Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Malin Nystrand har en kort överlämning med Nahid Abdollahzadeh, en av de hemsjuksköterskor som är en viktig länk mellan läkare och patienter. Foto: Anders Lindström.

Malin sätter alltid patienten i centrum

Det finns ingen speciell sjukvård eller speciella mediciner för människor som har utvecklingsstörning. ”Men de kräver extra tid, flexibilitet och ett annat sätt att bemöta. Vårt yrke handlar överhuvudtaget mycket om att bemöta människor som individer”, säger Malin Nystrand, distriktsläkare i Göteborg.


Publicerad: 2014-12-12

Politik som gick upp i rök

Det blev magplask för den nya regeringens ambitioner inom funktionshinderspolitiken. Budgetpropositionen föll i riksdagen och vår planerade intervju med Åsa Regnér, barn- och äldreminister med ansvar för funktionshinder­frågor, ställdes in.
Publicerad: 2014-12-12

Mer än var femte elev har funktionsnedsättning

Var femte elev anser att de har en funktionsnedsättning eller annat långvarigt hälsoproblem. Den överraskande höga siffran framgår av en ny rapport från Folkhälsomyndigheten, som för första gången någonsin har frågat skolbarn om de har en funktionsnedsättning.
Publicerad: 2014-12-12

Socialtjänsten går på knäna, menar Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykiatri på SKL.

”Man orkar inte arbeta förebyggande”

Allt färre kommuner bedriver uppsökande verksamhet till personer med psykisk funktionsnedsättning. Socialstyrelsen anser att minskningen är allvarlig eftersom många av de personer som behöver stödet lever isolerat och inte själva orkar söka hjälp.
Publicerad: 2014-12-12

Glada Hudik-teaterns ensemble och dess produktionsledare Eva von Hofsten tackades med blommor och applåder. Foto: Linnea Bengtsson.

Glada Hudik inspirerar hela Norden

I slutet av oktober blev Sveriges riksdag knutpunkten för nordisk funktionshinder­politik. Nordiska rådet, de nordiska ländernas parlamentariska samarbete, höll möte i Sveriges Riksdag.
Publicerad: 2014-12-12

jonas_helgesson_studio_700.jpg

Meningslös särbehandling

En gång när jag åkte buss och alla säten var upptagna ställde jag mig där framme bredvid det högra sätet, ni vet, det som på ett tydligt sätt är reserverat för allmänt annorlunda människor. Där står jag i mina egna tankar – tills en kvinna som sitter på sätet intill hastigt reser sig, ställer sig bredvid mig och manar mig att sätta mig.


Publicerad: 2014-12-12

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Reflektioner


Publicerad: 2014-12-13

Tidningen om MVT2015 är officiell mässtidning och medföljer Dagens Omsorg nr 3, 2014 som utkommer i mitten av december.

Officiella mässtidningen för MVT2015 finns nu för nedladdning

MVT2015 är den nya mötesplatsen för välfärdsteknologi. Nu finns Dagens Omsorgs specialtidning om MVT2015 för nedladdning så att du kan läsa den på din dator eller surfplatta.
Publicerad: 2014-12-12

arbetsformedlingen450.jpg

Jobbchansen har ökat för personer med funktionsnedsättning

I oktober var 74 000 personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga inskriven hos Arbetsförmedlingen. Det var en minskning med nästan tio procent jämfört med ett år tidigare.
Publicerad: 2014-12-09

492