Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Ny inspirerande handbok ska hindra att barn utestängs från fritidsaktiviteter

"Det är dags att synliggöra barnen"

Varannan kommun har inga åtgärdsplaner för att involvera barn och ungdomar med funktionshinder i fritidsverksamheten. Det visade en rapport från HSO, Handi­kapp­förbunden som publicerades 2006. Nu kommer en ny handbok till alla som arbetar med fritidsverksamheten från HSO och Barnombudsmannen. Skriften ”Mer än bara lite kul” ska handleda fritidsanordnare.

Publicerad: 2007-05-01

lagander_kristiansson_600_0.jpg

Oklart ansvar

Risk för glapp mellan åtgärder från habilitering, skola och organisationer.


Publicerad: 2007-05-01

– Gör barnens röster hörda

säger basen för Sveriges habiliteringschefer

”Det är så lätt att barn bara gör det som föräldrar eller andra vuxna säger till dem, de måste få chansen att utveckla sin egen röst. Det kan man göra tidigt.”


Publicerad: 2007-05-01

stefanbalogh_700_0.jpg

En variant av människa

Alla är oroliga när det gäller att bli nykär och accepterad, säger Stefan Balogh


Publicerad: 2007-05-01

“Hon har blivit som min lillasyster”

Assistenten Matilda följde Jenny med kameran

Jenny Isaksson Feustel har blivit fotomodell. När hennes assistent Matilda Karlsson utbildade sig till fotograf på Fotoskolan i Stockholm valde hon att följa Jenny med kameran för sitt examensarbete.


Publicerad: 2007-02-06

Ny lekplats stimulerar barn med koncentrationssvårigheter

Sveriges första skolgårdslekplats med en pedagogiskt utformad lekutrustning invigdes nyligen i Enköping. Bergvretenskolan har bestämt sig för att satsa på en ny sorts interaktiv lekutrustning som med hjälp av ett datorsystem lockar barnen till att lära samtidigt som de leker. Något som kan vara extra effektivt vid stimulering av elever med koncentrationssvårigheter.


Publicerad: 2007-02-06

”Ett starkare barn-perspektiv kommer lyftas in i LSS”

Ordförande för LSS-kommittén

En förändring i huvudmannaskapet och ett starkare barnperspektiv, det är vad vi kan vänta oss av nya rättighetslagen LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), menar LSS-kommitténs (tidigare Assistanskommittén) ordförande Kenneth Johansson (c) och riksdagsledamot i Socialutskottet.


Publicerad: 2007-02-06

På internet får syskonen prata av sig

Elektronisk syskoncirkel startas i Nyköping

Ett syskonforum på internet ska startas för att försöka fånga upp syskon till unga med neuropsykiatriska funktionshinder. Genom RBU:s (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar) projekt ”Föräldrar, ni kan!” har man sedan tidigare försökt locka syskon till temakvällar med kändisar som Elin ”Grynet” Ek. Det var lyckat, men ganska snart dog syskongrupperna ut. Varför?


Publicerad: 2007-02-08

Elin ”Grynet” Ek – Ambassadör för rörelsehindrade barn

Under 2005 engagerade sig Elin Ek, kvinnan bakom TV-personligheten Grynet, i aktiviteter med RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Hon deltog i syskonföreläsningar runt om i Sverige.


Publicerad: 2007-02-09

470