Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Penilla Gunther.

Kommunarrest eller fri rörlighet även för funktionsnedsatta?

DEBATTARTIKEL. En av de viktigaste rättigheterna inom EU är den om fri rörlighet för personer. Där handlar det om att kunna resa, söka arbete och vara bosatt på annan plats än hemorten under upp till tre månader. För en person med funktionsnedsättning som behöver hjälp av ledsagare, är det nog svårt att få hjälp med resa inom Sverige och Norden, om det är utanför kommungränsen och eventuellt kräver övernattning.
Publicerad: 2015-10-05

Kevin Sädberg tog hem tävlingsklassen i LidingöRullet på tiden 10 min 28 sek. Foto: Linnea Bengtsson.

Rekord-rullet!

Tufft, svettigt och en massa rekord! Lidingöloppshelgen i slutet av september inleddes med LidingöRullet och LidingöRuset med totalt cirka 940 deltagare.
Publicerad: 2015-09-26

GPS-tekniken och larmet är inbyggt i den nya skolsulan från Posifon.

Nya osynliga GPS-larmet är inbyggt i skosulan

En skosula med inbyggt GPS-larm ska öka tryggheten för båda unga och gamla. Det är det svenska företaget Posifon AB som lanserar produkten GPS Smartsole.
Publicerad: 2015-09-09

- Det är en liten grupp som har kämpat för assistans men nu har vi en chans att vända hela opinionen, säger Cecilia Ekholm, en av grundarna till Särnmark Assistans.

”Assistans i egen regi har blivit nästan omöjligt”

Det har blivit nästan omöjligt att driva personlig assistans i egen regi sedan kravet på halvårsredovisning infördes. – Vi haft ett strömhopp av kunder som avslutar sin egen firma och låter oss anordna assistansen, säger Cecilia Ekholm på Särnmarkgruppen.
Publicerad: 2015-09-09

Inte inbjudna - partierna vill helst inte ha personer med funktionsnedsättningar på tunga poster, enligt en forskarrapport. Bilden från riksdagen. Foto: Melker Dahlstrand.

Forskare: Partier vill inte ha funkisar i politiken

De politiska partierna är generellt inte speciellt intresserade av att få med personer med funktionsnedsättningar på förtroendeuppdrag. Den bilden målas upp av en forskarrapport inom den statliga demokratiutredningen.
Publicerad: 2015-09-09

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Värdegrund


Publicerad: 2015-09-07

Stig Nyman.

”Stor grupp utelämnas i Socialförsäkringsutredning”

Handikappförbunden kritiserar Socialförsäkringsutredningen för att den utelämnar en stor grupp, nämligen personer som har aktivitets- eller sjukersättning.
Publicerad: 2015-08-19

Utebliven assistans lex Sarah-anmäls av Malmö

Malmö stad lämnar in en Lex Sarah-anmälan för att en man med stort behov av assistans blev lämnad utan stöd. Mannens assistenter uteblev från sina arbetspass vid ett par tillfällen under julhelgen. Han har därmed lämnats ensam under hela dagar.
Publicerad: 2015-08-14

Bild från Synskadades riksförbunds rapport om tillgängligheten på webben.

Många är utestängda från webben – Så kan tillgängligheten säkras

Internet fungerar mycket dåligt för personer med synnedsättning, enligt en undersökning TNS Sifo gjort på uppdrag av Synskadades Riksförbund. Färre än hälften av medlemmarna hos förbundet använder internet dagligen. Var fjärde medlem har aldrig varit på nätet.
Publicerad: 2015-08-12

482