Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

- Jag är är helt övertygade om att de personer som får sin dröm om jobb uppfylld verkligen får ett bättre liv, säger Lennart Jönsson. Foto: Linnea Bengtsson.

”Alla behöver vi någon som tror på oss”

Lennart Jönsson ger ut boken som visar hur unga med funktionsnedsättning får jobb

Lennart Jönsson har mött många människor som fått drömmen om ett jobb uppfylld. Och för att dessa personer ska bli mer än en siffra i statistiken har hans företag Misa nu gett ut boken ”Självklart”.
Publicerad: 2017-11-22

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

En fröjd att lyssna på Hudiksvalls segertal

Igår utsågs ”Bästa LSS kommun 2017”, en utmärkelse som min kommun Botkyrka haft det senaste året och som inneburit en stolthet hos främst de anställda.
Publicerad: 2017-11-22

Juryns representant Thomas Jansson fick dela ut prisdiplomen till (från vänster) Eva Christiernin från Uppsala, Lotta Palmborg från Hudiksvall och Ann-Helen Dahlqvist från Gävle. Foto: Linnea Bengtsson.

Nu är det klart – Hudiksvall är Sveriges bästa LSS-kommun 2017

Gävle och Uppsala också vinnare i prestigefylld tävling

PRESSMEDDELANDE. Under tisdagen avslöjades 2017 års vinnare i tävlingen Bästa LSS-kommun. Segern togs hem av Hudiksvalls kommun. På andra och tredje plats kom ytterligare två kommuner hemmahörande norr om Stockholm. På andra pris kom Gävle kommun och på tredje pris Uppsala.
Publicerad: 2017-11-21

Debattpanel. Foto: Linnea Bengtsson.

Debatt om vård, egenvård och personlig assistans

Debatten spelades in på konferensen "Vård, egenvård och personlig assistans - i fokus" den 21 nov 2017

Paneldebatt om vård, egenvård och personlig assistans. I debatten deltar utöver dagens föreläsare även Mikael Lindström, oppositionsråd (S) Värmdö kommun, Andréa Ström, vice ordförande socialnämnden Stockholm (M) och RBUs ordförande Maria Persdotter. Debatten leds av Anna Barsk Holmbom och spelades in på konferensen ”Vård, egenvård och personlig assistans – i fokus” den 21 nov 2017. Arrangörer ABH Utbildning och Föräldrakraft / HejaOlika.se
Publicerad: 2017-11-21

På förskolan. Flickan som lägger pusslet behöver längre tid på sig än de andra barnen. De olika teman som filmerna representerar är framtagna tillsammans med barn och ungdomar med funktionsnedsättning och syskon i projektet Opratat. Illustration: Mattias Gordon/Opratat.

”Redan när barn är två år börjar de jämföra sig med andra”

Ny webbplats gör det lättare att prata om svåra saker

Webbplatsen opratat.se är ett nylanserat samtalsverktyg som ska göra det lättare för barn och vuxna att prata om sådant som många familjer inte pratar om, av rädsla för att göra varandra ledsna, oroliga och arga.
Publicerad: 2017-11-19

Försäkringskassan har nu gett lugnande besked om pågående assistansomprövningar.

Försäkringskassan lovar stoppa alla pågående omprövningar

När jag skrev min förra text, om vad som gäller nu för omprövningar och lagändringar, skrev jag att det fortfarande fanns ett par oklara frågor. En av dem handlade om dem som idag är under omprövning.
Publicerad: 2017-11-18

- Det är ett underkännande av samhällets ambitioner att inte båda föräldrar ska kunna fortsätta förvärvsarbeta fast man har ett barn med funktionsnedsättningar, säger Lars Ohly, Funktionsrätt Sverige. Foto: Linnea Bengtsson.

Vårdbidrag och handikapp-ersättning görs om i grunden

Två år efter utredningen är regeringen klar med omstridd förändring som berör 120 000 personer

Handikappersättning och vårdbidrag görs om i grunden. Förslag om detta kommer regeringen att lägga fram i en lagrådsremiss i dagarna. Men förslagen är omstridda. – Det är hög tid att reformera stöden, säger Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige.
Publicerad: 2017-11-15

Åsa Regnér på tisdagens presskonferens. Foto: Linnea Bengtsson.

Så löser de den akuta krisen inom assistans

Anna Barsk Holmbom: De nya åtgärderna från regeringen och Försäkringskassan innebär en delseger - men kriget är inte vunnet.

Nu ska regeringen ta fram sitt lagförslag. Därefter ska riksdagen rösta igenom det. Fram till dess får vi lita på att Försäkringskassan håller sitt löfte att inte göra några omprövningar som skulle innebära negativa beslut.
Publicerad: 2017-11-15

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

”Vi följer bara lagen!”

Oftast döljer sig en attityd att LSS-gruppen ”redan fått för mycket”. Att gruppen och deras anhöriga ”ska vara tacksamma”, skriver Harald Strand i ett nytt blogginlägg.
Publicerad: 2017-11-14

42