Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Li Jansson.

Facket måste ta ansvar för en inkluderande arbetsmarknad

KRÖNIKA. Jag träffade en förälder för ett tag sedan som undrade hur hans son någonsin skulle få arbete. Hans son hade en intellektuell funktionsnedsättning men en stor arbetsförmåga. ”Men det finns ju inga enkla jobb längre, så han kommer aldrig kunna försörja sig själv”, konstaterade pappan.
Publicerad: 2015-04-29

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 4: Avlösarservice och korttids

Här fortsätter LSS-skolan, med lektion 4 om avlösarservice, korttidsvistelse och korttidstillsyn. Det handlar om tre mycket viktiga insatser, inte minst för att familjer, där ett barn har funktionsnedsättning, inte ska bli isolerad och för att föräldrarna ska orka. Insatserna är också viktiga för barnets frigörelse och framtida självständighet.
Publicerad: 2015-04-27

Professor Magnus Tideman, Tobias Andersson, Kraftkällan, och Erik Dahlman, Misa, reser samtliga till Hawaii för att delta i den internationella konferensen om self-advocacy-grupper..

Att stärka sig själv genom att dela erfarenheter och stötta andra

Allt fler unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning accepterar inte längre att den traditionella “handikapprollen”, skriver Magnus Tideman och Erik Dahlman i denna debattartikel.
Publicerad: 2015-04-27

Socialstyrelsen: Bostad och jobb krävs för lyckad behandling

Bostad och jobb får ökad betydelse i Socialstyrelsens nya riktlinjer för missbruksbehandling. – En stabil boendesituation är ofta en förutsättning för att kunna delta i behandling och för att komma ifrån ett missbruk eller beroende, säger Socialstyrelsens projektledare Maria Branting.
Publicerad: 2015-04-22

Petter Stordalen.

Hotellkungen storsatsar på Samhall-rekrytering

Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels gör en storsatsning på att anställa personer med funktionsnedsättning. Hotellkedjan har inlett ett samarbete med Samhall för att rekrytera 60 personer de närmaste två åren.
Publicerad: 2015-04-21

Här har hemtjänst i enskild regi ökat snabbast

Privata utförare har tagit över en stor andel av hemtjänsten och särskilda boenden från kommunerna. Det framgår av den nya rapporten “Äldre och personer med funktionsnedsättning – regiform år 2014”.
Publicerad: 2015-04-20

Anhöriga måste kunna jobba - det är en viktig fråga för riksförbundets nya ordförande Ann-Marie Högberg.

Erfaren S-politiker tar över anhörigklubban

Ann-Marie Högberg tar över ordförandeklubban hos Anhörigas Riksförbund. – Det är viktigt att anhöriga får bättre möjligheter att förena vården av sin närstående med ett jobb, säger hon i ett första uttalande.
Publicerad: 2015-04-20

Kammarrätten i Stockholm är en av de tunga rättsliga instanser som inte tycks skrämma trotsiga kommuner. Foto: Linnea Bengtsson.

Stärk de anställda – straffa de som bryter mot LSS

Inför ett personligt tjänstefelsansvar – men stärk också de anställdas ställning. Det är två av åtgärderna som forskarna på ESO föreslår för att förhindra att beslutsfattare i kommuner inte följer lagar som LSS.
Publicerad: 2015-04-17

Hoppas på fler jobb inom sociala företag. Skoopichefen Sofia Modigh (längst till vänster) ledde debatten mellan politikerna, från vänster Désirée Pethrus, Lotta Finstorp, Fredrik Christensson, Eva-Lena Jansson och Ali Esbati. Foto: Linnea Bengtsson.

Partierna vacklar om gamla löften om bättre anställningsstöd

Riksdagspartierna vacklar om tidigare löften om höjda lönebidrag och bättre anställningsstöd i övrigt. Vid en debatt på torsdagen var det bara Ali Esbati (V) som var säker på en höjning. – Jag är övertygad om att vi får en tydlig höjning av lönebidragstaket under mandatperioden, sa han.
Publicerad: 2015-04-09

492