Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Anna Pella. Foto: Libris förlag.

Tillbaka på Tittut för att släppa boken om Agnes

"Här kände vi oss inte längre ensamma"

Spädbarnsverksamheten Tittut har varit viktig för många föräldrar med barn med funktionsnedsättning. Så även för HejaOlikas reporter Anna Pella när hennes dotter Agnes föddes för drygt 13 år sedan. Det var därför ingen slump att bokreleasen för ”När du ler stannar tiden” ägde rum just där.
Publicerad: 2017-06-01

Kristina och Thomas Taylor.

En podd om det som betyder mest för anhöriga och nära

Christina Renlund samtalar med anhöriga ur antologin "Du får väl säga som det är"

Hur är det att vara anhörig eller nära någon med funktionsnedsättning eller sällsynt diagnos? Christina Renlund samtalar med anhöriga/närstående i podden “Funka Olika”. Det är fyra program och gäster i studion i temaserien.
Publicerad: 2017-05-30

Med sin bok vill Eva Borgström levandegöra LSS honnörsord och lyfta fram vad de innebär för en person med måttlig utvecklingsstörning och flera andra funktionsnedsättningar. Foto Anna Pella.

LSS i vardagen

Hon skrev boken om sin son för att få professionella att förstå hur verkligheten ser ut

Ända sedan Simon var liten har Eva Borgström tänkt att hon borde skriva en bok om vad samhällets stöd och insatser innebär i praktiken. Skillnaden mellan när det fungerar och inte fungerar är nämligen livsavgörande – för hela familjen.
Publicerad: 2017-05-22

- Regeringens förslag räcker inte - inkomstklyftorna fortsätter att öka, säger Lars Ohly.

Lars Ohly tar över Funktionsrätt Sverige

Handikappförbunden får nytt namn och ny ordförande

Förre partiledaren för Vänsterpartiet Lars Ohly har nominerats som ordförande för Handikappförbunden. – Jag ställer upp med glädje och stolthet om jag väljs, säger han till Dagens Medicin.
Publicerad: 2017-05-17

Harald Strand är författare till LSS-skolan och Funktionsrättskonventionen - en orientering här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

Funktionsrätts-konventionen: Sverige lever inte upp till löftena om rättigheter

Avsnitt 5 av Funktionsrättskonventionen – en orientering, om artiklarna 21-27.

AVSNITT 5. Fortfarande är självklara rättigheter som yttrandefrihet, utbildning och respekt för privatlivet starkt begränsade för personer med funktionsnedsättningar. Harald Strand går här igenom artiklarna 21-27 i FN:s funktionsrättskonvention där dessa rättigheter beskrivs.
Publicerad: 2017-05-16

Stig Nyman.

Bister kritik: Utmaningar skjuts på framtiden

Nya funktionhinderspolitiken väcker irritation över brist på åtgärder

– Det är många vackra ord, men återigen skjuter man utmaningarna på framtiden. Det säger Stig Nyman, ordförande i Handikappförbunden, i en bister kommentar till regeringens förslag till ny funktionshinderspolitik.
Publicerad: 2017-05-15

Bild från webbsändningen av presskonferensen som kan ses på regeringen.se

Jämlikhet och full delaktighet är regeringens nya mål

Idag presenterade Åsa Regnér den nya funktionshinderspolitiken

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska vara funktionshinderspolitikens utgångspunkt. Målet ska vara jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet. Det berättade statsrådet Åsa Regnér vid en pressträff på måndagsförmiddagen.
Publicerad: 2017-05-15

Sara Hellman.

I skuggan av lillebror

Därför är det så viktigt att skapa vänskapsband med andra som förstår hur det är att vara syskon till någon med funktionsvariation

KRÖNIKA. I skuggan av Nils. Jag brukar skoja om att det skulle bli namnet på min självbiografi om jag någonsin skulle skriva en sådan. När Nils hör det skrattar han så att han kiknar.
Publicerad: 2017-05-09

Ann-Marie Stenhammar.

Barn är kompetenta – lita på det!

Krönika av Ann-Marie Stenhammar, projektledare för "Det outsagda"

Barn är den primära kunskapskällan när det gäller barns erfarenheter och perspektiv, att vara barn idag. Men det kräver att den vuxne tror på barnets kompetens.
Publicerad: 2017-05-05

57