ett givande och informativt projekt, menar äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. Hur det blir i framtiden med fritt hjälpmedelsval är dock osäkert, men säkert är att det krävs en lagändring för att förverkliga det.
– En omläggning av landstingens verksamhet för förskrivning av hjälpmedel med inslag av fritt val för dem som vill, kommer kräva förändring i lagstiftningen, säger Maria Larsson.
 


Publicerad: 2009-06-05

annalenakrook203x240_0.jpg

FUB anklagar kommuner för att stifta egna lagar

FUB vill stoppa kommunernas allt hårdare bedömning av assistans och andra insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.


Publicerad: 2009-06-08

Efterlängtad bok om bildterapi – de inre verktyg som alla föds med

– Jag blev gripen av de berättelser jag fick ta del av. Jag kände att alla dessa bilder och berättelser måste komma fler till del. Det borde egentligen höra till allmänbildningen att känna till denna inre verktygslåda, redskapen för läkning och utveckling som vi alla är födda med.
Det berättar Annika Berg-Frykholm som skrivit “Självbilder – att komma vidare genom skapande”, en efterlängtad bok om bildterapi.


Publicerad: 2009-06-08

almedalenrubbe268x240_0.jpg

Så laddar handikapprörelsen inför Almedalsveckan

Nu är det bara drygt två veckor kvar tills Almedalsveckan bryter ut i Visby. Frågan är hur stor uppmärksamhet handikapporganisationerna får denna gång, i hård konkurrens med exempelvis miljöfrågor. Och hur många av de hundratals seminarierna kommer att vara tillgängliga för alla? Rubriken till vänster är från förra årets rapporter från Almedalen.


Publicerad: 2009-06-09

371