Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Li Jansson.

Braindrain in i utanförskap

KRÖNIKA AV LI JANSSON. En amerikansk forskare räknade en gång ut att en funktionsnedsättning i USA varar i snitt fyra år. Nedsatt rörelseförmåga, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och allergier är exempel på diagnoser som visar att begreppet funktionsnedsättning är brett. En del funktionsnedsättningar är medfödda, andra förvärvas senare i livet.
Publicerad: 2015-03-02

Pär Larshans ser sociala företag som en viktig brygga för andra arbetsgivare som vill arbeta med personer med funktionsnedsättningar. Foto: Linnea Bengtsson.

”En jättemöjlighet för sociala företag”

SOCIALA FÖRETAG. Just nu är den perfekta tiden för sociala företag att växa. Det anser Pär Larshans, en av Sveriges främsta experter när det gäller företags sociala ansvar och rekrytering av personer med funktionsnedsättningar.
Publicerad: 2015-02-06

Anna Barsk Holmbom. Foto: Linnea Bengtsson.

GUIDE: Från guldkant till kundmakt

I januari drog en ny fuskdebatt igång. Assistansbolag mutar brukare och anhöriga, påstods det i vissa medier. Vad är sanningen? Används ersättningen felaktigt? Hur vet du som assistansberättigad eller anhörig vad du kan ta emot och vad du INTE kan ta emot? Anna Barsk Holmbom guidar dig.
Publicerad: 2015-02-19

Pernilla SveboLindgren är en av grundarna till ett av Sveriges mest framgångsrika sociala företag - Vägen ut!kooperativen.

Sociala företag måste bli bättre på att sälja

Nu vässar många sociala företag sin marknadsföring. – Det räcker inte att vara bäst på att stötta personer på väg till arbete. Vi måste bli duktigare på att sälja till företag, offentlig sektor och privatpersoner, säger Pernilla SveboLindgren, Vägen ut!kooperativen.
Publicerad: 2015-02-16

Välkomnar till Sociala företagsmässan och mässtidningen Dagens Omsorg gör Penilla Gunther, ordförande för Skoopi, och Sofia Modigh, verksamhetschef. Foto: Linnea Bengtsson.

Dagens Omsorg är mässtidning för Sociala företagsmässan 2015

Människor, idéer och praktiskt företagande står i fokus när Sociala företagsmässan 2015 anordnas av Skoopi i Stockholm den 8-9 april. Dagens Omsorg är officiell mässtidning och gör en storsatsning på nyheter och aktuella reportage om sociala företag.
Publicerad: 2015-02-11

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Solidaritet


Publicerad: 2015-02-09

- Vi har en genuin målkonflikt. Om vi stramar upp reglerna missgynnas personer som har svårt på arbetsmarknaden, säger Clas Olsson, Arbetsförmedlingen. Foto: Camilla Veide.

Ny fuskdebatt kan leda till begränsade lönebidrag

En het fuskdebatt har brutit ut om lönebidrag och andra anställningsstöd. Nu finns risk att det blir svårare att få stöd för personer med funktionsnedsättningar. Även sociala företag kan drabbas.
Publicerad: 2015-02-09

Det är dags att öka pressen och sätta mer handlingskraft bakom retoriken om ett samhälle för alla, säger Magnus Tideman som inte är främmande för kvotering på arbetsmarknaden. Foto: Linnea Bengtsson.

Utbildning och ökade krav på arbetsgivare kan ge jobb för alla

Utbildning är den viktigaste åtgärden för att öka chansen till jobb för personer med funktionsnedsättning. Med en bra utbildning har man fyra gånger så stor chans till arbete. – Men vi måste också öka kraven på arbetsgivarna att anställa, säger Magnus Tideman, professor i handikappvetenskap.
Publicerad: 2015-02-08

Låt alla människor få blomma ut i sin fulla potential trots att de inte tillhör normen, uppmanar Alexandra Pascalidou.

”Jag vill höra fler säga att nu får det vara nog”

-Jag längtar efter handlingskraft och konkreta resultat! Alexandra Pascalidou är ofta aktiv inom funktionshinderpolitiska frågor, inte minst när det gäller arbete för alla.
Publicerad: 2015-02-08

483