Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Jörgen Lundälv.

Sveriges funktionshinder-politik på väg att misslyckas

Forskare: Vi riskerar allvarlig kritik från FN

DEBATT. Vi lever i ett otillgängligt samhälle. Allt fler människor försätts i utanförskap. Jag tror inte att Sverige kan lyckas med sin funktionshinderspolitik det närmaste decenniet, skriver Jörgen Lundälv, funktionshinderforskare.
Publicerad: 2017-11-01

Foto

Stödet som ska hjälpa 47000 unga ut i samhället ”fungerar inte”

Antalet unga med aktivitetsersättning har ökat kraftigt de senaste 10 åren – från 29 000 personer till 47 000. Samtidigt slår Försäkringskassan larm om att ersättningen ”inte är en fungerande väg” att uppnå målen om att de unga ska kunna delta aktivt i samhällsliv och arbetsliv.
Publicerad: 2017-11-01

Sören Olsson skriver krönikor i varje nummer av Föräldrakraft. Foto: Linnea Bengtsson.

Att klippa sig och skaffa ett jobb

Sören Olsson: Det borde få vara en självklarhet att få gå till jobbet

Efter en intensiv helg med bokmässa i Göteborg, kom jag hem till ett regnigt Stockholm och hoppade raskt in i en taxi. Chauffören visade sig vara en pratglad herre från Turkiet, som undrade hur jag hade haft det på min resa. Jag berättade lite om oroligheterna och den påtagligt nervösa stämning som fanns i år på bokmässan.
Publicerad: 2017-10-30

Tiotusentals människor kommer att påverkas om domen får genomslag, säger Lars Ohly. Foto: Linnea Bengtsson.

”Besinningslösa försämringar” som bara regeringen kan stoppa

Tiotusentals kan drabbas av nya assistansdomen, säger Lars Ohly, Funktionsrätt Sverige.

– I praktiken innebär detta att det inte längre finns någon personlig assistans att tala om, säger Lars Ohly, ordförande för Funktionsrätt Sverige. Organisationen kräver nu att regeringen utfärdar ett nödstopp ”i de besinningslösa försämringarna av personlig assistans”.
Publicerad: 2017-10-30

Gunilla Malmborg. Foto: Linnea Bengtsson.

Jag förstår er oro för nya neddragningar, säger LSS-utredaren

Men ”den akuta frågan” om nödstopp ligger hos regeringen

Efter en ny dom från Högsta Förvaltningsdomstolen varnar Försäkringskassan för att det blir stora neddragningar av personlig assistans Ropen på ett nödstopp höjs på nytt, men det dröjer ytterligare ett år innan LSS-utredningen blir klar med sina förslag. – Vi har inte fått några extra direktiv med anledning av domen, säger LSS-utredaren Gunilla Malmborg.
Publicerad: 2017-10-28

Sidor ur Föräldrakraft nr 3, 2017.

Allt om nya numret som utkom 27 oktober

Teman om "Ett meningsfullt arbete" samt vård och assistans

Denna vecka utkommer Föräldrakraft nr 3, 2017 med teman om bland annat ”Ett meningsfullt arbete. Du möter bland annat William som fått jobb på ett hunddagis och Therese som berättar om sin egen väg till löneanställning.
Publicerad: 2017-10-23

Källbrinksskolans årskursnio-elev Marcus Sande tycker att bemötandet från pedagogerna, inklusive NPF-pedagogen Joanna Lundin, är bra. Foto: Linnea Bengtsson.

”Här behandlar lärarna mig inte annorlunda”

Reportage om skolan som blir NPF-säker

De första skolåren var tuffa för Marcus Sande, 15. I fyran bytte han därför till en skola med större tolerans för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket har påverkat självförtroendet mycket.
Publicerad: 2017-10-23

Omslag till Föräldrakraft nr 3, 2017

Ladda hem och läs Föräldrakraft nr 3, 2017 idag

Papperstidningen utkommer den 27 oktober 2017

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 3, 2017 i digital version. Denna 44-sidiga utgåva innehåller temasidor om Arbete & daglig verksamhet, Bästa LSS-kommun och reportage och fakta om vård och personlig assistans. Nedladdningslänken är bara tillgänglig för prenumeranter som är inloggade.
Publicerad: 2017-10-19

David Lega.

David Lega: Skrota inte fritt val av hjälpmedel

"Vi är själva bäst på att bedöma vad vi behöver"

DEBATT. Många människor med funktionsnedsättning kan själva bäst bedöma vilka hjälpmedel de behöver. Trots det slår en ny statlig utredning fast att modellen med fritt val av hjälpmedel inte bör spridas mer i landet. Det är en oacceptabel omyndigförklaring, skriver David Lega (KD).
Publicerad: 2017-10-18

44