Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

eu_karta135_0.jpg

EU vill göra det fritt fram att söka vård utomlands

Inte nöjd med den svenska vården? I framtiden blir det fritt fram att söka vård i annat EU-land utan att krav på förhandstillstånd. Det har EU-kommissionen kommit fram till efter långa förhandlingar.


Publicerad: 2008-07-07

christinjohansson149_0.jpg

Världens bästa socialtjänst?

På papperet har Sverige världens bästa socialtjänst. Men man klarar i nuläget inte av att leverera den standard som man lagstiftat om, menar Christin Johansson, ordförande för Akademikerförbundet SSR. I slutändan drabbar nedskärningar och kunskapsbrister de allra mest utsatta – barnen.


Publicerad: 2008-07-07

danielpollak_136_0.jpg

Almedalsveckan inte öppen för alla

Personer med rullstol kommer inte in på seminarierna och debatterna under politikerveckan i Visby på grund av otillgänglighet. Det konstaterar DHR och Unga Rörelsehindrade.
– Vi är här för att påverka politiker och driver tillsammans kampanjen ”Öppna Sverige” under Almedalsveckan, berättar Daniel Pollak, språkrör Unga Rörelsehindrade.


Publicerad: 2008-07-07

karinjohansson134_0.jpg

Regeringen tänker tvinga alla landsting att införa fritt vårdval

Vid årsskiftet 2009/2010 räknar regeringen att en ny lag ska ge alla svenskar rätt till fritt vårdval. Det säger statssekreterare Karin Johansson (kd) på socialdepartementet.


Publicerad: 2008-07-08

anettehenriksson104_0.jpg

Hon är bäst i Sverige på att ge invånarna fritt vårdval

Hallands modell för att låta invånarna fritt välja vårdenhet hyllas av hela vård-Sverige. Men Anette Henriksson, ekonomichef i Halland, uppmanar övriga landsting att skynda långsamt. ”Nyckeln till att lyckas är att man låter processen ta tid och att alla känner tillit till systemet”, säger hon.


Publicerad: 2008-07-08

andersmorin137_0.jpg

Svenskt Näringsliv varnar för fallgropar med fritt vårdval

Vården kan bli mycket bättre om alla patienter fritt får välja vårdgivare. Det är budskapet i en ny rapport som Svenskt Näringsliv presenterade i Almedalen, Visby på tisdagen. Men förespråkarna medger att det finns många fallgropar.


Publicerad: 2008-07-08

kunskapatthamta_140_0.jpg

Öka brukarinflytandet inom psykvården

Större inflytande från brukare och anhöriga inom den psykiatriska vården skulle innebära mervärde för brukarna själva och en större förståelse från vårdens sida. Det slår författaren Hans Nordén fast i boken ”Kunskap att hämta” som är skriven på uppdrag av NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa).


Publicerad: 2008-07-08

ollehansen_146_0.jpg

Tillgänglig segelbåt visar upp sig

Den tillgängliga katamaranen Handicat är på plats i Almedalen för att visa upp sig. Tillsammans med Fryshuset från Stockholm håller de i utfrågningar kring ungdomsfrågor till partierna vid katamaranen.
– Vi vill ge ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar möjlighet att ut och segla och få bidra själva, inte bara vara passagerare, säger Olle Hansen, projektledare.


Publicerad: 2008-07-08

elisabethlindgren143_0.jpg

Varmare klimat ”skakande scenario” för personer med funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättningar och äldre kommer att utsättas
för störst faror när klimatet förändras och nya hälsorisker uppstår.
Det framkom när Läkarförbundet, vid ett seminarium i Almedalen, Visby,
analyserade hur klimatförändringarna påverkan hälsan.


Publicerad: 2008-07-09

409