Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

sakotek-700_0.jpg

Halland i bräschen för fritidshjälpmedel

Alla barn ska ges samma möjlighet att utvecklas oavsett vilka funktionshinder de har. Barn­hjälpmedel ska därför kompensera funktionshindret och främja barnets individuella utveckling. Så lyder den unika portalparagraf som antagits av landstinget Halland.


Publicerad: 2006-12-01

anders-och-rickard-700_0.jpg

Alla blev godkända när rektorn fixade datorer

”Elever med läs- och skrivsvårigheter får dåligt självförtroende och aversion mot böcker. Nu utökar de sitt ordförråd med hjälp av datorn och läser böcker som Harry Potter.”


Publicerad: 2006-12-01

IT-verktyg ska kompensera klyftorna mellan eleverna

Många hinder som möter barn i skolan kan trollas bort med anpassning av datorer och andra så kallade kompensatoriska hjälpmedel. Får barn med svårigheter tillgång till rätt hjälpmedel tidigt kan klyftan mellan dem och andra elever minska.


Publicerad: 2006-12-01

Målet är en ny kulturskola för barn med särskilda behov

På teaterscenen blir barn och unga stjärnor

Barn och unga i Jön­köping med autism sätter upp en egen kabaré. I ett par år har de spelat teater, gjort improvisationsövningar och experimenterat med musik. Satsningen har fungerat fantastiskt bra, unga som tidigare inte kunnat hävda sig i större grupper är nu huvudnumret i sin egen kabaré. Nu hoppas man kunna starta en Kulturskola för barn med särskilda behov.


Publicerad: 2006-12-01

tjej-spelar-700_0.jpg

Spelhåla i Furuboda prisad av Arvsfonden

Föreningen Furuboda i Åhus arbetar aktivt med att ge alla en fullvärdig utbildning och fritid.

Sedan många år tillbaka erbjuder Furuboda smarta lösningar för att anpassa datorspel, tv-spel och musikinstrument så att alla kan vara med. Nu har man fått pris från Allmänna Arvsfonden för sitt projekt Spelhålan.


Publicerad: 2006-12-01

Ett av tio barn utestängs från bra försäkring

Föräldrakraft vägleder bland fällorna i den djungel som omger försäkringarna

Barn med funktionshinder för en ojämn kamp i försäkringsvärlden. Vin­narna på dagens försäkringar är de familjer vars barn försäkras tidigt och klarar sig utan missöden upp till skolåldern. Då kan försäkringen bli både omfattande och med hög ersättning om oturen är framme. Förlorare är alla de barn som tidigt får skador eller har medfödda skador.


Publicerad: 2006-12-01

ola-lindholm-600_0.jpg

I hetluften – Kamratpostens nye chefredaktör Ola Lindholm

– Det är ingen skillnad på barn med eller utan funktionshinder, säger Kamratpostens nye chefredaktör Ola Lindholm som vill att tidningen ska vända sig till alla barn.


Publicerad: 2006-12-01

Husdjur kan hjälpa barn lära sig läsa och räkna

Vanligt att barn lästränar med hund i USA

Hundar, katter och andra husdjur kan vara till god hjälp i skolarbetet för barn som har svårigheter med att lära sig läsa och räkna.
 


Publicerad: 2006-12-04

Torkel Klingberg är en av forskarna bakom studien.

“Forskningen har varit eftersatt”

Philips vd motiverar satsning på nordiskt pris

Forskningen var eftersatt. Så motiverar vd Åke Strömberg på Philips Norden/Baltikum att företaget valt att storsatsa på ett pris för att stimulera till ökad forskning kring neurologiska funktionshinder hos barn.
Publicerad: 2006-12-08

478