Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

– Jag vill inspirera andra och visa att det går att lyckas även om det känns som hopplöst, säger Jimmie Zackrisson. Foto: Linnea Bengtsson.

Jimmie fick en andra chans till jobb och skola

Reportage ur Tema Läs & skriv i Föräldrakraft nr 5, 2015

Han gick en hel skolgång utan att lära sig läsa och skriva ordentligt – men sen vände allt. Tillfällig­heter gjorde att Jimmie Zackrisson fick tillgång till hjälpmedel för sin dyslexi. En ny värld öppnades.


Publicerad: 2015-10-22

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 8: Kommunens särskilda ansvar

Lektion 8 av LSS-skolan handlar om kommunernas särskilt stora ansvar för alla sina kommuninvånare. Det åligger kommunen att ansvara för service och omvårdnad för personer som tillhör en personkrets i LSS.
Publicerad: 2015-10-05

Beatrice Klackenberg. Foto: Anna Pella.

När jag inte längre är med

Ur Tema Förlust och sorg i Föräldrakraft nr 5, 2015.

TEMA FÖRLUST OCH SORG. När hon insåg att hennes son faktiskt skulle kunna överleva henne väcktes tankar och oro för hans framtid. Under våren har Beatrice Klackenberg därför deltagit i en nystartad studiecirkel för att kunna förbereda för den dagen hon inte längre är med.
Publicerad: 2015-10-14

”Vi ser ett ökande intresse och en politisk vilja mot mer ungdomsvänlig vård. Samtidigt känner vi oss väldigt otåliga.” säger Åshild Selboe, projektledare inom Unga funksjonshemmede i Norge. Foto: Linnea Bengtsson.

Åshilde Selboe: Det måste få ta tid att gå från barn till vuxen i vården

Övergången från barn till vuxen inom sjukvården måste få ta tid, säger Åshild Selboe, projektledare inom Unga funksjonshemmede i Norge. Vi träffar henne i samband med att Riksförbundet Sällsynta diagnoser startar upp ett projekt om att förbättra övergången till vuxensjukvården.
Publicerad: 2015-10-14

Daniel trivs i gänget på Ica i Alvesta och är nöjd med uppgifterna och vill vara kvar i många år. Foto: Linnea Bengtsson.

Så fixade Daniel drömjobbet

Reportage ur Tema Arbete i Föräldrakraft nr 5, 2015

Utbildningen var både kul och lärorik, säger Daniel Märgelbrink, 24 år. Han blev klar med en unik lärlingsutbildning under våren 2015 och har sedan dess blivit kvar på Ica Supermarket i Alvesta. Först var han där som daglig verksamhet, men snart övergick det till en anställning.
Publicerad: 2015-10-14

Bild på omslag.

47 lärorika guider från Föräldrakraft

SPONSRAT INNEHÅLL. Missat någon guide i Föräldrakraft? Ingen fara, som prenumerant har du digital tillgång till samtliga guider som vi har publicerat sedan starten 2006.
Publicerad: 2015-10-14

Stående från vänster: Mårten Fjällström, Marie Eriksson, Karl Eriksson, Jacob Fichtelius, Elin Wahlstedt, Angelica Sakobon, Alexandra Völker, Kristina Slettvåg och Åshild Husjord Selboe. Sittande från vänster: Malin Grände, Ann-Louise Ragnarsson, Sara Wallin, Elisabeth Wallenius och Malin Holmberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Ung och sällsynt – nu får de chansen att påverka

Intervju ur Föräldrakraft nr 5, 2015.

Unga med sällsynta diagnoser är själva de bästa specialis­terna på sin egen vård. Och nu får de äntligen chansen att påverka. Malin Grände, ansvarig för ”Övergångsprojektet” inom Riksförbundet Sällsynta diagnoser, berättar mer.
Publicerad: 2015-10-10

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Lycklig utan pengar


Publicerad: 2015-10-04

Penilla Gunther.

Kommunarrest eller fri rörlighet även för funktionsnedsatta?

DEBATTARTIKEL. En av de viktigaste rättigheterna inom EU är den om fri rörlighet för personer. Där handlar det om att kunna resa, söka arbete och vara bosatt på annan plats än hemorten under upp till tre månader. För en person med funktionsnedsättning som behöver hjälp av ledsagare, är det nog svårt att få hjälp med resa inom Sverige och Norden, om det är utanför kommungränsen och eventuellt kräver övernattning.
Publicerad: 2015-10-05

481