Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Thomas Jansson. Foto: Linnea Bengtsson.

Kritik mot ny assistansutredning: Helt fel väg

Många slutsatser ifrågasätts hårt

Så kom den då – den analys av assistansmarknaden som Åsa Regnér beställt och som redan blivit hett omstridd. Analysens bedömningar kring anhörigassistans och brottslighet har redan mött kritik, efter HejaOlikas intervju med utredaren i december 2017. ”Helt fel väg”, säger Thomas Jansson, FUB.
Publicerad: 2018-01-17

Zandra Funelid. Foto: Linnea Bengtsson.

5 frågor till Zandra Funelid

Grundare av webbsajt om fritid för alla

Zandra Funelid inspirerades av anhöriga med funktionsnedsättningar och grundade därför sajten Fritidsinfo.se.
Publicerad: 2018-01-14

Bengt Westerberg - och rubrikerna som regeringen vill slippa under valåret 2018. Foto: Linnea Bengtsson.

”Nödstoppet ska minska kritiken under valåret – nya försämringar planeras”

Westerberg till mycket hårt angrepp

Bengt Westerberg anklagar idag regeringen för att – inför årets riksdagsval – ha utformat ”nödstoppet” på ett sätt som minskar risken för fler kritiska tidningsartiklar. Han hävdar samtidigt att regeringen planerar för ytterligare försämringar av assistansen.
Publicerad: 2018-01-12

En återgång till mer omfattande omprövning av hela behovet, säger Hanna Kauppi om Försäkringskassans nya vägledning. Foto: Linnea Bengtsson.

Trots nödstoppet – Försäkringskassan skärpte reglerna i tysthet

Strök möjlighet till mindre uppföljning vid omprövning

Striden om Försäkringskassans omprövningar av assistans är långt ifrån över.  Försäkringskassan har i tysthet skärpt reglerna. Nyligen tog man bort möjligheten till mindre omfattande ”uppföljningar” vid omprövning.
Publicerad: 2018-01-12

I höstas hyllades 2017 års vinnare av juryns representant Thomas Jansson som delade ut prisdiplomen till (från vänster) Eva Christiernin från Uppsala, Lotta Palmborg från Hudiksvall och Ann-Helen Dahlqvist från Gävle. Foto: Linnea Bengtsson.

Dags att nominera till 2018 års pris för Bästa LSS-kommun

Lyft fram de som gjorde ett bra jobb under 2017 - nominera NU!

Efter Hudiksvall 2017 och Botkyrka 2016 – vem tar 2018 års pris för Bästa LSS-kommun? Missa inte chansen att lyfta fram kommuner som du tycker gör ett bra jobb. Nomineringstiden går ut redan den 30 april 2018, så lämna in ditt förslag omgående!
Publicerad: 2018-01-10

Lars Ohly. Foto: Linnea Bengtsson.

Nytt försök att få Lars Ohly att avgå

Fyra avhoppare: Krisen beror på ordföranden

Fyra avhoppade ledamöter av Funktionsrätt Sveriges styrelse gör ett nytt försök att få Lars Ohly att lämna ordförandeposten. I en debattartikel på SvD.se uppmanas Ohly att avgå för att rädda organisationens trovärdighet.
Publicerad: 2018-01-09

De som uttalar sig glömmer ofta att godmanskapet består av  tre uppdrag. Att sköta personens ekonomi det enklaste. De två andra uppdragen är svårare och kräver både personkännedom och kunskap om vad lagen föreskriver, skriver Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Behöver vi God man?

Bara anhöriga har den extra drivkraften att bevaka rättigheterna. Varför vill många få bort dem som gode män?

DEBATT. En märklig debatt pågår om att anhöriga inte ska vara gode män, utan att det istället ska vara professionella ämbetsmän. I de exempel på förskingring som media tagit upp, ser jag dock inte att det rör anhöriga gode män. Varför anhöriga då pekas ut förstår jag inte. Kan det vara så att anhöriga gode män jobbar för hårt med att bevaka personens rättigheter, och blir besvärliga för kommuner och Försäkringskassan? För många professionella är godmanskapet ofta bara en inkomst – för föräldrar och anhöriga är det en livsuppgift. Kampen för barnet eller syskonet pågår alltid.
Publicerad: 2018-01-08

Maria Persdotter, RBU, och Cecilia Blanck, JAG, fick regeringen att lyssna. Foto: Linnea Bengtsson.

Glädje över viktiga förbättringar i regeringens assistanspaket

Omprövning ska bara omfatta ändrade förhållanden (Uppdaterad artikel)

Lagrådsremissen om nya assistansregler innehåller viktiga förbättringar. Det anser både RBU:s ordförande Maria Persdotter och Cecilia Blanck, Föreningen JAG.
Publicerad: 2018-01-08

Lagändring om det högre timbeloppet dröjer. Åsa Regnér går nu vidare med två av de fyra förslagen i åtgärdspaketet som presenterades i slutet av 2017. Foto: Linnea Bengtsson.

Nya assistansregler kan börja gälla 1 april

Lagändring om högre timbelopp dröjer dock

Två av regeringens fyra förslag i åtgärdspaketet för personlig assistans ska börja gälla den 1 april, enligt den remiss som idag sändes till lagrådet. Det handlar om att tillfälligt stoppa Försäkringskassans tvåårsomprövningar och att återinföra rätten till assistans vid väntetid och beredskap.
Publicerad: 2018-01-08

38