Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 5: Boende

Långa väntetider, höga hyror och allt mer institutionsliknande. Det är tre aktuella frågor när det gäller boende med särskild service enligt LSS. Lektion 5 av LSS-skolan tar upp de båda insatserna Bostad för barn och ungdomar (paragraf 9.8) och Bostad för vuxna (paragraf 9.9).
Publicerad: 2015-05-14

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Varför piska?


Publicerad: 2015-05-03

Li Jansson.

Facket måste ta ansvar för en inkluderande arbetsmarknad

KRÖNIKA. Jag träffade en förälder för ett tag sedan som undrade hur hans son någonsin skulle få arbete. Hans son hade en intellektuell funktionsnedsättning men en stor arbetsförmåga. ”Men det finns ju inga enkla jobb längre, så han kommer aldrig kunna försörja sig själv”, konstaterade pappan.
Publicerad: 2015-04-29

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 4: Avlösarservice och korttids

Här fortsätter LSS-skolan, med lektion 4 om avlösarservice, korttidsvistelse och korttidstillsyn. Det handlar om tre mycket viktiga insatser, inte minst för att familjer, där ett barn har funktionsnedsättning, inte ska bli isolerad och för att föräldrarna ska orka. Insatserna är också viktiga för barnets frigörelse och framtida självständighet.
Publicerad: 2015-04-27

Professor Magnus Tideman, Tobias Andersson, Kraftkällan, och Erik Dahlman, Misa, reser samtliga till Hawaii för att delta i den internationella konferensen om self-advocacy-grupper..

Att stärka sig själv genom att dela erfarenheter och stötta andra

Allt fler unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning accepterar inte längre att den traditionella ”handikapprollen”, skriver Magnus Tideman och Erik Dahlman i denna debattartikel.
Publicerad: 2015-04-27

Socialstyrelsen: Bostad och jobb krävs för lyckad behandling

Bostad och jobb får ökad betydelse i Socialstyrelsens nya riktlinjer för missbruksbehandling. – En stabil boendesituation är ofta en förutsättning för att kunna delta i behandling och för att komma ifrån ett missbruk eller beroende, säger Socialstyrelsens projektledare Maria Branting.
Publicerad: 2015-04-22

Petter Stordalen.

Hotellkungen storsatsar på Samhall-rekrytering

Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels gör en storsatsning på att anställa personer med funktionsnedsättning. Hotellkedjan har inlett ett samarbete med Samhall för att rekrytera 60 personer de närmaste två åren.
Publicerad: 2015-04-21

Här har hemtjänst i enskild regi ökat snabbast

Privata utförare har tagit över en stor andel av hemtjänsten och särskilda boenden från kommunerna. Det framgår av den nya rapporten ”Äldre och personer med funktionsnedsättning – regiform år 2014”.
Publicerad: 2015-04-20

485