Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Projektledaren för Nordens största hjälp­medelsmässa avslöjar planer på ny stor  LSS-konferens för att vända utvecklingen. Foto: Linnea Bengtsson.

Maria Nilsson: Vi måste se alla människor som resurser

Intervju med projektledaren för Leva & Fungera - Ur Föräldrakraft nr 4, 2016.

– Min ambition och dröm för Leva & Fungera i april är att politiker, brukare och andra berörda hittar en ton och kan prata sakligt med varandra. Jag vill att vi ska se på helheten och inte se människor som kostnader, utan som resurser. Det säger Maria Nilsson, projekt­ledare för mässan Leva & Fungera i Göteborg, i en intervju i Föräldrakraft nr 4, 2016.


Publicerad: 2016-11-09

Pelle Kölhed.

”Regeringen måste göra en pudel om LSS”

Trots regeringens benhårda fokus på kostnadskontroll växer hoppet om att man kommer att backa från de tuffa spardirektiven för LSS. – Regeringen måste svänga, säger Pelle Kölhed.
Publicerad: 2016-11-07

Foto: Linnea Bengtsson.

Olle vågar ta för sig på nya skolan

Ur Tema Skola i Föräldrakraft nr 4, 2016

Trots en sällsynt muskelsjukdom har skolgången fungerat utmärkt för Olle Bensköld, 16 år. ”Det har fungerat jättebra alla åren på Montessorifriskolan i Karlskrona där jag gick hela grundskolan. Det berodde framför allt på att personalen var så hjälpsam och positiv till anpassningar”, säger Olle.
Publicerad: 2016-11-05

Åsa Regnér behöver ta konkreta initiativ för ett bättre stöd

Ledare ur Föräldrakraft nr 4, 2016.

Som förälder till ett barn med funktionsnedsättning måste man tänka på allt. Ofta kan man inte lita på någon annan. Fel beslut kan bli ödesdigra. Samtidigt måste man kämpa med den egna oron för hur det ska gå för barnet. Det här gäller inte minst i mötet med skolan – något som vi uppmärksammar i Tema Skola i detta nummer.
Publicerad: 2016-11-05

Evelina Buskas. Foto: Anna Pella.

Evelina andas för livet

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

Hon var ofta rosslig i luftvägarna som liten. Men inte förrän Evelina Buskas fick en svår lunginflammation förstod hennes föräldrar hur viktig andningsförebyggande träning är. Nu vill Evelinas sjukgymnast Cia Mårtensson sprida mer kunskap – så att alla barn med flerfunktions­nedsättning får möjlighet att leva ett gott liv, så länge som möjligt.
Publicerad: 2016-11-05

Sören Olsson skriver krönikor i varje nummer av Föräldrakraft.

Känslor i skolan

Sören Olssons krönika ur Föräldrakraft nr 4, 2016

Det är närmast ofattbart att praktiskt taget all undervisningstid i grund­skola och gymnasium ägnas åt att träna intellektuella färdigheter medan inte en enda lektionstimme ägnas åt emotionella färdigheter, skev professor Carl-Gerhard Gottfries i en debattartikel förra året.
Publicerad: 2016-12-06

AnnKatrin Noreliusson blickar ut över Stensöfjärden. Foto: Anna Pella.

Mamman som startade eget

Ur Tema Arbete i Föräldrakraft nr 4, 2016.

Efter många slitiga år när barnen växte upp bestämde sig AnnKatrin Noreliusson för att använda sina erfarenheter kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och hjälpa andra. Idag driver hon eget företag och nu vill hon uppmana fler föräldrar att göra detsamma.
Publicerad: 2016-11-05

När Ann bjuder på syltkakor förutser mamma Malin vad som kan hända och håller om Lovisas arm för att se till att hon bara tar sig an en kaka i taget. Foto: Anna Pella.

Snart kan rara Lovisa få en egen mottagning

Ur Tema Jämlik hälsa i Föräldrakraft nr 4, 2016.

I åtta år levde Lovisas föräldrar i ovisshet innan gåtan kring hennes diagnos klarades upp. Nu planeras en helt ny mottagning där personer med sällsynta syndrom ska få snabbare hjälp att fastställa sin diagnos och ett helhets­omhändertagande livet ut.
Publicerad: 2016-11-05

Marita vill arbeta utanför hemmet. Foto: Anna Pella.

”Jag vill ju kunna jobba som alla andra”

Ur Tema Arbete i Föräldrakraft nr 4, 2016.

Hon vill arbeta utanför hemmet. Men de gånger Marita Gustafsson har försökt, påminns hon om vad det innebär att vara förälder till ett barn med stora funktionsnedsättningar och personlig assistans. Förslaget om en ny form av vårdbidrag som ska under­lätta för henne att förvärvsarbeta tror hon inte mycket på. Fler politiska åtgärder behövs.
Publicerad: 2016-11-05

59