Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Lars-Göran Wadén.

Han gjorde en anmälan på direkten

Lars-Göran Wadén var troligen först ut med att anmäla ett fall av diskriminering i form av bristande tillgänglighet. – Min funktionsnedsättning gör att jag använder en manuell rullstol och när bussbolag använder otillgängliga bussar blir jag utestängd, säger Lars-Göran Wadén.
Publicerad: 2015-01-06

Ett bra och långsiktigt stöd är viktigt för många personer som kämpar för att klara arbetslivet, menar Anna Rafstedt. Foto: Linnea Bengtsson.

”Jag är krockkudden i mötet med arbetslivet”

Att arbeta som personligt biträde är en del av jobbet, som arbetskonsulent, för Anna Rafstedt. – Man kan säga att vi fungerar lite som en krockkudde mellan den anställde och arbetsgivaren, berättar hon.
Publicerad: 2014-12-12

Malin Nystrand har en kort överlämning med Nahid Abdollahzadeh, en av de hemsjuksköterskor som är en viktig länk mellan läkare och patienter. Foto: Anders Lindström.

Malin sätter alltid patienten i centrum

Det finns ingen speciell sjukvård eller speciella mediciner för människor som har utvecklingsstörning. ”Men de kräver extra tid, flexibilitet och ett annat sätt att bemöta. Vårt yrke handlar överhuvudtaget mycket om att bemöta människor som individer”, säger Malin Nystrand, distriktsläkare i Göteborg.


Publicerad: 2014-12-12

Politik som gick upp i rök

Det blev magplask för den nya regeringens ambitioner inom funktionshinderspolitiken. Budgetpropositionen föll i riksdagen och vår planerade intervju med Åsa Regnér, barn- och äldreminister med ansvar för funktionshinder­frågor, ställdes in.
Publicerad: 2014-12-12

Mer än var femte elev har funktionsnedsättning

Var femte elev anser att de har en funktionsnedsättning eller annat långvarigt hälsoproblem. Den överraskande höga siffran framgår av en ny rapport från Folkhälsomyndigheten, som för första gången någonsin har frågat skolbarn om de har en funktionsnedsättning.
Publicerad: 2014-12-12

Socialtjänsten går på knäna, menar Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykiatri på SKL.

”Man orkar inte arbeta förebyggande”

Allt färre kommuner bedriver uppsökande verksamhet till personer med psykisk funktionsnedsättning. Socialstyrelsen anser att minskningen är allvarlig eftersom många av de personer som behöver stödet lever isolerat och inte själva orkar söka hjälp.
Publicerad: 2014-12-12

Glada Hudik-teaterns ensemble och dess produktionsledare Eva von Hofsten tackades med blommor och applåder. Foto: Linnea Bengtsson.

Glada Hudik inspirerar hela Norden

I slutet av oktober blev Sveriges riksdag knutpunkten för nordisk funktionshinder­politik. Nordiska rådet, de nordiska ländernas parlamentariska samarbete, höll möte i Sveriges Riksdag.
Publicerad: 2014-12-12

jonas_helgesson_studio_700.jpg

Meningslös särbehandling

En gång när jag åkte buss och alla säten var upptagna ställde jag mig där framme bredvid det högra sätet, ni vet, det som på ett tydligt sätt är reserverat för allmänt annorlunda människor. Där står jag i mina egna tankar – tills en kvinna som sitter på sätet intill hastigt reser sig, ställer sig bredvid mig och manar mig att sätta mig.


Publicerad: 2014-12-12

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Reflektioner


Publicerad: 2014-12-13

498