Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

brortronbacke209x240_0.jpg

Hellre engelska än lättläst svenska på webben – kommuner klarar inte riksdagens plan

Bara en av tio kommuner har webbsidor som är lättlästa, trots att Riksdagen har bestämt att alla kommuner ska ha det senst år 2010. Betydligt fler kommuner har information på engelska än på lättläst svenska. Det framgår av en kartläggning som Centrum för lättläst har genomfört. – Utvecklingen går på tok för långsamt, säger Bror Tronbacke, direktör för Centrum för lättläst.
Publicerad: 2008-11-18

janewalerud287x240_0.jpg

Försäljningen har exploderat för Tobii

Försäljningen har exploderat för svenska Tobii:s teknik för att styra datorn med ögonen. Det säger Jane Walerud, chef för affärsområdet som säljer Mytobii, datorn som kan styras med ögonen.


Publicerad: 2008-11-18

pojkeledsen302x240_1.jpg

Dålig ordning hindrar snabb hjälp mot psykisk ohälsa

Varken barnhälsovården eller skolan har effektiva metoder för att upptäcka psykisk ohälsa hos barn tidigt. Socialtjänst och BUP har många metoder, men det är svårt att veta om dessa är effektiva. Det säger Socialstyrelsen i en kritisk rapport idag.
– Behovet är stort av att utvärdera metoder och dess effekter för barn och föräldrar, skriver Socialstyrelsen.


Publicerad: 2008-11-19

veronicahedenmark252x240_0.jpg

Hon fixar äventyren där syskon och kompisar är extra välkomna

VH Assistans grundare Veronica Hedenmark startar en helt ny verksamhet, VH Kids, som siktar på att ge barn och ungdomar med funktionsnedsättningar en mer aktiv fritid och fler kompisar än idag. Syskon och kompisar är därför extra välkomna.


Publicerad: 2008-11-19

hander280x240_0.jpg

Sökes: experter på kärlek och sex för ungdomar

Många ungdomar med funktionsnedsättning oroar sig för hur deras sexliv ska fungera. Ofta beror det på att de inte har någon att prata med om det. En del har till och med blivit uteslutna från skolans temadagar om sexualitet, berättar forskaren Lena Jemtå som har intervjuat 141 barn och unga som har rörelsehinder.


Publicerad: 2008-11-19

Tuffa tag mot mobbning lönar sig – glad nyhet för skolorna

Det lönar sig att satsa på att förebygga och bekämpa mobbning. Det visar världens hittills största vetenskapliga undersökning av insatser mot mobbning.
I genomsnitt är det 23 procent färre som mobbar och 17 procent färre som blir mobbade då det bedrivs anti-mobbningverksamhet, rapporterar Brottsförebyggande rådet.
En glad nyhet, anser Jan Andersson, chef för Brå.


Publicerad: 2008-11-20

Den egna erfarenheten är av stor betydelse

Den gemensamma värdegrunden för handikappidrottsrörelsen diskuterades på konferensen Hållplats.nu. Det förslag till värdegrund som diskuterades lägger stor vikt vid den egna erfarenheten av att ha en funktionsnedsättning.


Publicerad: 2008-11-26

kalkhockey248_0.jpg

Världens största tävling ska locka fler till vintersporter

Den 2-8 februari arrangerar handikappidrottsförbundet, Sollefteå kommun och lokala föreningar Paralympic Winter World Cup. Tävlingarna är förbundets största satsning. Förhoppningen är att elitidrottare ska få ytterligare en stor tävling att se fram emot samt att rekryteringen ska ta fart.


Publicerad: 2008-11-26

stina248_0.jpg

Mot Paralympic Winter World Cup

Svenska handikappidrottsförbundets största satsning närmar sig. Tävlingen ska dels ge eliten ännu en chans att mäta sig med varandra, dels få fler att intressera sig för vintersporterna. Stina Sellin varvar hård träning med besök hos femteklassare i sin hemkommun. Föräldrakraft har träffat henne.


Publicerad: 2008-11-27

397