Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Harald Strand. Foto: Linnea Bengtsson.

Det bidde en tumme!


Publicerad: 2014-10-24

Med det nya lönetaket för nystartsjobb stoppar regeringen en viktig karriärväg för personer med nedsatt arbetsförmåga, skriver Li Jansson.

Regeringen stoppar karriärutveckling för personer med nedsatt arbetsförmåga

Så kom budgeten och den nya rödgröna regeringen har fått bekänna färg var man står i politiken för personer med funktionsnedsättning. Sammantaget föreslår regeringen reformer som delvis är förbättringar, delvis är en rejäl dikeskörning.
Publicerad: 2014-10-25

Beslutskaos hos både Försäkringskassan och domstolarna

Det är allvarlig oreda på besluten hos Försäkringskassan och i förvaltningsdomstolarna. Var man bor och när man är född avgör om man får rätt, enligt en undersökning som gjorts av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
Publicerad: 2014-10-23

Ola Balke, Myndigheten för delaktighet.

“Vi måste bli bättre på att visa vinsterna”

– Vi ska jobba mer med samhällsekonomiska analyser av nya hjälpmedel. Det lovade Ola Balke, utredare på Myndigheten för delaktighet, när han föreläste för besökarna på Fokus Hjälpmedel i Västerås.
Publicerad: 2014-10-15

Lars Lindberg.

Ny diskrimineringslag – vad händer nu?

KRÖNIKA AV LARS LINDBERG. I mitten av 1990-talet tillbringade jag en praktikperiod på socialdepartementet i Washington, USA. Det var på många sätt en omtumlande upplevelse. Inte minst personligen. Högljudda amerikaner, oändligt antal tv-kanaler, pan-pizza och… en tillgänglighet som jag som hörselskadad inte varit i närheten av i Sverige.
Publicerad: 2014-10-13

domarklubba900.jpg

Nu blir det möjligt att anmäla bristande tillgänglighet

Från och med januari kan offentlig verksamhet och företag anmälas för att inte ha vidtagit åtgärder mot bristande tillgänglighet. Med nya diskrimineringslagen får personer med funktionsnedsättning i Sverige ett nytt verktyg för att få sina rättigheter tillgodosedda.
Publicerad: 2014-10-13

Tomas Sundberg, Försäkringskassan.

Nej till enklare arbetstidsregler för assistenter som är anhöriga

Försäkringskassan sätter stopp för assistansersättning som överskrider det som är tillåtet enligt arbetstidslagstiftning. Och det blir inget undantag för anhöriga som är assistenter.
Publicerad: 2014-10-13

Normaldemokraterna ställde upp i kommunvalet i Göteborg. Foto: Caroline Bräutigam.

Osäker framtid för Normaldemokraterna

Normaldemokraterna lyckades inte vinna något mandat i kommunvalet i Göteborg. Partiledaren Anders Westgerd är ändå inte missnöjd. Han menar att man lyckades bra med att lyfta upp funktionshindersfrågor.
Publicerad: 2014-10-13

Thomas Jansson.

Larm om högre dödlighet och sämre villkor i vården

Sämre tillgång till vård och högre dödlighet i bland annat cancer – det är en realitet för vuxna personer med utvecklingsstörning. Trots att de löper högre risk än andra för att drabbas av både kroppsliga och psykiska sjukdomar så har de sällan tillgång till vård på samma villkor som andra.
Publicerad: 2014-10-10

502