Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

fredric-kall-7666_900.jpg

Stopp för förskottsbetalning är största hotet

Vårdföretagarna är djupt oroade över flera försämringar som slår hårt mot ekonomin för företagen. – Nu handlar det om att överleva och spara, spara, spara, säger Fredric Käll, vd för Vivida.
Publicerad: 2014-11-06

Foto

GUIDE: Att söka personlig assistans

Att söka personlig assistans eller att få en omprövning om man redan är beviljad assistans känns för många som en prövning på mer än ett sätt. Många upplever det både kränkande och osäkert. För att minska känslan av utsatthet kan det vara bra att veta vilka regler som gäller. Läs Anna Barsk Holmboms guide för Dagens Omsorg.
Publicerad: 2014-11-03

Hur vi ska utforma sociala skyddsmekanismer är ett av målen med projektet, säger Maria Montefusco. Foto: Fredrik Sjögren.

”Riskerna är extra stora på institutioner”

Våld mot människor med funktionsnedsättning är ett ofta dolt problem, och det är större än vad de flesta av oss vill tro. Att förhindra våldet är en viktig uppgift för det nordiska funktionshinderrådet som har frågan på sin agenda inför höstmötet i slutet av oktober, och som förbereder ett samnordiskt projekt kring ämnet.
Publicerad: 2014-10-22

Rådets arbetsutskott under det isländska ordförandeskapet 2014. Från vänster vice ordförande Inge Storgaard Bonfils, ordförande Rún Knútsdóttir och funktionshindersorganisationernas representant Ingrid Burman.

Så ska Norden ska samverka bättre för alla med funktionsnedsättning

De nordiska länderna har mycket gemensamt. Något som många inte känner till är möjligheten att flytta med sig beviljade sociala tjänster och förmåner, som personlig assistans eller färdtjänst, för den reser eller flyttar mellan länderna i Norden.
Publicerad: 2014-10-27

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Det bidde en tumme!


Publicerad: 2014-10-24

Med det nya lönetaket för nystartsjobb stoppar regeringen en viktig karriärväg för personer med nedsatt arbetsförmåga, skriver Li Jansson.

Regeringen stoppar karriärutveckling för personer med nedsatt arbetsförmåga

Så kom budgeten och den nya rödgröna regeringen har fått bekänna färg var man står i politiken för personer med funktionsnedsättning. Sammantaget föreslår regeringen reformer som delvis är förbättringar, delvis är en rejäl dikeskörning.
Publicerad: 2014-10-25

Beslutskaos hos både Försäkringskassan och domstolarna

Det är allvarlig oreda på besluten hos Försäkringskassan och i förvaltningsdomstolarna. Var man bor och när man är född avgör om man får rätt, enligt en undersökning som gjorts av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
Publicerad: 2014-10-23

Ola Balke, Myndigheten för delaktighet.

”Vi måste bli bättre på att visa vinsterna”

– Vi ska jobba mer med samhällsekonomiska analyser av nya hjälpmedel. Det lovade Ola Balke, utredare på Myndigheten för delaktighet, när han föreläste för besökarna på Fokus Hjälpmedel i Västerås.
Publicerad: 2014-10-15

Lars Lindberg.

Ny diskrimineringslag – vad händer nu?

KRÖNIKA AV LARS LINDBERG. I mitten av 1990-talet tillbringade jag en praktikperiod på socialdepartementet i Washington, USA. Det var på många sätt en omtumlande upplevelse. Inte minst personligen. Högljudda amerikaner, oändligt antal tv-kanaler, pan-pizza och… en tillgänglighet som jag som hörselskadad inte varit i närheten av i Sverige.
Publicerad: 2014-10-13

489