Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Östra Teaterns skådespelare gjorde öppnandet av Sociala företagsmässan till en fest. Foto: Linnea Bengtsson.

Sociala företagsmässan i bilder – premiärdagen

Sociala företagsmässan startade under onsdagen på Norra Latin i centrala Stockholm. Östra Teaterns skådespelare bidrog till att göra öppnandet av Sociala företagsmässan till en fest.
Publicerad: 2015-04-08

Beklagar dåliga utredningar. Guy Lööv är sakkunnig hos Åsa Regnér, barn- äldre- och jämställdhetsminister. Foto: Linnea Bengtsson.

Framtiden för LSS avgörs först efter valet 2018

Det kan dröja åtskilliga år innan LSS-lagstiftningen ses över, eftersom den nya planerade utredningen troligen inte startar förrän nästa år. – Vi vill helst ha färdiga förslag före valet i september 2018, säger Guy Lööv, sakkunnig på socialdepartementet, i en intervju för webbsajten Assistanskoll.
Publicerad: 2015-04-08

Harald Strand är författare till LSS-skolan här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

LSS-skolan lektion 3: Ledsagare och Kontaktperson

LSS-SKOLAN. Ledsagare och kontaktperson är två insatser enligt LSS som är avgörande för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna delta i samhällslivet. Insatserna begränsas dock allt mer av kommunerna. Och den ojämna kampen om insatserna utkämpas ofta i förvaltningsrätterna.
Publicerad: 2015-04-07

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Avledning och negligering


Publicerad: 2015-04-03

Ingrid Burman är oroad över att förbättrad konjunktur ger alltför få jobb till personer med funktionsnedsättningar.

“Graverande undermålig statistik om arbetslöshet”

Handikappförbunden dömer ut Arbetsförmedlingens rapport om arbetslöshet bland personer med funktionsnedsättningar. – Det är graverande att statistiken är så undermålig att uppgifter om ökad arbetslösheten inte är statistiskt tillförlitliga, säger Ingrid Burman, ordförande.
Publicerad: 2015-04-01

En tuff dag i riksdagen för Åsa Regnér, minister med ansvar för funktionshinderfrågorna. Foto: Linnea Bengtsson.

Åsa Regnér drar igång ny kampanj för ökad delaktighet

För ett år sedan fick Sverige svidande kritik av FN:s övervakningskommitté. Nu vill regeringen se till att mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning får större genomslag. Och Åsa Regnér vill ha ett nära samarbete med funktionshinderrörelsen.
Publicerad: 2015-04-01

Ny förening sätter diskrimineringslagen på prov

En ny ideell förening vill sätta den nya diskrimineringslagen på prov. På tisdagen konstruerades föreningen ”Med lagen som verktyg”, som ska hjälpa enskilda som kräver sin rätt och – om nödvändigt – vill ha den prövad i domstol. – Visar det sig att lagen inte fungerar, då har vi bevisat att den behöver förbättras, säger Adolf Ratzka.
Publicerad: 2015-04-01

Högsta Förvaltningsdomstolen huserar på Birger Jarls torg 11-13 mitt i Stockholm. Foto: Linnea Bengtsson.

Så här fungerar domstolarna inom LSS och socialrätt

GUIDE. Det har blivit allt svårare att få rätt i domstol vid tvister om stöd för personer med funktionsnedsättning. Harald Strand har därför tittat närmare på hur domstolarna fungerar och vilka som jobbar där. Det visar sig att ingen av justitieråden på Högsta förvaltningsdomstolen har någon bakgrund inom LSS eller socialrätt.
Publicerad: 2015-04-01

Höjda lönebidrag kan göra arbetsmarknaden mer rättvis för personer med funktionsnedsättningar.

“Arbetsgivare diskriminerar oss när vi söker jobb”

Av alla personer med funktionsnedsättning som kan och vill arbeta hade bara 55 procent jobb under 2014. Många jobbsökande anser att de utsätts för diskriminering och negativa attityder från arbetsgivare.
Publicerad: 2015-04-01

493