Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

En tuff dag i riksdagen för Åsa Regnér, minister med ansvar för funktionshinderfrågorna. Foto: Linnea Bengtsson.

Åsa Regnér drar igång ny kampanj för ökad delaktighet

För ett år sedan fick Sverige svidande kritik av FN:s övervakningskommitté. Nu vill regeringen se till att mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning får större genomslag. Och Åsa Regnér vill ha ett nära samarbete med funktionshinderrörelsen.
Publicerad: 2015-04-01

Ny förening sätter diskrimineringslagen på prov

En ny ideell förening vill sätta den nya diskrimineringslagen på prov. På tisdagen konstruerades föreningen ”Med lagen som verktyg”, som ska hjälpa enskilda som kräver sin rätt och – om nödvändigt – vill ha den prövad i domstol. – Visar det sig att lagen inte fungerar, då har vi bevisat att den behöver förbättras, säger Adolf Ratzka.
Publicerad: 2015-04-01

Högsta Förvaltningsdomstolen huserar på Birger Jarls torg 11-13 mitt i Stockholm. Foto: Linnea Bengtsson.

Så här fungerar domstolarna inom LSS och socialrätt

GUIDE. Det har blivit allt svårare att få rätt i domstol vid tvister om stöd för personer med funktionsnedsättning. Harald Strand har därför tittat närmare på hur domstolarna fungerar och vilka som jobbar där. Det visar sig att ingen av justitieråden på Högsta förvaltningsdomstolen har någon bakgrund inom LSS eller socialrätt.
Publicerad: 2015-04-01

Höjda lönebidrag kan göra arbetsmarknaden mer rättvis för personer med funktionsnedsättningar.

”Arbetsgivare diskriminerar oss när vi söker jobb”

Av alla personer med funktionsnedsättning som kan och vill arbeta hade bara 55 procent jobb under 2014. Många jobbsökande anser att de utsätts för diskriminering och negativa attityder från arbetsgivare.
Publicerad: 2015-04-01

Stopp för resor utanför närområdet - det blir ofta konsekvensen av kommunala riktlinjer som begränsar användandet av ledsagarservice enligt LSS. Foto: Linnea Bengtsson.

Kritisk rapport om stora inskränkningar i ledsagarservice

Ska personer som får ledsagning enligt LSS inte kunna resa utanför närområdet? Ska den enskilde dessutom betala omkostnaderna för ledsagaren? Och varför ingår inte alltid personlig service i ledsagningen? Det är kritiska frågor som tas upp av Socialstyrelsen i en ny rapport.
Publicerad: 2015-03-29

Hoppas på en ny utredning om LSS. Ulla-Britt Blomquist har skrivit Socialstyrelsens rapport som idag, 27 mars, överlämnades till regeringen.

Socialstyrelsen till regeringen: Inför ett nytt boendestöd inom LSS

Socialstyrelsen vill införa en helt ny form av boendestöd inom LSS. Det framgår av en rapport som idag lämnades över till regeringen.
Publicerad: 2015-03-27

I Dagens Omsorg nr 1, 2014, berättade Karin Lansky om sin kamp för att sonen ska ha rätt till en kontaktperson enligt LSS.

Nya domar kan stoppa neddragningar av kontaktperson

KOMMENTAR. Två nya domar från kammarrätter kan stoppa kommunala neddragningar inom insatsen Kontaktperson enligt LSS. ”Det är glädjande att domarna har varit till den enskildes fördel”, skriver Harald Strand i denna kommentar.


Publicerad: 2015-03-26

Björn Häll-Kellerman. Foto: Linnea Bengtsson.

”En liten tweet kan förändra mycket”

Fler unga måste engagera sig, både i funktionshinderrörelsen och politiken, anser Björn Häll Kellerman. Han är en 26 år gammal ”grön socialist” på en nyckelpost i Stockholms stadshus.
Publicerad: 2015-03-26

Ulla Berndtsson är mamma till Johan, 45 år, med Downs syndrom och aktiv inom FUB.

”En droppe i havet, men det växer till sig”

Finalist i tävlingen "Bästa LSS-kommun": Örgryte-Härlanda stadsdel i Göteborg

FINALIST I TÄVLINGEN ”BÄSTA LSS-KOMMUN”. Stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg har nominerats till tävlingen Bästa LSS-kommun. Juryn har nu valt ut stadsdelen som en av finalisterna, eftersom man går i bräschen på flera olika områden.
Publicerad: 2016-03-29

481