Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Li Jansson är arbetsmarknadsekonom på Almega och krönikör i Dagens Omsorg.

En skandal i det tysta

Det är möjligt att statistikframställning är ett mycket nördigt ämne. Men faktum är att den officiella statistiken är ett viktigt beslutsunderlag. Att personer med funktionsnedsättningar osynliggörs i statistiken är därför en skandal i det tysta.
Publicerad: 2014-08-13

Omslag

Läs den digitala versionen av Föräldrakraft 4, 2014 redan idag

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 4, 2014 i digital version – flera dagar innan papperstidningen kommer ut.


Publicerad: 2014-08-11

Medarbetarna på Pia Hammargrens nya arbetsförmedling  ska själva ha någon form av funktionsnedsättning.

Ny Funkisförmedling med hela Sverige i siktet

En ny aktör mellan människorna, myndigheterna och jobben. Pia Ham­mar­gren i Växjö har en idé om hur fler kan få jobb. Men det handlar inte bara om arbetsmarknad – utan lika mycket om livskvalitet och sociala nätverk. Behoven varierar från person till person.


Publicerad: 2014-06-27

Foton från Lika Unika.

Sverige ställs till svars

FN har omfattande kritik mot Sveriges hantering av funktionshinderfrågor. Måste lagarna ändras nu?
Publicerad: 2014-06-26

elisabethsandlund700.jpg

Ibland glömmer jag att de flesta gör sitt allra bästa

Jag har varit handikapp­förälder i 31 år. (Ja, jag vet att man inte får säga ”handikapp” längre. Och att det inte heter ”utvecklingsstörd” heller, utan ”person med intellektuell funktionsnedsättning”. Den som retar sig på min terminologi kan sluta läsa här.) De första tre åren svävade jag i lycklig ovisshet om detta faktum, även om min man och jag tidigare än läkarna anade att allt inte stod rätt till med vår dotter nummer två.
Publicerad: 2014-06-26

Arne Prembäck har skrivit boken om hur Bosse föddes som ett personalkooperativ. Foto: Linnea Bengtsson

De var pionjärerna

1991 var situationen så osäker inom omsorgen att Arne Prembäck och hans kollegor kände att de inte hade något att förlora på att starta eget. Här bjuder vi på en exklusiv förhandstitt i boken ”Historien om Bosse” som lanseras den 3 oktober.
Publicerad: 2014-06-26

Här byggs det nya gruppboendet. Magnus Enell, Lotta Norqvist och Peter Bertilsson ser fram emot inflyttningen som sker i höst. Foto: Linnea Bengtsson.

Snart inflyttning efter åtta års kamp

Åtta års väntande och påtryckningar för ett nytt gruppboende. Men nu har missnöjet övergått till glädje över att ha lyckats.”Allt det gamla är glömt, nu är vi bara positiva”, säger Magnus Enell, pappa till Katarina som äntligen får flytta hemifrån.
Publicerad: 2014-08-14

Sonen Henrik behöver stöd av en kontaktperson för att bidra till en meningsfull fritid anser Karin: ”Jag kan inte själv hjälpa honom så länge till.”

Henriks mamma kämpar förgäves

Karin Lansky, 82 år, är en av många som har överklagat kommunernas beslut om kontaktpersoner, och en av de många som har förlorat i förvaltningsrätten. Hon ser tydliga tecken på försämring av LSS-tillämpning.
Publicerad: 2014-06-26

På ålderns höst blir vi alla funkisar, säger Sahar Mosleh, som uppmanar hela funktions­hinderrörelsen att organisera sig, för att tillsammans väcka politisk opinion. Foto: Anna Pella.

Revolterar mot normer

Hon är den där obekväma typen som alltid säger vad hon tycker och gör fula grimaser om någon stirrar på henne. Samtidigt har hon nära till skratt och försöker vara noga med att bekräfta de människor hon älskar. Möt Sahar Mosleh. Flata. Muslim. Funkis.
Publicerad: 2014-06-26

507