Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

marialarsson153_1.jpg

Föräldrastöd och ungas psykiska hälsa i fokus för folkhälsosatsning

Den psykiska hälsan bland unga ska undersökas i en nationell mätning, berättade folkhälsominister Maria Larsson när hon idag presenterade regeringens folkhälsoproposition.


Publicerad: 2008-03-12

Kommun omhändertog nyfött barn på grund av mammans epilepsi

Ett nyfött barn i Värnamo har tagits ifrån sina föräldrar. Motiveringen var att mamman lider av epilepsi. En rättskandal, anser sjukvårdspersonal. Nu ska Svenska Epilepsiförbundet hjälpa föräldrarna att få rätt mot myndigheterna.


Publicerad: 2008-03-12

Trög start för privat psykiatri

Trög start för privata aktörer som vill ta över alla psykiatri för unga inom större områden.
– Vi vill gärna ta över all barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård inom hela geografiska områden, säger Cecilia Halvars Öhrnell på vårdföretaget Aleris AB.


Publicerad: 2008-02-01

alvesta_dans_600_0.jpg

De har dansat hela vägen till Polen

– Det är jättekul att träffa de polska ­ungdomarna, säger Anders Johansson. Han är en glad kille som älskar att lyssna på popbandet The Ark. Men dansen och mötena med likasinnade ungdomar i vänorten i Polen smäller lika högt.
Publicerad: 2008-02-01

Krönika: Gör något som gör skillnad!

"Det är det värdet som gäller. Inte om vi har råd eller får plats eller har tid."

2008 års första utgåva är en bra plats för att fundera över vad man varit med om under det gångna året och vad som nu sker i världen.


Publicerad: 2008-02-01

mormor_070917_50-700_0.jpg

De snackar om sina barnbarn

De har träffats flera gånger varje år sedan 2000 för att prata om barn med funktionshinder. Men deras egna barn är för länge sedan utflugna ur boet. Här står barnbarnens väl och ve i fokus.


Publicerad: 2008-02-01

- Många underskattar vad personer med funktionsnedsättningar kan prestera. Inga andra söker jobb genom att tala om vad de INTE kan, säger Ylva Johansson.

”Det liknar en fattighjonsauktion”

Ylva Johansson värnar om meddelarfrihet och varnar för nya monopol

Mardrömmen är att personalen inom privata företag inte vågar berätta om brister i den egna verksamheten, menar socialdemokraternas Ylva Johansson som ser bristen på meddelarfrihet inom det privata näringslivet som ett allvarligt problem. Anställda inom offentlig verksamhet har enligt lag alltid rätt att uttala sig, men på privata företag kan medarbetare i praktiken beläggas med munkavle.


Publicerad: 2008-02-01

Fyra utmaningar för privatvården

Uppföljningen måste skärpas och syndarna straffas

Kommuner och landsting måste bli mycket tuffare i sin granskning av hur privata företag sköter den beställda vården, anser Anna-Stina Nordmark-Nilsson, vd för organisationen Företagarna. Det räcker inte med de skall-krav som ingår i upphandlingen och som fastställer vad som ska göras och med vilken kvalitet.


Publicerad: 2008-02-01

Klara livhanken med rätt nyckeltal

Ett privat företag – Capio – är en av de vårdgivare som ligger allra längst fram när det gäller att mäta kvaliteten på verksamheten. För Capio har detta varit en käpphäst sedan många år tillbaka. Företagets fokus på att mäta och jämföra har bäddat för en framgångsrik expansion även utanför Sveriges gränser.


Publicerad: 2008-02-01

419