Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Cirkus nästa! Utvecklingsstörda och normalstörda ger Elvismusikal i toppklass

Personalen på dagverksamheten för utvecklingsstörda i Hudiksvall ville förnya sig. Resultatet blev en solskenshistoria med en idag gnistrande musikalshow i toppklass. De som aldrig förut fått stå i rampljuset berättar snart på Cirkus i Stockholm historien om outsidern Elvis som tog hela världen med storm.


Publicerad: 2006-10-01

grekland-700_0.jpg

Pussla ihop din egen drömresa

Resvan morsa var på vift med rullstols­bunden son mitt under tsunamikatastrofen. Föräldrakraft har fångat Heidi Nordin för ett samtal kring konsten att resa.


Publicerad: 2006-10-01

mikael-snell-700_0.jpg

Nedslag Bollnäs – Idrottsgymnasiet för alla

Skolan vill ha fler elever med funktionshinder

Idrottsgymnasiet i Boll­näs tar emot 50 elever med olika funktionshinder från hela Sverige. På skolan får de boende och individanpassad idrottsutbildning. Så långt som det går vill Idrottsgymnasiet och rektor Mikael Snell integrera de funktionshindrade ungdomarna i idrotten med de cirka 100 andra idrottsgymnasister som går vanlig gymnasieskola i Bollnäs.


Publicerad: 2006-10-01

billingebragden-05-700_0.jpg

Nedslag Västergötland – Bredast satsning på handikappidrott

För tio år sedan bestämde idrottsföreningarna i Västergötland sig för att drastiskt förbättra handikappidrotten. Man sparkade igång maskineriet för att engagera alla som kunde tänkas vara intresserade. I dag är Västergötland bäst i Sverige på handikappidrott enligt Svenska Handi­kappidrottsförbundets informationsansvariga Helene Stjernlöf.


Publicerad: 2006-10-01

Magdalena Andersson, finansminister, upprör många med sitt uttalande om att besparingar kan behövas inom personlig assistans för att klara flyktingmottagandet. Foto: Linnea Bengtsson.

”Farligt ställa assistans mot flyktingmottagande”

Finansminister Magdalena Andersson får hård kritik

– Att ställa grupper mot varandra är en direkt farlig utveckling. Det säger RBU:s ordförande Maria Persdotter om finansministerns planer på besparingar för att finansiera flyktingmottagande.
Publicerad: 2015-10-23

Lös det nu! På Dysleximässan i Götexborg visar Tor Ghai hur enkelt och rättvist det skulle vara att tillåta talsyntes på högskoleprovet.

Han startar kampanj för att få göra högskoleprovet med talsyntes

Tor Ghais datorprogram används av högskolor där han själv inte kommer in

Tor Ghais datorprogram används av högskolor där han själv inte kommer in. – Nu vill jag inte vänta längre på att få göra högskoleprovet, säger Tor som nu startar en kampanj för att högskoleprovet ska kunna göras med talsyntes.
Publicerad: 2015-10-23

– Jag vill inspirera andra och visa att det går att lyckas även om det känns som hopplöst, säger Jimmie Zackrisson. Foto: Linnea Bengtsson.

Jimmie fick en andra chans till jobb och skola

Reportage ur Tema Läs & skriv i Föräldrakraft nr 5, 2015

Han gick en hel skolgång utan att lära sig läsa och skriva ordentligt – men sen vände allt. Tillfällig­heter gjorde att Jimmie Zackrisson fick tillgång till hjälpmedel för sin dyslexi. En ny värld öppnades.


Publicerad: 2015-10-22

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 8: Kommunens särskilda ansvar

Lektion 8 av LSS-skolan handlar om kommunernas särskilt stora ansvar för alla sina kommuninvånare. Det åligger kommunen att ansvara för service och omvårdnad för personer som tillhör en personkrets i LSS.
Publicerad: 2015-10-05

Beatrice Klackenberg. Foto: Anna Pella.

När jag inte längre är med

Ur Tema Förlust och sorg i Föräldrakraft nr 5, 2015.

TEMA FÖRLUST OCH SORG. När hon insåg att hennes son faktiskt skulle kunna överleva henne väcktes tankar och oro för hans framtid. Under våren har Beatrice Klackenberg därför deltagit i en nystartad studiecirkel för att kunna förbereda för den dagen hon inte längre är med.
Publicerad: 2015-10-14

480