Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

anettehenriksson104_0.jpg

Hon är bäst i Sverige på att ge invånarna fritt vårdval

Hallands modell för att låta invånarna fritt välja vårdenhet hyllas av hela vård-Sverige. Men Anette Henriksson, ekonomichef i Halland, uppmanar övriga landsting att skynda långsamt. ”Nyckeln till att lyckas är att man låter processen ta tid och att alla känner tillit till systemet”, säger hon.


Publicerad: 2008-07-08

andersmorin137_0.jpg

Svenskt Näringsliv varnar för fallgropar med fritt vårdval

Vården kan bli mycket bättre om alla patienter fritt får välja vårdgivare. Det är budskapet i en ny rapport som Svenskt Näringsliv presenterade i Almedalen, Visby på tisdagen. Men förespråkarna medger att det finns många fallgropar.


Publicerad: 2008-07-08

kunskapatthamta_140_0.jpg

Öka brukarinflytandet inom psykvården

Större inflytande från brukare och anhöriga inom den psykiatriska vården skulle innebära mervärde för brukarna själva och en större förståelse från vårdens sida. Det slår författaren Hans Nordén fast i boken ”Kunskap att hämta” som är skriven på uppdrag av NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa).


Publicerad: 2008-07-08

ollehansen_146_0.jpg

Tillgänglig segelbåt visar upp sig

Den tillgängliga katamaranen Handicat är på plats i Almedalen för att visa upp sig. Tillsammans med Fryshuset från Stockholm håller de i utfrågningar kring ungdomsfrågor till partierna vid katamaranen.
– Vi vill ge ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar möjlighet att ut och segla och få bidra själva, inte bara vara passagerare, säger Olle Hansen, projektledare.


Publicerad: 2008-07-08

elisabethlindgren143_0.jpg

Varmare klimat ”skakande scenario” för personer med funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättningar och äldre kommer att utsättas
för störst faror när klimatet förändras och nya hälsorisker uppstår.
Det framkom när Läkarförbundet, vid ett seminarium i Almedalen, Visby,
analyserade hur klimatförändringarna påverkan hälsan.


Publicerad: 2008-07-09

ceciliahermansson142_0.jpg

Swedbank: Sverige måste satsa mer på de mest utsatta

Trots regeringens satsning på minskat utanförskap har de mest utsatta grupperna halkat efter mer och mer. ”Nu måste Sverige fokusera på de som har det sämst”, säger Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank som idag presenterade en analys av fördelningspolitiken.


Publicerad: 2008-07-09

parlarshans_144_0.jpg

Restaurangkedja satsar på mångfald

Max hamburgerrestauranger satsar på att anställa personer med funktionshinder och företaget vinner på engagemanget – personer med funktionshinder har visat sig bli trogna medarbetare.
– Det är viktigt att man lägger lite extra tid och resurser för att anpassa arbetssättet och arbetsplatsen, så att inte våra anställda måste anpassa sig, säger Pär Larshans, personalchef på Max.


Publicerad: 2008-07-09

karinlindell_139_0.jpg

Misslyckat arbete av Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har misslyckats i sitt arbete att slussa ut ungdomar och vuxna med funktionshinder på arbetsmarknaden. En mängd åtgärdsinsatser finns att tillgå, trots detta känner företag inte till fördelarna. Arbetsförmedlingen har därmed misslyckats i sitt informationsarbete, menar riksrevisor Karin Lindell. Nu vill Arbetsförmedlingen ha tips från organisationer.


Publicerad: 2008-07-09

bengtostberg_138_0.jpg

Rätten till skolpsykolog

Alla elever ska ha tillgång till skolpsykolog. Snart kommer en ny skollag där tillgång till en skolpsykolog ska vara en rättighet för varje elev. Men hur detta ska följas upp och vad ”tillgång till” i praktiken innebär kan Bertil Östberg, statssekreterare på Utbildningsdepartementet, inte svara på. Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet ställer sig kritiska till löftena.


Publicerad: 2008-07-09

401