Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

ecpat_102_0.jpg

Barnsexhandel utbredd även i Sverige

Många svenska barn och ungdomar utsätts årligen för sexuellt utnyttjande. Många av de som riskerar att utsättas tillhör utsatta grupper i samhället, som till exempel barn med funktionsnedsättningar.
– Det är i allmänhet väldigt svårt för barn och unga att uttrycka sig om sexuella övergrepp. Om man har en funktionsnedsättning kan man ha ännu svårare för att uttrycka sig, säger Joanna Lundqvist, jurist på Ecpat Sverige.


Publicerad: 2008-07-06

larsnevander145_0.jpg

Unga patienter skrivs ut trots risk för självmord

Barnpsykiatrin lider skriande brist på vårdplatser. Och situationen försämras. “Vi tvingas skicka barn till de vårdplatser som är minst lämpliga för dem, inom vuxenpsykiatrin. Och vi tvingas skriva ut patienter som riskerar att begå självmord”, säger Lars Nevander, barnpsykiatriker och ordförande för Mellersta Skånes Läkarförbund.


Publicerad: 2008-07-07

hakansorman153_0.jpg

Vården ska bli säkrare genom att anhöriga får mer att säga till om

Vi ska involvera anhöriga och vårdtagare mer i arbetet med att
förbättra patientsäkerheten. Det utlovade Håkan Sörman, vd för Sveriges
Kommuner och Landsting, vid ett seminarium i Almedalen, Visby på
måndagen.


Publicerad: 2008-07-07

eu_karta135_0.jpg

EU vill göra det fritt fram att söka vård utomlands

Inte nöjd med den svenska vården? I framtiden blir det fritt fram att söka vård i annat EU-land utan att krav på förhandstillstånd. Det har EU-kommissionen kommit fram till efter långa förhandlingar.


Publicerad: 2008-07-07

christinjohansson149_0.jpg

Världens bästa socialtjänst?

På papperet har Sverige världens bästa socialtjänst. Men man klarar i nuläget inte av att leverera den standard som man lagstiftat om, menar Christin Johansson, ordförande för Akademikerförbundet SSR. I slutändan drabbar nedskärningar och kunskapsbrister de allra mest utsatta – barnen.


Publicerad: 2008-07-07

danielpollak_136_0.jpg

Almedalsveckan inte öppen för alla

Personer med rullstol kommer inte in på seminarierna och debatterna under politikerveckan i Visby på grund av otillgänglighet. Det konstaterar DHR och Unga Rörelsehindrade.
– Vi är här för att påverka politiker och driver tillsammans kampanjen “Öppna Sverige” under Almedalsveckan, berättar Daniel Pollak, språkrör Unga Rörelsehindrade.


Publicerad: 2008-07-07

karinjohansson134_0.jpg

Regeringen tänker tvinga alla landsting att införa fritt vårdval

Vid årsskiftet 2009/2010 räknar regeringen att en ny lag ska ge alla svenskar rätt till fritt vårdval. Det säger statssekreterare Karin Johansson (kd) på socialdepartementet.


Publicerad: 2008-07-08

anettehenriksson104_0.jpg

Hon är bäst i Sverige på att ge invånarna fritt vårdval

Hallands modell för att låta invånarna fritt välja vårdenhet hyllas av hela vård-Sverige. Men Anette Henriksson, ekonomichef i Halland, uppmanar övriga landsting att skynda långsamt. “Nyckeln till att lyckas är att man låter processen ta tid och att alla känner tillit till systemet”, säger hon.


Publicerad: 2008-07-08

andersmorin137_0.jpg

Svenskt Näringsliv varnar för fallgropar med fritt vårdval

Vården kan bli mycket bättre om alla patienter fritt får välja vårdgivare. Det är budskapet i en ny rapport som Svenskt Näringsliv presenterade i Almedalen, Visby på tisdagen. Men förespråkarna medger att det finns många fallgropar.


Publicerad: 2008-07-08

411