Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Bestics äthjälpmedel erövrar Helsingborg - vilket kan bli ett genombrott på den svenska marknaden.

Satsning i Helsingborg kan bli genombrott för Bestic

Helsingborgs stad satsar på tekniska äthjälpmedel. För många boende inom vård och omsorg kan det betyda en större självständighet, när de slipper bli matade och själva kan styra i vilken takt de vill få sin mat. För det unga företaget Bestic kan det betyda ett genombrott.
Publicerad: 2014-11-13

Penilla Gunther, ordförande för Skoopi som organiserar mer än 300 sociala företag. Foto: Linnea Bengtsson.

Sociala företag vill utmana Samhall

Ge sociala företag möjlighet att konkurrera med statliga Samhall. Uppmaningen kommer från Penilla Gunther (KD) som i en riksdagsmotion efterlyser lika villkor att lägga anbud på tjänster.
Publicerad: 2014-11-11

Drömmen är att en upphandling av ett nytt hjälpmedel automatiskt gör hela Sverige till en marknad, säger Adam Hagman.

Drömmen är att snabbt sprida innovationer över hela landet

Ljusare tider väntar för svenska uppfinnare av hjälpmedel. Det är goda nyheter även för alla svenskar som på grund av funktionsnedsättning eller ålder behöver nya smarta hjälpmedel.
Publicerad: 2014-11-10

Vårdföretagarnas Fredric Käll, Inga-Kari Fryklund och Håkan Tenelius.

Högt spel om valfrihet och vinster skrämmer assistansföretag

Mycket talar för att förslaget om vinstförbud inom välfärden rinner ut i sanden. – Slaget är inte vunnet, men det ser mycket bättre ut idag än för två veckor sedan, sa Håkan Tenelius, näringspolitisk chef.
Publicerad: 2014-11-06

fredric-kall-7666_900.jpg

Stopp för förskottsbetalning är största hotet

Vårdföretagarna är djupt oroade över flera försämringar som slår hårt mot ekonomin för företagen. – Nu handlar det om att överleva och spara, spara, spara, säger Fredric Käll, vd för Vivida.
Publicerad: 2014-11-06

Foto

GUIDE: Att söka personlig assistans

Att söka personlig assistans eller att få en omprövning om man redan är beviljad assistans känns för många som en prövning på mer än ett sätt. Många upplever det både kränkande och osäkert. För att minska känslan av utsatthet kan det vara bra att veta vilka regler som gäller. Läs Anna Barsk Holmboms guide för Dagens Omsorg.
Publicerad: 2014-11-03

Hur vi ska utforma sociala skyddsmekanismer är ett av målen med projektet, säger Maria Montefusco. Foto: Fredrik Sjögren.

”Riskerna är extra stora på institutioner”

Våld mot människor med funktionsnedsättning är ett ofta dolt problem, och det är större än vad de flesta av oss vill tro. Att förhindra våldet är en viktig uppgift för det nordiska funktionshinderrådet som har frågan på sin agenda inför höstmötet i slutet av oktober, och som förbereder ett samnordiskt projekt kring ämnet.
Publicerad: 2014-10-22

Rådets arbetsutskott under det isländska ordförandeskapet 2014. Från vänster vice ordförande Inge Storgaard Bonfils, ordförande Rún Knútsdóttir och funktionshindersorganisationernas representant Ingrid Burman.

Så ska Norden ska samverka bättre för alla med funktionsnedsättning

De nordiska länderna har mycket gemensamt. Något som många inte känner till är möjligheten att flytta med sig beviljade sociala tjänster och förmåner, som personlig assistans eller färdtjänst, för den reser eller flyttar mellan länderna i Norden.
Publicerad: 2014-10-27

501