Sök artiklar på HejaOlika

Vi bygger om sök-funktionen. Under tiden kan du söka i vårt arkiv på denna tillfälliga söksida.

 

Min-Jun Choi i musikaliskt samspel med musikterapeuten Linn Johnels på studsmattan i Eldrummet på Eldorado.

Så kan samspelet utvecklas när det verbala språket inte räcker till

En unik samspelsguide presenteras på Leva & Fungera

”Ett gott samspel” är en ny guide för att utveckla samspelet mellan personer med intellektuell funktionsnedsättning och anhöriga och personal runt omkring dem. På Leva & Fungera kommer Eldorado att sprida kunskap om hur det fungerar.
Publicerad: 2017-02-13

Harald Strand är författare till LSS-skolan och Funktionsrättskonventionen - en orientering här på HejaOlika. Foto: Linnea Bengtsson.

Funktionsrätts-konventionen – en orientering

PREMIÄR FÖR NY ARTIKELSERIE: Harald Strand om FN:s konvention om personer med funktionsnedsättningar

AVSNITT 1. Efter att ha avslutat LSS-skolan inleder Harald Strand nu en ny utbildning här på HejaOlika. Denna gång om FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.
Publicerad: 2017-02-09

Brain Bus, en rullande utställning om neurologiska sjukdomar, var en av de första i Sverige som satsade på den nya rampen. Foto: Linnea Bengtsson.

Flexibel ramp löser problem med tillgänglighet

Snabb och enkel montering

Nu blir det ännu enklare att göra lokaler tillgängliga – även när det handlar om tillfälliga evenemang. På Leva & Fungera visar Hea Medical upp den mycket flexibla rampen ”Roll-a-ramp”.
Publicerad: 2017-02-09

- Vi vill vara optimerade för alla assistansverksamheter, säger Mattias Lind, vd för Tidvis.

Tidvis och Hogia i nytt samarbete inom personlig assistans

IT-leverantör räknar med explosiv tillväxt

Tidvis, ett IT-system för assistansbolag, inleder ett samarbete med Hogia, en jätte på ekonomisystem. Samarbetet är en del i Tidvis planer på att expandera mycket snabbt under de närmaste två åren.
Publicerad: 2017-02-09

- Den statliga utredningen präglas av en historielöshet och behöver kompletteras med en analys av utvecklingen av LSS, säger Pelle Kölhed.

Helt ny LSS-utredning drar igång

Pelle Kölhed: Den statliga utredningen är historielös och saknar viktiga perspektiv

Missnöjet med sparkraven i regeringens pågående LSS-utredning kokar inom funktionshinderrörelsen. Nu startar Handikappförbunden en parallell LSS-utredning. – Den statliga utredningen behöver nyanseras och kompletteras med andra perspektiv än kostnader, säger Pelle Kölhed.
Publicerad: 2017-02-08

Lina Bjarnegård Carlsson och Johanna Björnhage har utvecklat nya appen "RättVisat" för att hjälpa personer att kommunicera utan tal.

Överväldigande reaktioner på nya appen för kommunikation

"Det bästa verktyget", tycker flera testare

RättVisat är namnet på en ny iPad-app som fungerar som ett digitalt kommunikationspass. Appen har tagits fram av Johanna Björnhage och Lina Bjarnegård Carlsson på Bräcke diakoni. Responsen hittills har varit överväldigande.
Publicerad: 2017-02-07

Bart Van der Heyden är expert på rullstolssittande, men i år kommer han att ta ett litet större grepp. Foto: Linnea Bengtsson.

Han ska visa att bra hjälpmedel lönar sig

Internationell expert gästar Leva & Fungera i april

Han är en efterfrågad föreläsare i stora delar av världen. Och i april kommer han åter till Leva & Fungera i Göteborg, för att prata om rullstolssittande och hälsoekonomi. Det är fjärde gången som Bart Van der Heyden gästar Nordens största hjälpmedelsmässa.
Publicerad: 2017-02-07

Madeleine Harby Samuelsson är statssekreterare hos Åsa Regnér på socialdepartementet.

Regeringens sparkrav på assistans står fast

Det är inte aktuellt med något tilläggsdirektiv till assistansersättningen. Det beskedet gav statssekreterare Madeleine Harby Samuelsson vid en öppen utfrågning i riksdagen på torsdagen.
Publicerad: 2017-02-02

Louise Vidlund hade stor nytta av sin starka vilja när hon förverkligade drömmen om körkort och bil. Foto: Anna Pella.

Vägen till frihet

Louise Vidlund, 26, bjuder oss på en biltur

Redan som tioåring visste Louise Vidlund, 26, att hon en dag ville ta körkort och skaffa egen bil. Vägen visade sig vara lång och snårig men tack vare en generös morfar, en ovanlig bilanpassning och en mycket stark övertygelse har hon idag övervunnit alla hinder. Föräldrakraft har hängt med på en åktur.
Publicerad: 2017-02-02

59