Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

sollentuna184_0.jpg

Här är kommunen som vill klara målet om tillgänglighet

Snart är det bara tusen dagar kvar tills Sverige ska vara tillgängligt enligt den plan som riksdagen har fastställt. Medan många kommuner ännu ligger lågt satsar Sollentuna nu på att förverkliga målet.


Publicerad: 2008-03-11

rullstol178_2.jpg

Minskad diskriminering kan stoppa onödig ohälsa

Dålig hälsa är tio gånger vanligare bland personer med funktionsnedsättningar – ofta helt i onödan. Det hävdar Statens folkhälsoinstitut i en rapport som kräver minskad diskriminering.


Publicerad: 2008-03-11

pictogram155_0.jpg

Dags att förbättra kunskapen om begåvningsstöd

Kunskapen om vilka begåvningsstöd och -hjälpmedel som finns är alltför dålig. Det framgår av en rapport från Specialpedagogiska institutet som nu utlovar bättre information för att öka kunskapen.


Publicerad: 2008-03-11

marialarsson153_1.jpg

Föräldrastöd och ungas psykiska hälsa i fokus för folkhälsosatsning

Den psykiska hälsan bland unga ska undersökas i en nationell mätning, berättade folkhälsominister Maria Larsson när hon idag presenterade regeringens folkhälsoproposition.


Publicerad: 2008-03-12

Kommun omhändertog nyfött barn på grund av mammans epilepsi

Ett nyfött barn i Värnamo har tagits ifrån sina föräldrar. Motiveringen var att mamman lider av epilepsi. En rättskandal, anser sjukvårdspersonal. Nu ska Svenska Epilepsiförbundet hjälpa föräldrarna att få rätt mot myndigheterna.


Publicerad: 2008-03-12

mormor_070917_50-700_0.jpg

De snackar om sina barnbarn

De har träffats flera gånger varje år sedan 2000 för att prata om barn med funktionshinder. Men deras egna barn är för länge sedan utflugna ur boet. Här står barnbarnens väl och ve i fokus.


Publicerad: 2008-02-01

- Många underskattar vad personer med funktionsnedsättningar kan prestera. Inga andra söker jobb genom att tala om vad de INTE kan, säger Ylva Johansson.

”Det liknar en fattighjonsauktion”

Ylva Johansson värnar om meddelarfrihet och varnar för nya monopol

Mardrömmen är att personalen inom privata företag inte vågar berätta om brister i den egna verksamheten, menar socialdemokraternas Ylva Johansson som ser bristen på meddelarfrihet inom det privata näringslivet som ett allvarligt problem. Anställda inom offentlig verksamhet har enligt lag alltid rätt att uttala sig, men på privata företag kan medarbetare i praktiken beläggas med munkavle.


Publicerad: 2008-02-01

Fyra utmaningar för privatvården

Uppföljningen måste skärpas och syndarna straffas

Kommuner och landsting måste bli mycket tuffare i sin granskning av hur privata företag sköter den beställda vården, anser Anna-Stina Nordmark-Nilsson, vd för organisationen Företagarna. Det räcker inte med de skall-krav som ingår i upphandlingen och som fastställer vad som ska göras och med vilken kvalitet.


Publicerad: 2008-02-01

Klara livhanken med rätt nyckeltal

Ett privat företag – Capio – är en av de vårdgivare som ligger allra längst fram när det gäller att mäta kvaliteten på verksamheten. För Capio har detta varit en käpphäst sedan många år tillbaka. Företagets fokus på att mäta och jämföra har bäddat för en framgångsrik expansion även utanför Sveriges gränser.


Publicerad: 2008-02-01

425