Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

hander280x240_0.jpg

Sökes: experter på kärlek och sex för ungdomar

Många ungdomar med funktionsnedsättning oroar sig för hur deras sexliv ska fungera. Ofta beror det på att de inte har någon att prata med om det. En del har till och med blivit uteslutna från skolans temadagar om sexualitet, berättar forskaren Lena Jemtå som har intervjuat 141 barn och unga som har rörelsehinder.


Publicerad: 2008-11-19

Tuffa tag mot mobbning lönar sig – glad nyhet för skolorna

Det lönar sig att satsa på att förebygga och bekämpa mobbning. Det visar världens hittills största vetenskapliga undersökning av insatser mot mobbning.
I genomsnitt är det 23 procent färre som mobbar och 17 procent färre som blir mobbade då det bedrivs anti-mobbningverksamhet, rapporterar Brottsförebyggande rådet.
En glad nyhet, anser Jan Andersson, chef för Brå.


Publicerad: 2008-11-20

Den egna erfarenheten är av stor betydelse

Den gemensamma värdegrunden för handikappidrottsrörelsen diskuterades på konferensen Hållplats.nu. Det förslag till värdegrund som diskuterades lägger stor vikt vid den egna erfarenheten av att ha en funktionsnedsättning.


Publicerad: 2008-11-26

kalkhockey248_0.jpg

Världens största tävling ska locka fler till vintersporter

Den 2-8 februari arrangerar handikappidrottsförbundet, Sollefteå kommun och lokala föreningar Paralympic Winter World Cup. Tävlingarna är förbundets största satsning. Förhoppningen är att elitidrottare ska få ytterligare en stor tävling att se fram emot samt att rekryteringen ska ta fart.


Publicerad: 2008-11-26

stina248_0.jpg

Mot Paralympic Winter World Cup

Svenska handikappidrottsförbundets största satsning närmar sig. Tävlingen ska dels ge eliten ännu en chans att mäta sig med varandra, dels få fler att intressera sig för vintersporterna. Stina Sellin varvar hård träning med besök hos femteklassare i sin hemkommun. Föräldrakraft har träffat henne.


Publicerad: 2008-11-27

mikaelsarnmark240_0.jpg

Han fruktar att sparivern gör personlig assistans mer lik hemtjänst

-De besparingar som föreslås medför att personlig assistans blir mer lik hemtjänstens stöd.
Det skriver Mikael Särnmark, grundare av Särnmark Assistans AB, i ett öppet brev till politikerna.
Han minns med fasa de 15 år som han hade hemtjänst istället för personlig assistans.
– Det var bara fråga om ett livsuppehållande.


Publicerad: 2008-12-02

klubba225x240_1.jpg

Länsrätten ger föräldrarna rätt – små barn kan också få assistans

Länsrätten ger Omsorgsnämnden i Hässleholm bakläxa för att man nekat personlig assistans för en ettårig pojke med flera funktionsnedsättningar. Även riktigt små barn måste kunna få assistans anser Länsrätten som menar att den lille pojkens behov av stöd är så omfattande att man inte bara kan hänvisa till föräldraansvaret.


Publicerad: 2008-10-13

botoxspruta278x240_0.jpg

Botox för barn med cerebral pares – hur farligt är det?

Barn med cerebral pares behandlas ofta med botox-injektioner i Sverige, men nu kommer varningar om att behandlingarna kan vara livsfarliga. I ett brev till Socialstyrelsen skriver RBU Västmland att 16 personer i USA har avlidit till följd av behandling med botox, i flera fall barn med cp-skador som behandlats mot spasticitet.
 


Publicerad: 2008-10-14

nyfodd268x240_0.jpg

För tidigt födda får lika bra livskvalitet senare i livet

Den första långtidsstudien av barn som fötts för tidigt ger glädjande besked. Den visar att barnen klarar sig bra senare i livet. Vid 20 års ålder har de lika bra livskvalitet som andra, enligt en doktorsavhandling av barnläkaren Per-Olof Gäddlin vid Linköpings universitet.


Publicerad: 2008-10-14

398