Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Foto på Lottie Stjernqvist

Lottie vill ha mer tecken i skolan

– Alla på skolan är berörda av tecken idag, ja, även mat- och städtanter får gå teckenkurs, berättar Lottie Stjernqvist.


Publicerad: 2007-06-30

delfin3-700_0.jpg

Inte helt i det blå

Att ge sig iväg på en delfinresa är ingen budgetsemester – men inte heller nödvändigtvis en omöjlighet. C-wide försöker hjälpa till att hitta sponsorer och bidrag.

Systrarna Kim och Åsa Ekman grundade företaget C-wide och har i flera år arrangerat delfinresor till Bahamas, Costa Rica och Hawaii. Nu vill de satsa på resor för personer med funktionsnedsättning.


Publicerad: 2007-06-30

liseberg-balder-700_0.jpg

Svenska nöjesparker – Bra utflyktsmål som måste bli bättre

Vår sammanställning går inte ut på att berätta för dig som förälder vilken nöjespark du inte ska besöka. Vi tycker att du ska besöka alla och njuta av roliga upptåg och vilda nöjen. Men vi vill hjälpa dig att planera innan du besöker parkerna.


Publicerad: 2007-06-30

Tidig julklapp från Arvsfonden – julkalender för alla

Äntligen blir Julkalenderns datorspel anpassat för alla barn, oavsett funktionshinder eller inte. Det kan man tacka Föreningen Furuboda och Allmänna Arvsfonden för. Men borde inte SVT ta sitt ansvar?


Publicerad: 2007-07-01

cecilia-blank-700_0.jpg

Allt bättre status för assistenter

”Men vad vi kan se är att det samlas en inre cirkel av fasta assistenter som väljer att stanna i yrket”.


Publicerad: 2007-04-01

daniela_velarde_skriver_700_0.jpg

Mötesplatsen där man får vara sig själv. En värld för alla?

Ungdomar surfar ständigt runt på internet. Man chattar, spelar och umgås på digitala mötesplatser, eller communities, som de kallas. Här kan man vara sig själv och döms inte efter utseende eller social förmåga.
– På communities möts man på samma villkor och kan uttrycka sin identitet. Om man är blyg i skolan, kan man ta plats på de digitala mötesplatserna, säger Karolina Blom, informationsansvarig för Lunarstorm.
Men hur bra stämmer detta med verkligheten? Vi har besökt några ungdomar för att se hur det egent­ligen förhåller sig med tillgängligheten.


Publicerad: 2007-04-01

bra_katrin_rocksten_700_0.jpg

Katrin, 13, träffar alla kompisarna på Playahead

”Ungdomarna började hänga i vardagsrummet. Så vi byggde in en liten box i garaget, det är deras privata sfär där de kan häng. Och det är så mycket bättre än att de försvinner ut på stan.”


Publicerad: 2007-04-01

9 ställen där du kan hitta ungdomarna

Lunarstorm är en av de mest välbesökta digitala mötesplatserna som finns i Sverige för ungdomar. Lunar­storm har ingen direkt inriktning, utan vill vara en mötesplats öppen för alla ungdomar. Idag är drygt 1,1 miljoner människor medlemmar på communityn och medelåldern är 18 år. Com­munityn har medlemmar från cirka tolv år och uppåt.

Publicerad: 2007-04-01

I hetluften – Jonas Helgesson lärde sig leva utan hjälpmedel

Jonas trotsade cp-skadan och gjorde allt som kompisarna. Ibland gick det till överdrift. Men idag är han tacksam. Stödet från omgivningen har gjort honom till en självständig man – som går på sina två ben, trots att läkarna dömde honom till ett liv i rullstol.


Publicerad: 2007-04-01

452