Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

jag-demonstr-almedalen-700_0.jpg

Slaget om assistansen

Ordförande för kommittén som avgör framtidens assistans: "Ett starkare barnperspektiv kommer lyftas in i LSS"

Det är nu det avgörs. Slaget om hur den personliga assistansen ska utformas i framtiden. Hur ska villkoren se ut? Vem kommer att fatta besluten? Och vem ska stå för räkningen?


Publicerad: 2007-04-01

131-erik-ryggsim-700_0.jpg

Simma lugnt…. assistenten blir en del av familjen

Hemma hos familjen Hagblom har man haft personliga assistenter i sex år. Erik Hag­blom som nu är tretton år har assistans dygnet runt.


Publicerad: 2007-04-01

Hallå där… Göran Fredriksson

- Brukare hamnar ofta i kläm

LSS-utredningen är det mest spännande som händer just nu för brukare och assistansföretagare.  Det anser Göran Fredriksson som är ordförande för assistansföretagen inom branschorganiationen Vårdföre­tagarna.


Publicerad: 2007-04-01

ky-utbildning-im001800-500_0.jpg

”Jag får hjälpa andra människor”

24-åriga Malin berättar om drömyrket

De flesta assistenter har ingen specialutbildning för sitt jobb – men för Malin Nilsson var det en självklarhet att ta chansen att utbilda sig.


Publicerad: 2007-04-01

cecilia-blank-700_0.jpg

Allt bättre status för assistenter

”Men vad vi kan se är att det samlas en inre cirkel av fasta assistenter som väljer att stanna i yrket”.


Publicerad: 2007-04-01

daniela_velarde_skriver_700_0.jpg

Mötesplatsen där man får vara sig själv. En värld för alla?

Ungdomar surfar ständigt runt på internet. Man chattar, spelar och umgås på digitala mötesplatser, eller communities, som de kallas. Här kan man vara sig själv och döms inte efter utseende eller social förmåga.
– På communities möts man på samma villkor och kan uttrycka sin identitet. Om man är blyg i skolan, kan man ta plats på de digitala mötesplatserna, säger Karolina Blom, informationsansvarig för Lunarstorm.
Men hur bra stämmer detta med verkligheten? Vi har besökt några ungdomar för att se hur det egent­ligen förhåller sig med tillgängligheten.


Publicerad: 2007-04-01

bra_katrin_rocksten_700_0.jpg

Katrin, 13, träffar alla kompisarna på Playahead

”Ungdomarna började hänga i vardagsrummet. Så vi byggde in en liten box i garaget, det är deras privata sfär där de kan häng. Och det är så mycket bättre än att de försvinner ut på stan.”


Publicerad: 2007-04-01

9 ställen där du kan hitta ungdomarna

Lunarstorm är en av de mest välbesökta digitala mötesplatserna som finns i Sverige för ungdomar. Lunar­storm har ingen direkt inriktning, utan vill vara en mötesplats öppen för alla ungdomar. Idag är drygt 1,1 miljoner människor medlemmar på communityn och medelåldern är 18 år. Com­munityn har medlemmar från cirka tolv år och uppåt.

Publicerad: 2007-04-01

I hetluften – Jonas Helgesson lärde sig leva utan hjälpmedel

Jonas trotsade cp-skadan och gjorde allt som kompisarna. Ibland gick det till överdrift. Men idag är han tacksam. Stödet från omgivningen har gjort honom till en självständig man – som går på sina två ben, trots att läkarna dömde honom till ett liv i rullstol.


Publicerad: 2007-04-01

454