Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Mikael Nylander.

Yrke: Anhörigkonsulent

Mikael Nylander delar sin arbetstid mellan två halv­tidstjänster, som anhörigkonsulent och sjukgymnast. Han menar att det allmänt är ganska dåligt med kunskapen om anhörigas rättigheter, och ser sig själv som en katalysator mellan anhöriga och kommunens beslutsfattare.
Publicerad: 2014-06-26

Anna Barsk Holmbom

Vilken kompetens ska personliga assistenter ha?

GUIDE. I mars 2014 presenterade Socialstyrelsen allmänna råd om vilken kompetens personal som ger stöd enligt socialtjänstlagen och LSS bör ha. Så vilken kompetens krävs egentligen?
Publicerad: 2014-06-26

Karin Holmåker är nöjd med spridningen på olika sorters arbetsgivare i projektet, och hoppas på en fortsättning i någon form efter årsskiftet. Foto: Anders Lindström.

Oklar framtid för värdefullt anhörigprojekt

Stressen minskar och med den de stressrelaterade sjukdomarna. Det blir färre som måste sluta, så personal­omsättningen minskar. Arbetsgivaren blir attraktiv och stärker sitt varumärke. Det är tre vinster att göra för den arbetsgivare som kan vara flexibel och inse att anställda också kan vara anhöriga.
Publicerad: 2014-06-26

Bengt Westerberg och Thomas Jansson vill bland annat ha högre bostadstillägg. Många personer med funktions­nedsättning betalar mycket höga hyror idag.

Försämringarna fortsätter – trots larm

Personer med utvecklingsstörning blir allt mer utsatta ekonomiskt. Trots rader av larmrapporter har försämringarna fortsatt. Nu kräver FUB högre bostadstillägg och stopp för konfiskering av besparingar.
Publicerad: 2014-06-26

Full satsning på fler medlemmar och fler lokala anhörigföreningar - det är Thomas Kylanders ambition som ny ordförande för Anhörigas Riksförbund. (Foto: Anders Lindström)

”Jag blir mer och mer arg över brister i anhörigstödet”

Mer och mer arg över bristerna i stödet till de anhöriga, men också allt mer glad över den kraft och de goda initiativ som finns bland dem. Så sammanfattar Thomas Kylander sina upplevelser under Anhörigriksdagen i Varberg nyligen, den första han medverkade i som förbundsordförande för Anhörigas Riksförbund.
Publicerad: 2014-06-26

- Det känns helt galet att man idag har en massa ny teknik som privatperson men ingenting på jobbet. En förändring kan både rädda liv och öka livskvaliteten, säger Daniel Forslund. Foto: Linnea Bengtsson.

Nya hjälpmedel stoppas – tålamodet snart slut

Utvecklingen av nya hjälpmedel och IT-stöd är snabb. Det finns massor av smarta lösningar som kan spara och förbättra. Men tekniken når inte ut – på grund av dålig samordning, okunskap och omodern upphandling. En förändring kan både rädda liv och öka livskvaliteten, säger Daniel Forslund.
Publicerad: 2014-06-26

collage-om-mvt2015_700b.jpg

Är du redo för den nya välfärdsteknologin?

Intresset för IT bara växer inom vård och omsorg. Men kunskaperna släpar efter. Hur kan man använda modern välfärdsteknologi så att det blir ett bra stöd i vardagen?
Publicerad: 2014-06-26

Sonen Henrik behöver stöd av en kontaktperson för att bidra till en meningsfull fritid anser Karin: ”Jag kan inte själv hjälpa honom så länge till.”

Henriks mamma kämpar förgäves

Karin Lansky, 82 år, är en av många som har överklagat kommunernas beslut om kontaktpersoner, och en av de många som har förlorat i förvaltningsrätten. Hon ser tydliga tecken på försämring av LSS-tillämpning.
Publicerad: 2014-06-26

På ålderns höst blir vi alla funkisar, säger Sahar Mosleh, som uppmanar hela funktions­hinderrörelsen att organisera sig, för att tillsammans väcka politisk opinion. Foto: Anna Pella.

Revolterar mot normer

Hon är den där obekväma typen som alltid säger vad hon tycker och gör fula grimaser om någon stirrar på henne. Samtidigt har hon nära till skratt och försöker vara noga med att bekräfta de människor hon älskar. Möt Sahar Mosleh. Flata. Muslim. Funkis.
Publicerad: 2014-06-26

505