Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

På förskolan. Flickan som lägger pusslet behöver längre tid på sig än de andra barnen. De olika teman som filmerna representerar är framtagna tillsammans med barn och ungdomar med funktionsnedsättning och syskon i projektet Opratat. Illustration: Mattias Gordon/Opratat.

”Redan när barn är två år börjar de jämföra sig med andra”

Ny webbplats gör det lättare att prata om svåra saker

Webbplatsen opratat.se är ett nylanserat samtalsverktyg som ska göra det lättare för barn och vuxna att prata om sådant som många familjer inte pratar om, av rädsla för att göra varandra ledsna, oroliga och arga.
Publicerad: 2017-11-19

Försäkringskassan har nu gett lugnande besked om pågående assistansomprövningar.

Försäkringskassan lovar stoppa alla pågående omprövningar

När jag skrev min förra text, om vad som gäller nu för omprövningar och lagändringar, skrev jag att det fortfarande fanns ett par oklara frågor. En av dem handlade om dem som idag är under omprövning.
Publicerad: 2017-11-18

- Det är ett underkännande av samhällets ambitioner att inte båda föräldrar ska kunna fortsätta förvärvsarbeta fast man har ett barn med funktionsnedsättningar, säger Lars Ohly, Funktionsrätt Sverige. Foto: Linnea Bengtsson.

Vårdbidrag och handikapp-ersättning görs om i grunden

Två år efter utredningen är regeringen klar med omstridd förändring som berör 120 000 personer

Handikappersättning och vårdbidrag görs om i grunden. Förslag om detta kommer regeringen att lägga fram i en lagrådsremiss i dagarna. Men förslagen är omstridda. – Det är hög tid att reformera stöden, säger Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige.
Publicerad: 2017-11-15

Åsa Regnér på tisdagens presskonferens. Foto: Linnea Bengtsson.

Så löser de den akuta krisen inom assistans

Anna Barsk Holmbom: De nya åtgärderna från regeringen och Försäkringskassan innebär en delseger - men kriget är inte vunnet.

Nu ska regeringen ta fram sitt lagförslag. Därefter ska riksdagen rösta igenom det. Fram till dess får vi lita på att Försäkringskassan håller sitt löfte att inte göra några omprövningar som skulle innebära negativa beslut.
Publicerad: 2017-11-15

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

”Vi följer bara lagen!”

Oftast döljer sig en attityd att LSS-gruppen ”redan fått för mycket”. Att gruppen och deras anhöriga ”ska vara tacksamma”, skriver Harald Strand i ett nytt blogginlägg.
Publicerad: 2017-11-14

Lars Ohly. Foto: Linnea Bengtsson.

”Vi är fortfarande mycket kritiska till regeringens LSS-direktiv”

En lättnaden suck dras av funktionshinderrörelsen, efter Åsa Regnérs besked idag om lagändringar för LSS. Men samtidigt kommer ny kritik mot regeringen för att situationen är fortsatt mycket svår för de som redan drabbats eller som har ansökningar som är aktuella.
Publicerad: 2017-11-14

Åsa Regnér har gett utredningen tydliga spardirektiv men försvarar nu utkastet till nya LSS-regler med att utredaren är oberoende. Foto: Linnea Bengtsson.

Till slut drar Åsa Regnér i nödbromsen

Ändrar lagen för att stoppa omprövningar och återställa assistans vid väntetid

Regeringen vill stoppa tvåårsomprövningarna av personlig assistans genom en tillfällig lagändring. Statsrådet Åsa Regnér tror att lagändringen kan börja gälla under våren 2018. En annan lagändring ska återställa tidigare praxis för assistans vid väntetid och beredskap. Även den väntas börja gälla under våren.
Publicerad: 2017-11-14

- Det är synd att inte fler familjer är här på mässan. Det finns mycket att se och känna på, säger Linnéa Kruus. Foto: Linnea Bengtsson.

”Här hittar jag hjälpmedlen som habiliteringen inte har koll på”

Synd att inte fler familjer går på mässor, tycker Linnéa Kruuse

På onsdagen besökte Föräldrakraft och HejaOlika mässan ”Hjälpmedel för livskvalitet” som pågår 8-9 november i Kista i norra Stockholm. Här bjuder vi på bilder från några möten på mässgolvet.
Publicerad: 2017-11-08

Fredrik Malmberg är sedan i somras ny generaldirektör för SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten. Han var tidigare Barnombudsman. Foto: Linnea Bengtsson.

Elever som behöver stöd måste vi hjälpa – just nu

Skoldebatten får inte bara handla om framtiden, säger Fredrik Malmberg, SPSM.

Hur går det i skolan för barn med funktionsnedsättning? Om det har beslutsfattarna egentligen ingen aning. Därmed är det upplagt för nya felsatsningar, menar Fredrik Malmberg.
Publicerad: 2017-11-07

49